10 tips om Spaans te leren

tips Spaans

10 tips om Spaans te leren

De opmars van het Spaans is enorm. Wereldwijd spreken inmiddels bijna 600 miljoen mensen deze taal en dit aantal neemt in sneltreinvaart toe.

De vraag is dan ook niet meer: “moet ik nou wel of niet Spaans leren?” maar:

Hoe en waar leer ik snel goed Spaans spreken?

10 tips om Spaans te leren waarmee jij succes gaat boeken!

Omdat we niet allemaal op dezelfde manier leren hebben we speciaal voor jou hieronder 10 tips om Spaans te leren op een rij gezet.

Kies daaruit de tips die het beste bij jou passen. Deze gaan je zeker helpen om (beter) Spaans te leren!


scheidingslijnL andalucia

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

We beginnen met een serieuze waarschuwing: op internet is veel gratis lesmateriaal voor Spaans te vinden. Voor een beginner is het echter lastig om het kaf van het koren te scheiden.

Zelfstandig aan de gang gaan met allerlei sites, apps e.d. (zie tip 4) werkt niet bij iedereen. Het gevaar is aanwezig dat je jezelf dingen verkeerd aanleert die je later moeilijk kunt corrigeren. 

Nog een nadeel hiervan is dat het lastig is om gemotiveerd te blijven (zie tip 2) als je weinig vooruitgang ziet. 

Daarom is het verstandiger om vanaf het begin een goede taalschool te zoeken die weet welke lesmethode en aanpak het best bij je past. Dat garandeert structuur en succes. 

Let op!: Er zijn uitstekende ervaren docenten die niet Spaanstalig (native) zijn. Dat is aan het begin ook geen must. Op (ver)gevorderd niveau is dit echter wel aan te raden. 

Ook maakt het feit dat je uit een Spaanstalig land komt (native) je niet automatisch tot een goede docent. Daar is écht de nodige doceerervaring voor nodig.

10 tips om Spaans te leren
Als ik mijn karwei in slechts een half uurtje klaar dan is dat omdat ik daarvoor 10 jaar hebt gestudeerd!

scheidingslijnL andalucia

Tip 2: Zorg voor een doel en ga ervoor

Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je geen duidelijke reden hebt om Spaans te leren. Zorg dus dat je een doel hebt en spreek met jezelf af dat je je volledig daarvoor gaat inzetten.

Je doel kan zijn:

.

10 tips om Spaans te leren
Een taal leren biedt velen voordelen voor jong én oud

scheidingslijnL andalucia

Tip 3: Beste 10 tips om Spaans te leren: Beleef er plezier aan!

Om gemotiveerd te blijven (zie tip 2) bij het leren van je nieuwe taal is het van belang dat je er plezier aan beleeft. Kijk waar je interesses liggen en bedenk hoe je daar gebruik van kunt maken. Hier alvast wat tips:

10 tips om Spaans te leren
Hier leer je naast tapas ook andere traditionele Spaanse gerechten zelf maken terwijl je Spaans leert!

scheidingslijnL andalucia

Tip 4: Tools en apps om Spaans te leren Do en Dont’s

Aan het begin van dit artikel waarschuwden we al voor de gevaren van zonder begeleiding aan de slag gaan met allerlei verschillende sites en apps vanwege het gebrek aan structuur.

Wat anders is het als je al een goede start hebt gemaakt en reeds een goede basisstructuur hebt gelegd (zie tip 1), bijvoorbeeld na een beginnerscursus.

Want dan kun je zelf al beter onderscheid maken tussen kwalitatief goed en slecht lesmateriaal.

Toch zelf alvast beginnen?

Wil je toch van tevoren al wat kennis opdoen over allerlei actuele onderwerpen en je woordenschat Spaans op een leuke en speelse manier vergroten? Maak dan gebruik van ons blog (zie ook evenementen agenda onderaan deze pagina). Je vindt ons blog in het hoofdmenu van onze site.

Let op! : Kies wel onderwerpen die jou écht interesseren (zie tip 3).

10 tips om Spaans te leren

Leuke Woordzoekers

Met name de woordzoekers in onze blogberichten zijn erg populair. Herhaal ze net zo vaak als je wilt. Door de woorden vaker te zien langskomen onthoud je ze makkelijker.

Hieronder zie je een voorbeeld van een woordzoeker bij een artikel over het Spaanse vrouwenvoetbal.

Beste 10 tips om Spaans te leren
De woordzoekers in onze blogberichten zijn populair en een leuke manier om woorden sneller te onthouden.

scheidingslijnL andalucia

Tip 5: Durf fouten te maken

Je leert door fouten te maken. Als kind mag je die fouten maken maar voor volwassenen is dat vaak een taboe. 

Een volwassene zegt eerder “Ik kan het niet” dan “dat heb ik nog niet geleerd“: “ik kan niet zwemmen”, ik kan niet autorijden”, “ik kan geen Spaans“.

ik kan het niet
Durf fouten te maken en denk positief!

Die angst om af te gaan is een sociaal taboe waar kinderen geen boodschap aan hebben. Bij het leren van een taal moet je accepteren dat je niet alles weet.

Dat is de sleutel om te groeien en je te bevrijden. Laat je daardoor niet belemmeren en zeg tegen jezelf: “ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”


scheidingslijnL andalucia

Tip 6: Leg geen zout op iedere slak!

Het is belangrijk om bij het leren van de taal niet ieder woord van een tekst of gesprek te willen begrijpen. Concentreer je NIET op wat je NIET begrijpt maar juist op wat je WÉL begrijpt.

Vaak heb je in een vreemde taal aan enkele woorden (de context) al genoeg om te begrijpen waarover het gaat. Die context speelt een hele belangrijke rol in het begrijpen. Dat geldt ook voor de non verbale communicatie.

Volgens de Body Language Academy is minimaal 60% van onze totale communicatie non-verbaal.


scheidingslijnL andalucia

Tip 7: Nooit te laat om te leren

Probeer te leren zoals kinderen dat doen (zie tip 5). Het idee dat kinderen makkelijker leren dan volwassenen blijkt volgens dit onderzoek een mythe. Er blijkt geen verband te zijn tussen leeftijd en leergemak.  

Om even snel te leren als een kind zou je simpelweg het gedrag van een kind moeten evenaren door er niet zo bij stil staat, graag met de taal te spelen en bereid te zijn fouten te maken (zie tip 5).

Beste 10 tips om Spaans te leren

scheidingslijnL andalucia

Tip 8: Oefening baart kunst

Probeer vanaf het begin helemaal in je nieuwe taal en cultuur onder te dompelen. Ga er voor en probeer het geleerde zo vaak mogelijk te gebruiken. 

Breng het geleerde meteen in praktijk. Dit kan op een passieve manier (zie opties bij tip 3) of op een actieve manier in de les en daarbuiten bijvoorbeeld op vakantie in een Spaanstalig land.

Een klein gesprekje kunnen voeren voelt al heel lekker en vergroot de motivatie om te blijven oefenen.


scheidingslijnL andalucia

Tip 9: Geef jezelf een schouderklopje: goed bezig!

Je zult niemand vervelen door fouten te maken in zijn/haar taal. De meeste Spaanstaligen spreken geen of nauwelijks Engels en drukken zich liever in hun eigen taal uit.

Door het initiatief te nemen en ze in hun eigen taal aan te spreken schep je dus goodwill. Ze zullen dan geduldig, aanmoedigend en behulpzaam zijn en in veel gevallen zelfs een enorme waardering tonen .

goed bezig
Goed bezig!

Natuurlijk is het vaak mogelijk om je op reis in een andere taal te redden maar je krijgt er zoveel meer voor terug als je dat doet in de taal van het land en je de mensen kunt begrijpen en met hen kunt communiceren. 

Onthoud een ding goed: je mag best trots zijn op wat je hebt bereikt. Vergeet niet om jezelf regelmatig een schouderklopje te geven. Je bent goed bezig!


scheidingslijnL andalucia

Tip 10: Geduld is een schone zaak

De meesten van ons kunnen vaak niet wachten tot we vorderingen zien. Maar we kennen ook allemaal de volksuitdrukkingen: “Geduld is een schone zaak” en “Rome is niet in één dag gebouwd”.

Gun jezelf de tijd en luister naar de wijze Confucius die als voorbeeld wordt gezien voor alle leraren:

Confucius
“Het maakt niet uit hoe langzaam je vordert, zolang je maar niet opgeeft”. 

scheidingslijnL andalucia

De beste garantie

Bij Holandalucía ben jij al na de beginnerscursus van drie maanden in staat om eenvoudige gesprekken in het Spaans te volgen. Je kunt dan doorstromen naar de conversatiecursus Spaans voor halfgevorderden.

Kijk voor meer info en ons actuele cursusaanbod op onze website.

Vragen? Bel vrijblijvend 06 405 72 011 of mail ons op info@holandalucia.com

error: Deze inhoud is beschermd!