“Los lunes al sol  (2010)

Regisseur: Fernando León de Aranoa

Synopsis:

We bevinden ons in een bar in de Spaanse havenstad Vigo in Gallicië. Rond de tap hangen werkloze scheepsarbeiders: Santa (Javier Bardem) is een broeiende vulkaan, José is bang voor de toekomst, Lino doet aan zinloos solliciteren, Amador zuipt zich elke dag de vergetelheid in en de melancholieke Rus Sergei houdt zich met dromen op de been.

Met tweehonderd anderen zijn de vijf op straat gezet toen de scheepswerf de poort sloot. De reden van de sluiting is niet dat de werf met verlies draaide, maar dat de eigenaar de grond duur kon verkopen aan projectontwikkelaars.

Filmmaker Fernando León de Aranoa laat in Los lunes al sol zien wat het verlies van werk voor deze mannen, veertigers en vijftigers, betekent. Belangrijker dan financiële zorgen is de sociale vernedering. De mannen voelen zich overbodig. Ze zijn naar de sociale marge geschoven en hun identiteit ligt aan diggelen. Zonder werk dolen ze rond. Beetje hangen in een bar, slap ouwehoeren en het knagende gevoel dat het nooit meer goed komt.

Personages

Over Santa maken we ons de minste zorgen. De vrijgezel draagt het hart op de tong. Hij is het type man dat tussen neus en lippen door een vrouw kan versieren in een supermarkt. Kwinkslag hier, charmante opmerking daar. Een sociaal intelligent dier dat nooit buigt voor autoriteiten.

Zorgen maken we ons over binnenvetter Amador, die zich elke dag in het café klem drinkt. Hij is het type man dat in een vrije val verkeert. Zijn gemompel lijkt afkomstig uit een andere wereld.

José laat zich leiden door angst. Hij is doodsbang dat zijn huwelijk zijn werkloosheid niet overleeft. Bij zijn vrouw, die in een visfabriek werkt, staat het water tot aan de lippen. José voelt intuïtief dat ze een ontsnappingsroute zoekt uit het leven met hem.

De zachtmoedige Lino is een struisvogel. De vijftiger blijft geloven dat het goed komt. Om zijn kans op werk te vergroten verft hij zijn grijze haren zwart.

Sergei kan het best met de situatie overweg, waarschijnlijk omdat hij in Rusland met bestaansonzekerheid is opgegroeid. Met een bittere grap vat hij de situatie in de kapitalistische landen samen: een Russische ex-communist klaagt tegen een andere dat het regime altijd heeft gelogen over de communistische heilstaat. De ander beaamt het, maar voegt eraan toe dat veel erger is dat het regime de waarheid sprak over het kapitalisme.

In “Los lunes al sol” gebeurt weinig. Het maakt de film overtuigender, want het doelloze geslenterd en gehang weerspiegelt perfect de vastgelopen levens van de personages. Het maakt de boodschap niet minder schrijnend.

Bron: http://filmkrant.nl/

Opmerking: In Spanje bekroond met alle belangrijke filmprijzen en in 2002 gekozen als Spaanse Oscar-inzending vóór Almodóvar’s “Hable con ella”.

Film kijken op Youtube – Spaans gesproken

Overzicht van Spaanstalige films op onze site

Klik hier om Spaans te leren aan de hand van prachtige Spaanstalige films >>>.

Los lunes al sol