Corruptie in Spanje

Spaanse uitdrukkingen no hay pan para tanto chorizo

Corruptie in Spanje

Ik ben me er van bewust dat de donkere kant van Spanje tonen aan mijn volgers, die liever mooie berichten verwachten over hun droomland, me niet bepaald populair maakt. In het verleden heb ik hierover menigmaal forse kritiek gekregen op sociaal media.

Vaak van mensen die ergens wel vermoeden dat het zo is maar “hun Spanje” liever door een roze bril blijven zien: makelaars, uitgevers van magazines over Spanje of beheerders van sociaal media groepen die bang zijn dat ze “hun mooie Spanje” zo moeilijker aan hun klanten of volgers kunnen slijten.

Deze “zwarte kant” is in mijn ogen echter te reëel en maatschappelijk te belangrijk om het te verbergen. Gelukkig zie ik wel dat steeds meer media nu hier ook melding van doet (zie interessante links).

Corruptie in Spanje – Corrupción en España – Beautiful Spain

Ondanks deze donkere kant blijft Spanje toch een prachtig land. Dat blijkt maar weer eens uit de vele miljoenen toeristen die dit land jaarlijks bezoeken en die alleen al in de eerste 8 maanden van 2017 Spanje zo’n slordige 44 miljard euro opleverden.

Wie is er nou verantwoordelijk?

Vignet van Luis Davila in het Galicisch. (Zie vertaling naar het Spaans en Nederlands hieronder).

Corruptie in Spanje
  • vlagESP En el Prestige culparon al patrón. En el Alvia culparon al maquinista. Con el ébola la culpa es del auxiliar. ¿Pero quién paga aquí por su responsabilidad política?
  • ¡¡¡El perro!!!

  • vlagNED Bij de Prestige (olieramp met schip) kreeg de kapitein de schuld. Bij de Alvia (treinramp bij Santiago de Compostela) zou het aan de machinist hebben gelegen. Ebola is de schuld van de verpleegkundige (zie hieronder). Eist dan niemand in dit land ooit politieke verantwoordelijkheid op?
  • Jawel, de hond!! (Verwezen wordt hier naar de hond van de Spaanse verpleegkundige die recentelijk besmet raakte met Ebola.  Ondanks heftige protesten werd deze uit angst voor besmetting toch afgemaakt).

Spaanse uitdrukkingen Vreemde aanpak problemen

Een populaire Spaanse uitdrukking luidt:

Muerto el perro se acabó la rabia (letterlijk: is de hond dood dan is er ook geen dolheid meer oftewel met problemen moet je gewoon korte metten maken

De makkelijkste weg bij problemen is iemand aan te wijzen die, zoals je dat in het Spaans zo mooi zegt, “de gebroken borden betaalt”.


Meer Spaanse uitdrukkingen over HONDEN

Klik hier voor veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen over honden >>>

 

Spaanse uitdrukkingen Holandalucía Spaans leren in Arnhem en Nijmegen

Pagar los platos rotos (letterlijk: de gebroken borden betalen oftewel ergens voor opdraaien)

Dat moet ook de gemeente van Sevilla hebben gedacht toen het besloot het toenemende gegraai in containers in de stad een halt toe te roepen. Hoe? Door deze hongerigen met 750 euro te beboeten.

Corruptie in Spanje
De “donkere kant van Spanje” Spanjaarden graaiend in het afval

Meer Spaanse uitdrukkingen over PLATO

Klik hier voor veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen over Plato >>>

 

bord1

Spaanse chorizoworst

De Spaanse chorizoworst heeft na jarenlang discriminatie de westelijke knoflookfobie overleefd en is nu ook in Nederland en België populair.

Maar wist je dat “chorizo” in Spanje ook de benaming is voor “witteboordencriminelen“?. Chorizo eet je over het algemeen in een broodje of als tapa met brood. Maar dat brood wordt schijnbaar schaarser want bij vele manifestaties wordt de leus gescandeerd:

No hay pan para tanto chorizo (letterlijk: er is niet voldoende brood voor zoveel chorizo oftewel weg met al die corruptelingen )

Corruptie in Spanje

Landelijk uitgesmeerd

En geef ze eens ongelijk met de ene corruptieschandaal na de andere. Deze week werd bekend dat 51 mensen zijn opgepakt voor corruptie.

Het betreft ambtenaren, lokale en regionale politici, mensen uit het bedrijfsleven en zes burgemeesters die worden verdacht van het wegsluizen van honderden miljoenen euro via geheime bankrekeningen in Zwitserland .

Corruptie in Spanje

Bij verkiezingen zou volgens de peilingen de kersverse partij Podemos nu als nummer 1 uit de stembus komen.

Over 8 dagen mogen Catalanen en buitenlanders die langer dan een jaar in Catalonië wonen zich uitspreken over de onafhankelijkheid van Catolonië.

Alles wijst erop dat veel Spanjaarden de landelijke uitgesmeerde chorizo’s geen brood meer gunnen. Zij willen snel van de onderste politieke kaart af.

Corruptie in Spanje
Zo ziet de nieuwe Spaanse kaart eruit na de verkiezingen

Interessante links

Artikel in Trouw van historicus Paul Preston: In Spanje is corruptie in alle smaken voorradig >>>

error: Deze inhoud is beschermd!