Santiago én Galicië

Op 25 juli vieren we in Galicië en met name in Santiago de Compostela “el Día de Santiago”, de feestdag ter ere van de apostel. De hele maand juli zijn in Santiago al een groot aantal feesten in het teken van de Heilige Jacobus maar deze dag is het absolute hoogtepunt met o.a. .de traditionele offerande van het Spaanse koningspaar in de kathedraal van Santiago.

Discipel Jakobus de Meerdere (Santiago el Mayor) is een van de twaalf apostelen die de Meerdere wordt genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot Jakobus de Mindere. Met Sint Jacob wordt normaliter deze Jakobus de Meerdere bedoeld.

Santiago y Galicia - Geografie

Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella) maar ook van een groot aantal Latijns-Amerikaanse landen en in het bijzonder de Chileense hoofdstad Santiago de Chile. Tevens is hij beschermheilige van o.a. de pelgrims (hij wordt vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim), soldaten, arbeiders, vele ambachten waaronder dierenartsen en voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

Volgens de overlevering leverde koning Ramiro I van Asturië in 844 een veldslag tegen de Moren (de vermoedelijk mythische slag bij Clavijo), waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Vocabulaire Spaans deel 1

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht .

 • naamdag = el dia del santo / el santo
 • onderscheiden =  diferenciar (regelmatig werkwoord: diferencio, diferencias, diferencia…)
 • naamgenoot = el homónimo
 • bedoelenreferirse a
 • patroonheilige / beschermheilige= el santo patrón
 • in het bijzonder = especialmente / en especial
 • pelgrims = los peregrinos
 • afbeelden = representar (regelmatig werkwoord: represento, representas, representa…)
 • staf = el bastón
 • soldaten = los soldados
 • arbeiders = los trabajadores
 • ambachten = los oficios
 • dierenartsen = los veterinarios
 • groei = el cultivo
 • veldvruchten = los frutos de la tierra

Galicia – Galicië

Galicië is een van de autonome deelstaten van Spanje vooral bekend vanwege de Camino de Santiago. Maar Galicië heeft veel meer te bieden. Deze deelstaat heeft een eigen taal, het Galicisch, prachtige ruige natuurlandschappen en is rijk aan tradities.

Santiago y Galicia - Geografie

Rijke tradities, bijgeloof en hekserij

Behalve de visserij en de landbouw is er in Galicië nooit veel werk geweest waardoor Galiciërs vaak hebben moeten emigreren. Daar komt nog bij dat het een uiterst natte streek is met veel neerslag. Desondanks weten de gallegos, zoals we de inwoners van Galicië noemen,  hun tradities en gebruiken met trots in stand te houden.

De Kelten hebben een diep spoor achtergelaten in de cultuur van Galicië. Hun volksgeloof gebaseerd op de natuur, verering van planten en dieren, het water en geesten kent vele rituelen die vandaag de dag nog springlevend zijn. In Spanje is Galicië de streek die het meest geassocieerd wordt met bijgeloof en hekserij.

Santiago y Galicia - Geografie

Noche de San Juan

De gallegos houden hun oude tradities in stand door deze op te nemen in hun folklore.  Een voorbeeld hiervan zijn de feesten van la Noche de San Juan. In La Coruña, hoofdstad van Galicië, is dit het belangrijkste feest van het jaar. Klik hier voor meer leuke weetjes over de viering van de nacht der nachten in Spanje en Latijns Amerika >>>

Traditionele muziek

Een van de muziekinstrumenten waarmee de gallegos hun vele feesten opvrolijken is de gaita dat ook van Keltische oorsprong is en een van de meest traditionele van de Galicische cultuur. In de video hieronder hoor je de beroemde gaita-speelster Susana Seivane met het himne van Galicië.  Vanaf minuut 1.44 zie je ook mooie beelden van Galicië.

Vocabulaire Spaans deel 2

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • autome deelstaat = la autonomía
 • meer te bieden hebben =  tener más que ofrecer 
 • Galicisch = (el) gallego
 • ruige natuurlandschappen = la naturaleza brava
 • rijk aan tradities = rica en tradiciones
 • landbouw en visserij = la agricultura y la pesca
 • natte streek = la zona húmeda
 • neerslag = la precipitación / lluvia
 • gebruiken in stand houden preservar (regelmatig werkwoord: preservo, preservas, preserva…) sus costumbres

Wist je dat…?

Het vieren van deze tradities gaat bij de gallegos gepaard met een uitstekende gastronomie. Zeevruchten uit Galicië en de “pulpo a la gallega” (zie recept hieronder) genieten wereldfaam.

Deze zeedelicatessen weten ze perfect te combineren met een eigen vermaarde wijn, de “Albariño de las Rías Baixas“.

Online Spaans leren met Spaanse recepten Pulpo a la gallega

Heerlijk natafelen met Galicische orujo en taart

In Galicië kun je heerlijk natafelen met o.a. Galicische orujo of crema de orujo en tarta de Santiago,

Bij de gastronomie van Galicië hoort de “orujo“, een drank dat veelal thuis wordt bereidt en maar liefst tussen 40 en 60% alcohol bevat! Deze drank speelt tevens een belangrijke rol bij het eeuwenoude ritueel van de queimada (ook van de Kelten) waarbij een toverspreuk wordt uitgesproken om de boze geesten te bezweren.

Klik hier om Spaans te leren met het recept van de crema de orujo, een lichtere variant om lekker na te tafelen >>>.

Online Spaans leren met Spaanse recepten – Crema de orujo casera

Tarta de Santiago

Bij de “Camino de Santiago”, de wereldberoemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, hoort ook de Tarta de Santiago (Santiagotaart), een amandeltaart uit die heilige plaats die zich kenmerkt door het Kruis van Santiago.

Klik hier en leer Spaans terwijl je ziet hoe je zelf de Tarta de Santiago maakt! >>>

Tarta de Santiago

Spaanstalige films gerelateerd aan het onderwerp Galicië

Klik hier voor deze klassieke uit de Spaanse filmgeschiedenis >>>

Online Spaans leren met Spaanstalige films La lengua de las mariposas

Santiago y Galicia - Geografie