Verpleging

enfermero3

Verpleging – Enfermeros

International Nurses Day oftewel de Dag van de Verpleging wordt elk jaar gevierd op 12 mei. Dit is ook de geboortedatum van Florence Nightingale, algemeen beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Vanaf 2013 wordt deze dag ook wel de Dag van de Zorg genoemd.

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog was er wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. Al in 1954 waren er initiatieven om belangstelling te wekken voor dit beroep en jonge meisjes te enthousiasmeren om in de verpleging te gaan.

Nederland begon in 1964 met de viering van deze dag en volgde daarmee het besluit van de International Council of Nurses (ICN). De Dag van de Verpleging moest zorgen voor een beter aanzien van de verpleging, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten. Zo hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en het bestaande personeel te behouden.

Maar deze dag was niet bedoeld om louter de verpleegsters in het zonnetje zetten. Er lagen serieuze zaken aan ten grondslag zoals het stimuleren van reflectie op het beroep, op de eigen deskundigheid en op de verantwoordelijkheid van de werkende verpleegsters.

Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820-1910) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne Verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog van 1853-1856 voerde ze veel veranderingen door in de verpleging van de gewonde soldaten en veel van haar methoden gebruikt in de moderne verpleegkunde nog altijd toegepast.

Als vrouw doorbrak Florence Nightingale de mannenbolwerken, eerst in de militaire hospitalen en later in de Britse politiek. Ze droeg op deze wijze bij aan ingrijpende verbeteringen binnen het Britse gezondheidssysteem.

Verpleging
Florence Nightingale ook bekend als “De vrouw met de lamp” (The lady with the lamp – zie Wist je dat…?)

Fernando Simón, de kalme wijze

Tijdens de covid pandemie verscheen bijna dagelijks de Spaanse dokter Fernando Simón op de Spaanse televisie om het land rustig en en vooral duidelijk bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen inzake COVID-19. 

Als directeur van het Centrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties (Centro de Alertas y Emergencias sanitarias) was hij naast de minister van Volksgezondheid de meest prominente figuur op dit vlak. Dit was echter niet voor het eerst. Al tijdens de ebola crisis (2014) was hij spreekbuis voor de toenmalige rechtse regering

Fernando Simón wist als kind al dat hij arts wilde worden. Na zijn studie in Zaragoza, Madrid, Frankrijk en Groot Brittannië ging hij aan de slag voor diverse niet-gouvernementele organisaties in o.a. Burundi (tijdens de oorlog), Guatemala, Ecuador en Mozambique.

Sinds 2014 is hij werkzaam als directeur van het Centrum voor Coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties. Daarnaast geeft hij les bij de Nationale School van Publieke Gezondheidszorg verbonden aan het Spaans Instituut voor de Gezondheidszorg Carlos III.

Verpleging
De spreekbuis van de Spaanse regering inzake COVID-19, Dokter Fernando Simón heeft passie voor zijn vak. Dagelijks spreekt hij het volk rustig en duidelijk toe

Geestelijke gezondheidszorg

In deze dagen van onzekerheid en onrust is ook een belangrijke rol weggelegd voor mensen die werkzaam zijn in de  Geestelijke zorg. Ook hun werk is nu weer van onschatbare waarde voor onze maatschappij.


Woordenschat Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht

 • verpleegster = la enfermera
 • verpleger = el enfermero
 • verpleging  = la enfermería
 • ziekte = la enfermedad
 • ziek worden=  enfermar(se) (regelmatig werkwoord: enfermo, enfermas, enferma…)
 • zorg = la asistencia sanitaria
 • zorg verlenen=  asistir (regelmatig werkwoord: asisto, asistes, asiste…) a los enfermos
 • verpleegkunde = la enfermería

 • verplegen =  cuidar (regelmatig werkwoord: cuido, cuidas, cuida…)
 • tekort = la falta
 • deskundigheid = la profesionalidad
 • verantwoordelijkheid = la responsabilidad
 • Volksgezondheid = la Sanidad Pública
 • arts = el médico
 • geestelijke zorg = la salud mental

Zoek de woorden

Wist je dat…?

 • In Amerika geldt de gehele week voorafgaand aan 12 mei als National Nurses Week.
 • Florence Nightingale deed in de Krimoorlog ‘s ook nachts vaak de ronde langs haar patiënten. Dit deed ze met een lantaarn waardoor ze bekend werd als “De vrouw met de lamp” (The lady with the lamp).

Interessante links

Website van het Florence Nightingale Instituut met diverse themadossiers over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Ontdek hoe het vak zich door de jaren heen ontwikkeld heeft: https://www.fni.nl/ >>>

Steek zorgpersoneel vandaag een hart onder de riem!

Verpleging

Met de COVID-19 is de belangrijke rol van het zorgpersoneel nog duidelijker geworden. Zij staan aan het front van de pandemie en verdienen nu meer dan ooit onze steun. Zij geven ons hun leven en vragen van ons slechts één ding: dat we ons aan de corona-afspraken en de aanbevelingen van de experten houden.

Toch iets terugdoen?

Laat vandaag op sociaal media je stem horen en spreek ze moed toe:

 • Pas bijvoorbeeld je Facebook omslagfoto aan (851 x 315 pixels). Minstens 399 pixels breed en 150 pixels hoog
 • Plaats een bericht met de hashtags: #dagvandezorg #dagvandeverpleging #voicetolead #IND2020

Op deze site kun je terecht voor meer informatie en downloaden of kopiëren van: posters, logo’s enz.  https://2020.icnvoicetolead.com/resources/ >>>

Meer Spaans leren over dit onderwerp?

Klik hier om meer Spaans te leren over het onderwerp Universele Gezondheidszorg >>>

Spaanstalige film over Florence Nightingale

Klik hier om Spaans te leren met de film Florence Nightingale >>>

Florencen Nightingale

Meer Spaanstalige films?

Klik hier om Spaans te leren met prachtige Spaanstalige films >>>

cine
error: Deze inhoud is beschermd!