Tips om Spaans te leren

Matthew Youlden spreekt en verstaat vloeiend 9 talen waaronder Spaans. Hier volgen een aantal van zijn tips om Spaans te leren.

 

Tip 1: Bepaal je doel en go for it!

Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je geen duidelijke reden hebt om een vreemde taal te leren. Zorg dus dat je een doel hebt. Dit kan zijn:

  • andere mensen en andere culturen leren kennen
  • (beter) integreren in een land
  • werken in je droomland

Spreek vervolgens met jezelf af dat je je volledig voor je doel zult inzetten.

Tips om Spaans te leren

Enkele voordelen van het leren van een taal


Tip 2: Duik er volledig in (oefening baart kunst)

Jouw doel is helder maar hoe ga je nu verder? is de beste manier om een taal te leren? Matthew raad aan om je nieuwe taal iedere dag te oefenen.

“Ik probeer mij vanaf het begin helemaal in een taal onder te dompelen. Ik ga er volledig voor en probeer het dagelijks te gebruiken. Ik probeer in die taal te denken, er in te schrijven en zelfs tegen mijzelf te praten in die taal.

Het gaat erom dat je het geleerde meteen in praktijk brengt door bijvoorbeeld een mail te schrijven, tegen jezelf te praten, naar muziek of de radio te luisteren. Jezelf in de nieuwe taal en cultuur onderdompelen is zéér belangrijk.

Een klein gesprekje kunnen voeren voelt al heel lekker en vergroot de motivatie om te blijven oefenen aan het begin van je leerproces. Je moet in die taal gaan denken. Niet dat alle Spaanstalige mensen of Nederlandstaligen op dezelfde wijze denken maar het gaat erom dat je met die taal je eigen taalwereld opbouwt.


Tip 3: Beleef er plezier aan

Bezig zijn met een vreemde taal is een creatieve bezigheid. Bedenkt leuke manieren om die taal te oefenen zoals een radioprogramma maken met een vriend, een strip maken, een gedichtje o gewoon met iemand te praten.

Er zijn veel tools die je kunnen helpen bij het leren van een taal. Hier is een voorbeeld met Anybook Reader.


Tip 4: Nooit te oud om te leren

Probeer te leren zoals kinderen dat doen.  Het idee dat kinderen makkelijker leren dan volwassenen blijkt volgens  dit onderzoek een mythe. Er blijkt geen verband te zijn tussen leeftijd en leergemak.  Om even snel te leren als een kind zou je simpelweg het gedrag van een kind moeten evenaren door er niet zo bij stil staat, graag met de taal te spelen en bereid te zijn fouten te maken.

Je leert door fouten te maken. Als kind mag je die fouten maken maar voor volwassenen is dat een taboe. Een volwassene zegt eerder “Ik kan het niet” dan “dat heb ik nog niet geleerd”: “ik kan niet zwemmen”, ik kan niet autorijden”, “ik kan geen Spaans”.

Die angst om af te gaan is een sociaal taboe waar kinderen geen boodschap aan hebben. Bij het leren van een taal moet je accepteren dat je niet alles weet. Dat is de sleutel om te groeien en je te bevrijden. Laat je daardoor niet belemmeren maar meet jezelf de gedachte aan: “ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”


Bonus Tip: Ont(span je)

Je zult niemand vervelen door zijn/haar taal slecht te spreken. Als je van tevoren aangeeft dat je bezig bent met die taal en graag wilt oefenen zullen de meeste mensen geduldig zijn, aanmoedigend, behulpzaam en in veel gevallen een enorme waardering tonen .

Hoewel er over de hele wereld zo’n biljoen niet native- Engels sprekenden zijn drukken de meesten zich liever in hun eigen taal uit. Door het initiatief te nemen en de mensen in hun eigen taal aan te spreken schep je dus goodwill.

Natuurlijk is het vaak mogelijk om je op reis in een andere taal te redden maar je krijgt er zoveel meer voor terug als je dat doet in de taal van het land en je de mensen kunt begrijpen en met hen kunt communiceren in diverse situaties.  .

Tips om Spaans te leren Holandalucía Spaans in Arnhem Spaans in Nijmegen

Plaatselijke bevolking van de Pueblos Blancos in Andalusië wacht geduldig op je om een praatje te maken.

Meer tips om snel en goed Spaans te leren?

Klik hier voor de beste tips om snel goed Spaans te leren >>>