Meisjes

11 10 wereldmeisjesdad

Meisjes – Niñas

Meisjes ervaren grote ongelijkheid ten opzichte van jongens op gebieden zoals het recht op onderwijs, voeding, wetgeving, medische zorg, bescherming tegen discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

In dit artikel Meisjes van de categorie Familie en gezin (zie rechts alle categorieën) staan we stil bij hun rechten en hoe we deze kunnen verbeteren. 

Wereldmeisjesdag

Vandaag 11 oktober 2022 is het precies 10 jaar geleden dat Wereldmeisjesdag in het leven werd geroepen (zie hieronder).

In die tijd is er veel bereikt maar nog steeds moeten meisjes (én vrouwen) een veel grotere strijd voeren in een wereld dat hoofdzakelijk door mannen wordt gedomineerd.

Plan International

Wereldmeisjesdag begon als een project van Plan International, een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd actief is. Deze organisatie spoorde uiteindelijk de VN aan om zich aan deze dag te verbinden (zie interessante links).

Girl The World event 2022

meisjes1

Plan International viert vandaag de 10e verjaardag van Wereldmeisjesdag met diverse evenementen. In Amsterdam komen 40 influencers bij elkaar om een vuist te maken voor de rechten en kansen van meisjes overal ter wereld. 

De vraag die daarbij centraal staat is: “Wat zou er gebeuren als we in meisjes gaan geloven?”. Het antwoord hierop zie je op deze korte video en bij het verhaal van Ada Lovelace verderop in dit artikel. 

Video: Wat zou er gebeuren als we in meisjes gaan geloven?

Een aantal inspirerende vrouwen zal daarbij aanwezig zijn waaronder Yesim Candan (journalist en columniste voor RTL Nieuws), de Oegandese jeugd activist Stecia Nampijja en Sameena van der Mijden, ultra-atleet en auteur van ‘Mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie’.

Nieuwe studie participatie meisjes

Meisjes willen ook graag meepraten over de wereld waarin zij leven. Daarom zal de Oegandese jeugd activist Solea Winnie Nalubega vandaag een internationale studie van Plan International over hun politieke participatie aanbieden aan de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag.

Dit onderzoek is uitgevoerd in 29 landen onder 29.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de 15-24 jaar.

Innovatie voor meisjesonderwijs

Een van de belangrijke thema’s van de afgelopen jaren was innovatie voor meisjesonderwijs. Dankzij de enorme vooruitgang in de laatste 20 jaar is het aantal inschrijvingen voor meisjes op basisscholen explosief gestegen.

Hier staat tegenover dat in veel landen het basisonderwijs door hen niet wordt voltooid vanwege financiële of culturele beperkingen of vanwege de veiligheid. Naarmate ze ouder worden en naar het voortgezet onderwijs gaan, komt dit probleem steeds vaker voor. Ook laat de kwaliteit van onderwijs vaak nog te wensen over.

Daarnaast zijn er nog 31 miljoen meisjes in de schoolgaande leeftijd die geen toegang hebben tot onderwijs. Zelfs wanneer ze wel naar school kunnen, stuiten ze op problemen die het moeilijk maken om naar school te gaan en te leren.

Innovatie zorgt voor nieuwe mogelijkheden om doelen te bereiken en moet verandering brengen in het meisjesonderwijs door o.a.:

 • het verbeteren van vervoer naar school
 • samenwerking tussen scholen en banken voor studiebeurzen en het betalen van vrouwelijke docenten mentorschapprogramma’s om ze te helpen bij de overgang van school naar werk
 • het inzetten van mobiele technologie voor lesgeven en om ze te bereiken, vooral in de afgelegen gebieden

Ada Lovelace

Meisjes
Ada Lovelace (1815-1852) ontwerpster van het eerste computerprogramma

Op de tweede dinsdag van oktober vieren we de Dag van Ada Lovelace (1815-1852), dochter van de dichter Lord Byron. Zij was een Britse wiskundige, informaticus en schrijfster die nu wordt gezien als de ontwerpster van het eerste computerprogramma.

Ada Lovelace zag destijds al in dat computers in staat zouden zijn meer dan enkel (zware) berekeningen te doen. Zij is een van de vele bewijzen dat jonge vrouwen de kracht hebben om de wereld te veranderen.

Video: korte introductie in het Engels


Vocabulaire Spaans

De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.


 • veiligheid = la seguridad
 • voortgezet onderwijs = la enseñanza secundaria
 • kwaliteit van het onderwijs = la calidad de la enseñanza
 • te wensen over laten = dejar (regelmatig werkwoord: dejo, dejas, deja…)mucho que desear
 • schoolgaande leeftijd = la edad escolar
 • studiebeurs = la beca escolar
 • mentorschap = la tutoría
 • wiskundige = la matemática

Zoek de woorden

Juiste uitspraak Spaans leren met enkele van deze woorden?

Let op de letters met een kleurtje in de video worden in het Spaans anders uitgesproken


Uitdrukkingen en gezegden over dit onderwerp

Tomemos nuestros libros y nuestros lápices. Son nuestras armas más poderosas. Un niño, un maestro, un libro y un lápiz pueden cambiar el mundo.

 Malala Yousafzai

Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de meest krachtige wapens. Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen.  Malala Yousafzai 

Meisjes
Malala Yousafzai is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste. In 2014 kreeg zij de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Kailash Satyarthi

Meer Spaanse uitdrukkingen?

Klik hier om Spaans te leren met veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen en gezegden van onze categorie Spaanse uitdrukkingen >>>

Meisjes

Wist je dat…?

In de 144 landen die opgenomen zijn in de SDG Gender Index van de Verenigde Naties (samen goed voor 98% van alle meisjes en vrouwen ter wereld) is er niet één land waar meisjes en jongens gelijke rechten hebben. Toch is er wel wat positiefs te melden. Hier zie je een overzicht van behaalde successen in de afgelopen 10 jaar. 

Op deze video zie je fragmenten van de viering in 2017 van deze dag in Paradiso Amsterdam

Interessante links

Related Articles

error: Deze inhoud is beschermd!