The Motorcycle Diaries – Diarios de motocicleta

door | Spaans leren met films

“The motorcycle diaries (Diarios de motocicleta) (2004)

Regisseur: Walter Salles

Synopsis:

Wij weten al wie hij zal worden en wat er met hem zal gebeuren, zelf heeft hij geen idee. Ernesto Guevara, de hoofdpersoon van The Motorcycle Diaries, is nog lang geen rebel en communistische leider maar een drieëntwintigjarige, astmatische medicijnenstudent die nog geen duidelijk beeld van zijn eigen ambities heeft. Zijn bijnaam luidt niet ‘Che’, maar ‘Fuser’.

In het voorjaar van 1952 vertrekt hij samen met een bevriende biochemicus per motor van Buenos Aires naar Patagonië, het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Vandaar gaan de twee naar Chili, Peru en Colombia, om ten slotte bij het meest noordelijke punt van het continent uit te komen, in Venezuela. The Motorcycle Diaries is een beschrijving van die reis aan de hand van Guevara’s dagboeken, en speelt daarnaast een subtiel spel met de kennis die iedereen vermoedelijk heeft van Guevara’s latere leven.

Guevara en Granada beginnen hun reis als bourgeois-studenten, en hun eerste stop is het landhuis van de rijke familie van de Guevara’s geliefde. Na elke volgende etappe worden ze armoediger ontvangen, en omdat hun motor al snel uit elkaar valt begeven ze zich steeds armer, bijna bedelend, tussen de laagste sociale klassen. Temidden van Chileense mijnen en de laatste restanten van de Inca-cultuur ontstaat dan bij Guevara het engagement dat de opmaat zal zijn voor de gewelddadige revoluties waaraan hij deelnam in Cuba en Bolivia.

Regisseur Salles, maker van Central do Brasil, laat daarbij de lege landschappen in grijstinten en een fraai mistig groen passeren. Even ingetogen en expressief gaan zijn acteurs te werk. Gael García Bernal heeft als Guevara vooral een passieve rol; de indrukken die hij opdoet zijn belangrijker dan zijn handelingen. Hij kijkt en luistert slechts naar de boeren die vanwege communistische ideeën van hun land zijn verdreven, de Indiaanse vrouw die vertelt hoe moeilijk het is in leven te blijven en de artsen die hij tijdens een stage in een leprozenkolonie in Peru ontmoet. Maar achter zijn geconcentreerde blik lijkt de empathie en de kwaadheid voortdurend te groeien.

Het beeld van Guevara die zich in het gezelschap van lepralijders thuisvoelt en zonder handschoenen te dragen vriendschap sluit met de patiënten, lijkt duidelijk bedoeld om associaties op te roepen met de bijbelpassages waarin Christus de melaatsen reinigt.

Maar hoewel een religieuze invalshoek zeker aanwezig is, krijgen zulke ideeën nooit de overhand, netzomin als de verwijzingen naar de toekomst en de suggestie van een politieke boodschap.

De film is eenvoudiger. Het blijft uiteindelijk een rechtlijnige vertelling waarin slechts een enkele emotie wordt ontwikkeld: de sympathie van de jonge Guevara voor de mensen die hij onderweg ontmoet, de mijnwerkers en Indianen, de verplegers en de zieken. Dat medeleven weet The Motorcycle Diaries op bewonderenswaardige, zuivere wijze te tonen.

Bron Volkskrant

Film kijken op Youtube – Spaans gesproken met Engelse ondertiteling

Spaans vocabulaire en interessante weetjes over onderwerp Lepra

Klik hier om Spaans vocabulaire te leren aan de hand van het onderwerp Lepra >>>

Lepra – Lichaam

Overzicht van Spaanstalige films op onze site

Klik hier om Spaans te leren aan de hand van prachtige Spaanstalige films >>>.

The Motorcycle Diaries - Diarios de motocicleta

Broken Flowers – Flores rotas

Broken Flowers – Flores rotas

“Broken Flowers”  Flores rotas (1954) Regisseur: Jim Jarmusch Synopsis: Hoofdrolspeler Don Johnston (Bill Murray) heeft een fortuin gemaakt in de IT-business. Als Don (verwijzing naar de mythische Don Juan) de bons krijgt van zijn laatste vriendin ontvangt hij een...

The Miracle Worker

The Miracle Worker

“The Miracle Worker”  (Un milagro de Helen Keller) (2008) Regisseur: Arthur Penn Synopsis:   Opmerking: Waargebeurd verhaal verfilmd door de regisseur van de wereldberoemde film Bonnie en Clyde Film kijken op Youtube Let op! Deze film is origineel Colombiaans...

Florence Nightingale

Florence Nightingale

“Florence Nightingale”  (1985) Regisseur:  Daryl Duke Synopsis: Het verhaal van Florence Nightingale, een verpleegster die in de negentiende eeuw naam maakt als 'De vrouw met de lantaarn'. Ze begint haar carrière met het verzorgen van gewonde soldaten en komt al snel...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly