Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten

TOROS2

Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten

Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten

Stond in Panem et circenses Deel 1 Voetbal voetbal centraal in het tweede deel van dit bericht : Panem et circenses (brood en spelen) Deel 2 Stierenvechten is het de beurt aan het Stierenvechten. Dit is een andere vorm van “brood en spelen” die Spaanse intellectuelen en dierenbeschermers, al lang dwars zit.

Intellectuelen vinden het niet alleen onacceptabel om het volk zo af te leiden van de echte problemen. Ook vinden ze stierenvechten meer passen in de Romeinse tijd dan in een moderne maatschappij.

Dierenbeschermers storen zich op hun beurt vooral aan het leed dat deze dieren wordt aangedaan.

En natuurlijk  is de “tauromaquía-wereldje“, (aanhangers van het stierenvechten) het hier geheel mee oneens. Stierenvechten is namelijk een traditie in landen als Spanje, (Zuid-)Frankrijk, Portugal en sommige Latijns-Amerikaanse landen en in sommige plaatsen in India en Japan.

Er gaat hier  veel geld in om want we hebben het niet alleen over de “corridas” (stierengevechten) op grote feesten als San Isidro in Madrid, San Fermín in Pamplona of de Feria in Sevilla. maar ook over vele andere Spaanse steden en dorpen waar de stier op feesten hoofdfigurant is. In sommige van die feesten worden de horens in brand gestoken en wordt het dier door het hele dorp gejaagd en mishandeld.

Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten
Anima Naturalis: We waren aanwezig in Medinaceli bij Toro Jubilo, waar de stier na een aantal incidenten uiteindelijk dood neerviel. Op deze video is goed te horen hoe de mensen meteen na de dood van het stier wordt verzocht om niet meer te filmen.

Hoewel de “morfine” van het stierenvechten bij een deel van het Spaanse volk nog lang niet is uitgewerkt schijnt de nieuwe generatie weinig ontwenningsverschijnselen te vertonen. Deze generatie vervangt het predicaat “cultuur” van de oude rechtse fascistische regeringen liever door “marteling” en “barbarie”. 

Het verzet groeit sterk met platforms op sociaal media als “la tortura no es cultura” (martelen is geen cultuur). Deze platforms vergroten de druk op de Spaanse regering om geen subsidies meer beschikbaar te stellen voor deze wrede praktijken.

In sommige regio’s als Catalonie en de Canarische Eilanden geldt al een verbod op dit spektakel.

Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten
¿Hoe kan dierenmishandeling nou tot je cultureel erfgoed behoren? Welk cultureel erfgoed dan? En wat voor een beschaving moet dat dan zijn? 

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.


Achtergrondinformatie: In de volgende strip wordt de schaakterm “rokade” gebruikt. Dit is enige zet in het schaakspel waarbij twee stukken van dezelfde kleur verplaatst worden (koning en toren).

Men spreekt van een korte of een lange rokade. Voert men een rokade uit, dan heet dat “rokeren”.

Ook in de Balearen heeft men geprobeerd het stierenvechten tegen te houden. Daar zou een “toros a la Balear” worden ingevoerd wat inhield dat de stier niet mishandeld en gedood zou worden.

Het constitutioneel hof bezweek uiteindelijk voor de druk en herriep het verbod dat eerder was afgevaardigd. In de volgende strip wordt een de draak gestoken met deze “light” versie van het stierenvechten.


Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten
Als u de rokade met uw toren bedreigt moet ik u beboeten. Ik herinner u er aan dat hier in de Balearen verboden is om de stier te laten lijden!

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • als / indien = si
 • muurtje (bij voetbal) = la barrera
 • (be)dreigen = amenazar (regelmatig werkwoord: amenzao, amenazas, amenaza…)
 • rokade = el enroque
 • toren = la torre
 • zal ik moeten = voy a tener que 
 • beboeten = multar (regelmatig werkwoord: multo, multas, multa…)
 • herinneren = recordar 
 • verboden zijn = estar prohido
 • laten lijden= hacer sufrir 
 • stier = el toro

Voor en tegenstanders

Voorstanders

Voorstanders van stierenvechten zwaaien graag met Spaanse vlaggen mét of zonder stier en schreeuwen daarbij vaak “Viva España” om zo de indruk te wekken dat vaderlandsliefde en stierenvechten nauw met elkaar zijn verbonden.

Met die vaderlandsliefde proberen ze sentimenteel in te spelen op de gevoelens van andere landgenoten want niemand hoort graag dat hij of zij een verrader is en niet van zijn land houdt!

Zigeuners, toros en flamenco

Toen ik onderstaande video zag belde ik meteen een vriendin in Sevilla op. Ik wilde weten of er onder de zigeuners nou zoveel stierenvechters zijn.

Ze zei van niet dus moest ik op zoek naar een andere verklaring waarom de mooie zigeuners in deze video met hun flamencozang het stierenvechten tot cultuur, ja zelfs kunst, verheffen.

Wat schieten zij daar mee op? Ik ken het beeld van zigeuners die rozemarijn takjes als gelukbrengers verkopen bij de ingang van de Maestranza  in Sevilla, een van de belangrijkste stierenvechtersarena’s van het land. Tot zover het verband.

Maar ik ken ook het beeld van de totaal verpauperde zigeunerswijk “Las tres mil viviendas” (3.000 woningen) in Sevilla waar de meeste van die zigeuners wonen en oordeel zelf, heeft deze zwaar gediscrimineerde groep nou werkelijk geen andere prioriteiten?

De video is in 4 delen maar het begin van het eerste deel is al voldoende om die vraag te beantwoorden.

En daarom snap ik dus niet dat die mensen zich zo voor het karretje van VOX laten spannen, de extreem rechtse partij die geen vinger uitsteekt bij de hele pandemie maar wel keihard vecht voor het behoud van het stierenvechten in Spanje.

VOX is overigens niet de enige partij. Ook de rechtse partij PP maakt zich hiervoor sterk. Zo kondigde de omstreden regiohoofd Ayuso, verantwoordelijk voor de dood van vele ouderen in Madrid door ze de toegang tot het ziekenhuis te verbieden, onlangs aan een benefit stierengevecht te willen organiseren als eerbetoon aan de verpleegkundigen voor hun inzet tijdens de Covid pandemie.

Brood en spelen (Panem et circenses) Deel 2 Stierenvechten
Regiohoofd van Madrid Díaz Ayuso van de rechtse PP partij met vertegenwoordigers van het wereldje van het stierenvechten foto: ABC

Zoveel ironie is niet te bevatten. In plaats van het totaal afgemat verpleegkundig personeel betere arbeidscontracten te bieden, betere beschermingsmiddelen en op te houden met de privatisering van de gezondheidszorg in Madrid komt ze met een stierengevecht aanzetten!

Daarmee wil ze natuurlijk twee vliegen in een klap slaan: het stierenvechten weer promoten en wederom bezuinigen op de zorg. Slim? Nee, crimineel. Afijn, ik hoop dat je een beetje Spaans kunt lezen om het zelf te checken al spreekt de foto hierboven al boekdelen.

De krant die het artikel publiceert is trouwens de rechtse ABC waarvan je in wikipedia kunt lezen dat het sterk verbonden is met de ideologie van rechts en Franco.


Tegenstanders en actievoering

Is hier dan helemaal niets aan te doen? Het antwoord is ja!. Vele organisaties in Spanje en wereldwijd waaronder het voornoemde Anima Naturalis zetten zich reeds daarvoor in.

Het probleem is alleen dat de huidige nog jonge coalitieregering, die dit ook niet wil, gebonden is aan de uitspraken van het Spaans constitutioneel hof dat al eerder kleur heeft bekend door in de Balearen het stierenvechten dat eerst verboden was weer toe te staan.

Dan moeten we het zelf maar doen toch?

stieren2
links: anti stierenvechten protest in Murcia rechts: logo van CAS dat zich international inzet om hier een eind aan te maken

HET COMITÉ ANTI STIERENVECHTEN (CAS) WIL EEN EINDE MAKEN AAN STIERENGEVECHTEN EN ANDERE ‘CULTURELE EVENEMENTEN’ DIE DIERENLEED TOT GEVOLG HEBBEN.

Klik hier om te kijken hoe je CAS kunt steunen >>>


Veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen over stieren en stierenvechten

Klik hier om Spaans te leren met deze veelgebruikte Spaanse uitdrukkingen over stieren en stierenvechten >>>

coger el toro por los cuernos Holandalucía Spaans in Arnhem Spaans in Nijmegen

Interessante links

Klik hier voor het NOS artikel: Duizenden Spaanse stieren roemloos naar het slachthuis >>>

stieren

Responses

Comments are closed.

error: Deze inhoud is beschermd!