Trabajo – Arbeid

De volgende tekst is een korte samenvatting van de Spaanstalige educatieve kindervideo die daaronder staat.

Op 1 mei staan we met de viering van de Dag van de Arbeid stil bij de rechten van de arbeiders.Op 1 mei 1886 voerden de arbeiders in Chicago actie tegen de slechte werkomstandigheden. Er werd geijverd voor de invoering van de achturige werkdag.

De strijd voor arbeidsrecht is en lange en ingewikkelde weg geweest. In 1886 golden er op dat gebied heel andere regels. De arbeiders, die genoeg van de onderdrukking en de slechte manier waarop ze werden behandeld, verenigden zich en creëerden een grote sociale beweging.

Op 1 mei 1886 trachtte de politie deze beweging met geweld te onderdrukken maar uiteindelijk zette deze door en werden de eisen van de arbeiders vervuld.  De belangrijkste was de voornoemde invoering van de achturige werkdag.

De Dag van de Arbeid in België en Nederland

Hoewel de Dag van de Arbeid In de meeste Europese landen een officiële feestdag is dit in Nederland niet het geval. Op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) is de Dag van de Arbeid wel een officiële feestdag.

Tot in de jaren tachtig hield de CPN (Communistische Partij Nederland) jaarlijks op 1 mei nog een manifestatie op de Dam in Amsterdam. Vandaag de dag is er afgezien van een mogelijke vakbondsstaking hier en daar geen sprake meer van structurele acties.

De werknemers van de gemeente Amsterdam genieten op 1 mei sinds vele decennia een vrije dag. Sinds 2017 mogen ze echter ook gewoon gaan werken als ze dat willen. Vrij zijn op deze dag ook werknemers van vakbonden evenals een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren.

In België, waar deze dag ook Feest van de Arbeid wordt genoemd, is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. Hier is het een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging

Verenigde Staten

Feitelijk wordt tijdens de 1 mei-optochten de bloedige afloop herdacht van de staking van 3 mei 1886 in de McCormick-fabrieken in Chicago waarbij er diverse doden vielen (zie plaatje).

Trabajo - Werk en beroep

Demonstranten in Haymarket gooien bom naar de politie waarop deze in het wilde weg op de menigte begint te vuren

In de Verenigde Staten vond president Grover Cleveland het verstandiger om de viering van deze dag los te koppelen van de gedachte aan Haymarket. Hij besloot de viering te verplaatsen naar de eerste maandag in september onder de naam Labor Day dat echter niet dient te worden verward met de Dag van de Arbeid.

Viering in Spanje

In Spanje en Latijns-Amerika staat deze dag bekend onder de naam “El Día del Trabajador” of “Primero de Mayo”, Op 1 mei 1889 werd het in Spanje als feestdag ingevoerd maar tijdens Franco’s dictatuur (1936 – 1975), werd de viering 4 decennia lang verboden.

In 1978 werd het verbod opgeheven en werd het weer een feestdag. Sindsdien viert men deze dag met landelijke manifestaties waarin gepleit wordt voor de rechten van de arbeiders.

Ook vandaag (zie foto) gingen vele Spanjaarden de straat op om betere werkomstandigheden, hogere lonen en waardige pensioenen te eisen. In een aantal manifestaties werd tevens extra aandacht gevraagd voor de rechten van de vrouw.

In Spanje zijn jaarlijks vele tientallen vrouwen het slachtoffer van huiselijk geweld. De protesten richten zich tegen de vonnis van afgelopen week waarbij vijf mannen veroordeeld werden voor seksueel misbruik van een 18-jarige vrouw. Vele  betogers vinden dat de mannen schuldig zijn aan groepsverkrachting, een veel zwaarder misdrijf.

Trabajo - Werk en beroep


Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

  • rechten van de arbeiders = los derechos de los trabajadores
  • actie voeren tegen = manifestarse contra
  • slechte werkomstandigheden = las malas condiciones laborales
  • invoering achturige werkdag = establecer la jornada laboral de ocho horas
  • strijd voor arbeidsrecht = la lucha por los derechos laborales
  • een grote sociale beweging = un gran movimiento social
  • eisen vervullen = aceptar (regelmatig werkwoord: acepto, aceptas, acepta…) las demandas

Wijze uitspraken in het Spaans over Werk

El ideal del español de buena parte de la clase media es jubilarse tras breves años de trabajo, y, si es posible, antes de trabajar / 

Een groot deel van de Spaanse middenklasse zou het liefst al na enkele jaren werken met pensioen willen gaan, en als het even kan zelfs alvorens te hebben gewerkt

(Santiago Ramón Y Cajal – Spaanse histoloog – ook wel de vader der moderne neurowetenschap genoemd)

Beroepen in het Spaans

Leer op ludieke wijze het vocabulaire van de beroepen in het Spaans

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Trabajo - Werk en beroep

Subjuntivo in Spaans en Nederlands – Taal en herkomst

Subjuntivo in Spaans en Nederlands – Taal en herkomst

Subjuntivo - Aanvoegende Wijs Zo'n 10 jaar geleden riep het blog WieZegtDatBlog 1 september uit tot Dag van de Aanvoegende Wijs. Dit blog vond het jammer dat de aanvoegende wijs in het Nederlands (leve, men neme, het zij zo) steeds minder werd gebruikt en riep daarom...

Spaanse werkwoorden vervoegen

Spaanse werkwoorden vervoegen

Gebruik toetscombinatie “CTRL+ F” en typ het werkwoord in de zoekbox dat verschijnt. Regelmatig Wederkerend Klinkerwisseling TOM-AR COM-ER VIV-IR LAVAR-SE PENSAR e-ie MOVER o-ue PEDIR e-i Hulp Onregelmatig Onregelmatige uitgang Onregelmatig voltooid deelwoord ESTAR...

Spanje: nonnen maken kapjes (documentaire)

Spanje: nonnen maken kapjes (documentaire)

“Spanje: nonnen maken kapjes”  (2020) Metropolis (VPRO) Synopsis: Hoe gaat de wereld om met de coronacrisis? In Sevilla, Spanje, leven nonnen altijd al afgezonderd in een klooster. Daar verschilt het dagelijks leven dus nauwelijks. Normaal bakken de nonnen koekjes om...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly