Belangrijke mededeling!

Naar aanleiding van het COVID-19 wijzen we met nadruk op de volgende website van MIND

Hoe blijf je ook mentaal overeind in deze stressvolle periode? MIND biedt tips, adviezen, contacten en initiatieven om deze periode samen door te komen. Klik hier om hun website te bezoeken >>>

Salud mental – Psychische gezondheid

De World Federation for Mental Health heeft 10 oktober uitgeroepen tot internationale Dag van de Psychische Gezondheid. Op dit thema rust nog steeds een groot taboe. Wereldwijde aandacht en goede voorlichting zijn van groot belang en kunnen er toe bijdragen dat het bespreekbaar wordt (zie interessante links).

Het thema van was vorig jaar (2019) “zelfmoordpreventie“. Dit jaar (2020) is het thema: “Move for mental health: Increased investment in mental health”.

Psychische ziekte

Het functioneren van mensen kan als gevolg van een psychische aandoening worden belemmerd in belangrijke levensgebieden als leren, wonen, werken en sociale contacten. We spreken in dat geval van een psychische beperking. Vaak laat het verloop van een psychische ziekte zich niet voorspellen.

Een psychische ziekte en de daarbij horende symptomen kunnen met behulp van medicatie en therapie worden bestreden en soms geheel verdwijnen. Een aantal aandoeningen kunnen echter periodiek terugkomen. Sommige mensen met een psychische beperking hebben ondersteuning nodig; anderen periodiek of geheel niet.

Meest voorkomende psychische aandoeningen

Onder de meest voorkomende psychische aandoeningen bevinden zich angst en paniek stoornissen, depressie, persoonlijkheidsstoornis (o.a. borderline), psychotische stoornis, eetstoornis (anorexia nervosa en boulimie) en Autisme.

Salud mental - Lichaam

Het Fonds Psychische Gezondheid

In Nederland coördineert Het Fonds Psychische Gezondheid de Landelijke Dag Psychische Gezondheid.
Met diverse activiteiten in het hele land wil dit fonds de problematiek rond Psychische Gezondheid onder de aandacht brengen van het grote publiek.

Doel van dit fonds is om de kennis over psychische problemen te vergroten, vooroordelen te bestrijden en mensen te stimuleren om informatie te zoeken en ze de weg te wijzen naar hulp:

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen.

De gevolgen hiervan kunnen van tijdelijke aard zijn, maar ook langdurig en ingrijpend. In dit laatste geval hebben ze een grote impact op de samenleving: mensen raken uit het arbeidsproces of zijn thuis en op het werk verminderd inzetbaar.

We streven naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Hiervoor is meer kennis en inzicht over het ontstaan van psychische problemen en hoe deze voorkomen en behandeld kunnen worden.

Om de omvang, ernst en duur van psychische problemen te bestrijden is wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden dringend nodig. De strijd tegen psychische problemen moet de hoogste prioriteit krijgen. Niet alleen in de gezondheidszorg en de wetenschap, maar ook in onze samenleving.


Vocabulaire Spaans

 • psychische gezondheid = la salud mental
 • psychische aandoeningen = las enfermedades mentales
 • lijden aan = sufrir (regelmatig werkwoord: sufro, sufres, sufre…)
 • bespreekbaar maken =hacer discutible 
 • uit de taboesfeer halen = sacar (regelmatig werkwoord: saco: sacas, saca…) a la luz un tabú 
 • medicatie = la medicación
 • therapie = la terapia
 • bestrijden = combatir (regelmatig werkwoord: combato, combates, combate…)
 • beperking = la discapacidad
 • ondersteuning bieden = ofrecer ayuda

Overhoor jezelf 1 (inloggen verplicht)


 • angst en paniek stoornissen = los trastornos de pánico y ansiedad
 • eetstoornis = el trastorno alimenticio
 • anorexia nervosa = la anorexia nerviosa
 • boulimie = la bulimia
 • autisme = el autismo
 • depressie = la depresión
 • behandelen = tratar (regelmatig werkwoord: trato, tratas, tratas…)
 • behandelmethoden = los tratamientos
 • gezondheidszorg = la sanidad / el sistema sanitario

Overhoor jezelf 2

Juiste uitspraak Spaans leren met enkele van deze woorden?

Let op de letters met een kleurtje in de video worden in het Spaans anders uitgesproken

Spaanse uitdrukkingen en gezegden over dit onderwerp

Tengo una pregunta que a veces me tortura: ¿estoy loco yo o los locos son los demás?
Albert Einstein – Científico alemán nacionalizado estadounidense

( letterlijk: Deze vraag zit mij soms dwars: ben ik nou gek of is de rest het?  Albert Einstein – Duitse wetenschapper genaturaliseerd in de VS

Meer Spaanse uitdrukkingen?

Klik hier om Spaans te leren met veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen en gezegden van onze categorie Spaanse uitdrukkingen >>>

Salud mental - Lichaam

Korte video over dit onderwerp in het Engels met Spaanse ondertiteling

Spaanstalige film over dit thema

Klik hier om Spaans te leren met Spaanstalige films over dit thema >>>

Online Spaans leren met Spaanstalige films over Lichaam Una mente maravillosa

Wist je dat…?

 • In de afgelopen 12 maanden had ongeveer een vijfde van de mensen één of meerdere psychische aandoeningen. Angststoornissen komen als hoofdgroep het vaakst voor. Van alle afzonderlijke aandoeningen komt depressie het vaakst voor (bron: Trimbos zie interessante links).
 • De Nederlandse Rijksoverheid is eind 2019 de campagne “Hey, het is oké” gestart om het praten over angststoornissen of depressies uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken (zie interessante links)

Interessante links


Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Salud mental - Lichaam

Broken Flowers – Flores rotas

Broken Flowers – Flores rotas

“Broken Flowers”  Flores rotas (1954) Regisseur: Jim Jarmusch Synopsis: Hoofdrolspeler Don Johnston (Bill Murray) heeft een fortuin gemaakt in de IT-business. Als Don (verwijzing naar de mythische Don Juan) de bons krijgt van zijn laatste vriendin ontvangt hij een...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly