Semana Santa Pasen in Sevilla Spanje Vers van de pers

Afgelopen maandag kwam ik terug uit Sevilla, de bakermat van de Semana Santa in Spanje. Vandaag, Witte Donderdag wil ik graag mijn persoonlijke ervaringen met je delen over deze spectaculaire Spaanse traditie.

Semana Santa Pasen in Sevilla Spanje


Kijkje door Spaanse bril in Spaanse ziel

Semana Santa vieren? Dat stond niet in mijn planning. Ik heb de Semana Santa vaak genoeg gezien toen ik in Sevilla woonde. Toegegeven, het blijft een grandioos spektakel maar van mij hoefde het eigenlijk niet meer. Ben je deze dagen op bezoek in Sevilla dan ontkom je daar echter niet aan en zo ga ik op Domingo de Ramos (Palmzondag) maar weer eens met enkele familieleden op stap in de Andalusische hoofdstad.

Sevillanos gaan bij de Semana Santa met Zwitserse precieze te werk. Zo letten ze niet alleen op hun voorkeur ten aanzien van de diverse Jezussen en Maagden maar ook op hun positie. Waar is het voor die grote beelden lastig doorkomen?. Die beelden worden door gelovigen gedragen die daar met veel passie praktisch een topsport van maken. Onder deze zogeheten costaleros bevinden zich vaak bekenden die je over die hindernissen vertellen en dát maakt het allemaal extra spannend en aantrekkelijk.


Tapas, flamenco en wierook

Voor het (veel) lopen tussen de diverse posities en het (lang) wachten op de processies trakteren Sevillanos zichzelf graag op een drankje met tapa. Wij doen dat vandaag op de voor toeristen minder bekende Alfalfawijk waar het ons, ondanks de drukte, zelfs lukt om een plekje aan de bar te bemachtigen. Daar laten we ons de cerveza, de aceitunas gordales (dikke gekruide olijven) en de montaditos de jamón ibérico (kleine broodjes met Iberisch ham) goed smaken. Dan zijn ook wij klaar om de “Paso de la Cena” te bewonderen.

Vanuit een balkon wordt het eerste beeld met een saeta verwelkomd. Een saeta is een klaagzang dat nauw verbonden is aan de flamenco. Je kunt een speld horen vallen. Als de frontman het sein voor vertrek geeft wordt het beeld onder het kritisch oog van de menigte in een vloeiende beweging omhoog geworpen en komt de loodzware vracht weer veilig op de ruggen van de toegewijde gelovigen.

Een costalero van de bekende Macarenaprocessie vertelde mij ooit dat ze bij binnenkomst in de Macarenakerk de loodzware maagd nog even drie keer zo hoog mogelijk omhoog duwen en deze met hun rug opvangen. Dat ze op dat moment al doodop zijn en hun rug daarbij makkelijk kunnen blesseren nemen ze graag voor lief.

Veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen en interessante culturele weetjes

Op zijn Paasbest – De punta en blanco

De Spaanse uitdrukking de punta en blanco gebruiken we om aan te geven dat iemand zeer elegant gekleed gaat. Het komt overeen met de Nederlandstalige uitdrukking – Op zijn Paasbest

Vb: El Jueves Santo los sevillanos se visten de punta en blanco – Op Witte Donderdag kleden Sevillanos zich op zijn Paasbest

Semana Santa Pasen in Sevilla Spanje

Achterlijk zijn – Ser tonto de capirote

‘Capirote’ is de naam van de kappen die sommige mensen dragen tijdens de processies van Semana Santa. In de middeleeuwen dwong de Spaanse Inquisitie zondaars en heidenen soortgelijke kappen te dragen. Die kappen verraadden toen nog wél de identiteit van de gevangenen die zo door het volk konden worden uitgelachen. Daar komt de uitdrukking “tonto de capirote  vandaan waarmee dus wordt bedoeld dat iemand  “achterlijk” is.

Meer Spaanse uitdrukkingen over dit onderwerp

Klik hier om voor meer Spaanse uitdrukkingen over de Semana Santa >>>

Online Spaans leren Spaanse uitdrukkingen over feesten en tradities Pasen

Typisch Spaanse paasrecepten

Klik hier om Spaans te leren met het recept van de Torrijas de Semana Santa >>>

 

Klik hier om Spaans te leren met het recept bacalao al pil pil >>>