Inheemse volkeren

inheemse volken

Inheemse volkeren – Los pueblos indígenas

In het artikel Inheemse Volkeren binnen de categorie Geografie (zie alle categorieën rechtsboven op deze pagina) leer je meer over dit actuele onderwerp. Inheemse volkeren

Naast de Internationale Dag van de afschaffing van de Slavernij op 2 december heeft de VN 9 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Inheemse Volkeren.

Onder  inheemse bevolking wordt in algemene zin verstaan: de mensen die tot een land behoren door geboorte; de niet geïmmigreerde inwoners van een land. 

Een officiële definitie van inheems ontbreekt echter, al hebben diverse organisaties waaronder de VN en de Wereldbank wel getracht deze op te stellen.

Bedreigingen

Het voortbestaan van vele inheemse volkeren wordt bedreigd door het verdwijnen van grote delen oerwoud en steppegebieden, snelwegen die dwars door hun dorpen worden aangelegd en de funeste invloed van het toerisme op hun primitieve leven.

Ook kampen deze minderheidsgroepen vaak met achterstanden op het gebied van mensenrechten, milieu, ontwikkeling, onderwijs en gezondheid.

Inheemse volkeren
Inheemse Wayuu kinderen in Pessuapa (Colombia). Foto: website VN

Amerika

Wereldwijd zijn er meer dan 5.000 inheemsen volkoren met in totaal 370 miljoen mensen. In Amerika zijn er 50 miljoen. Dit zijn rechtstreekse afstammelingen van de volkeren die het continent bewoonden bij de ontdekking van Columbus, de Indianen en Eskimo’s of, beter gezegd, Inuit.

Onder hen heeft zich, meer dan op de andere continenten, een inheems bewustzijn gevormd. Steeds meer indiaanse volkeren zijn zich sociaal-economisch en politiek gaan emanciperen.

Europa

De inheemse bevolking van Europa is vrij beperkt. De meeste inheemse volkeren bevinden zich hier in het uiterste noorden en oosten; zoals de Saami in Scandinavië, de Krimtataren in Oekraïne en de Nenetsen in Rusland. Ook de Basken in Spanje worden soms als inheemse bevolkingsgroep gezien.

Azië

De inheemse volkeren van Azië zijn het talrijkst met zo’n 70%. De Adivasi of ‘Stamvolkeren’ van India nemen 8% van de Indiase bevolking in. De Taiwanese Aboriginals vormen een interessante bevolkingsgroep voor de historische taalkunde daar zij waarschijnlijk de oorsprong van de Austronesische talen zijn. Ook Siberië herbergt een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen.

Afrika

Vrijwel de gehele bevolking van het Afrikaans continent stamt af van de oorspronkelijke bewoners. De levensstijl onderscheidt hier meer dan op de andere continenten de inheemse bevolking van andere Afrikanen. Veel genoemde inheemse volkeren zijn de Khoisan, de Berbers en de Pygmeeën.

Een bijzonder geval zijn de Afrikaners, blanken in Zuidelijk Afrika die Afrikaans spreken. Deze zijn als inheems te beschouwen omdat zij geen kolonisator waren maar eerder een blanke stam. De Afrikaners werden zelf bedreigd door Engelse kolonisten en hebben daarnaast een eigen cultuur en taal ontwikkeld, in Zuidelijk Afrika.

Australië

In Australië en Nieuw-Zeeland zijn er de Aboriginals en de Maori’s. Inheemse volkeren in Oceanië zijn onder andere Alifuren, Straat Torres-eilanders, Chamorro’s en Hawaiianen.

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • het voortbestaan = la subsistencia
 • voortbestaan subsistir (regelmatig werkwoord: subsisto, subsistes, subsiste…)
 • bedreiging = la amenaza
 • inheemse volkeren = los pueblos indígenas
 • bevolking = la población
 • verstaan entender
 • geboren worden= nacer
 • geboorte = el nacimiento
 • emigreren emigrar (regelmatig werkwoord: emigro, emigras, emigra…)
 • wonen = habitar (regelmatig werkwoord: habito, habitas, habita…)
 • inwoners = los habitantes
 • ontbreken = faltar / no existir (regelmatig werkwoord: falto, faltas, falta…)
 • Wereldbank = el Banco Mundial
 • trachten = intentar (regelmatig werkwoord: intento, intentas, intenta…)
 • opstellen redactar (regelmatig werkwoord: redacto, redactas, redacta…)

Zoek de woorden

Wist je dat…?

 • De verklaring voor de rechten van inheemse volkeren werd op 13 september 2007 aangenomen door een meerderheid met 144 landen voor, 4 tegen (Australië, Canada, Nieuw Zeeland en de VS) en 11 onthoudingen (Azerbeidzjan, Bangladesh, Bhutan, Burundi, Colombia, Georgië, Kenya, Nigeria, Rusland, Samoa en Ukraine).
 • Om de 2 weken wereldwijd een inheems taal verdwijnt! Als reactie hierop heeft de VN 2019 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Inheemse Talen. Het hoopt zo op nationaal en internationaal niveau meer aandacht te krijgen voor de noodzaak van het behoud van deze talen.
 • Anno 2019 leven er zo’n 370 miljoen inheemse mensen op de wereld verspreid over 90 landen. Dit is minder dan 5 procent van de wereldbevolking maar hun percentage in de groep der allerarmsten op de wereld is met 15 procent aanzienlijk hoger.

Interessante tweedelige documentaire over de inheemse volkeren in Costa Rica en de actuele situatie van de inheemse volkeren in Latijns-Amerika.

Deel I: Documentaire Inheemse Vokeren en hun autonome ontwikkeling


Deel 2: Documentaire Inheemse Vokeren en hun autonome ontwikkeling


Deel 3: Huidige situatie inheemse volkeren in Latijns-Amerika


 Meer Spaans leren binnen de categorie Geografie?

Klik hier om Spaans te leren binnen de categorie Geografie  >>>

Geografia
error: Deze inhoud is beschermd!