Camarero, una cerveza por favor!

cerveza

Camarero, una cerveza por favor!

In Camarero, una cerveza por favor! leer je meer over het thema bier binnen onze categorie Voeding (zie overzicht alle categorieën rechtsboven op deze pagina).

scheidingslijnL andalucia

Camarero, una cerveza por favor!

Liefhebbers van bier vieren jaarlijks  op de eerste vrijdag van augustus de Internationale Bierdag, een feestdag dat in 2007 in het leven werd geroepen in Santa Cruz in California.

Inmiddels is dit uitgegroeid van een klein lokaal feest tot een feest dat jaarlijks over de hele wereld wordt gevierd in 207 steden en 50 landen.

Biercultuur

Duitsers en Tsjechen gelden als de meesters van het ondergistende bier, een proces waarbij gisting plaatsvindt in een rustig tempo bij een temperatuur van 6 tot 8 of 12 graden. 

Duitsland

Duitsland viert in oktober het Oktoberfest (oktoberfeest), een volksfeest in München dat bekend staat als het grootste bierfestival ter wereld. Dit feest duurt 16 tot 18 dagen en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht (zie interessante links)

Camarero, una cerveza por favor!
Oktoberfest in Munchen (Duitsland)

België

De Belgische bieren genieten wereldfaam. De Belgische biercultuur geldt, dankzij een enorme variatie en het behoud van oude tradities, als een van de meest verfijnde van de wereld.

Met name de bovengistende Belgische bieren worden door bekende bierrecensenten hoog gewaardeerd.

Engeland

De Engelse drinken hun bier het liefst enigszins lauw (10 graden) en met minder maar romiger schuim. Het alcoholpercentage van Engelse bieren is, enkele uitzonderingen daargelaten, lager dan die van de meeste Europese bieren.

Typisch Engelse bierstijlen zijn bitter ( amberkleurig bier in veel pubs het standaardbier) en stout. De Engelse stouts hebben vaak een hoger alcoholpercentage en zijn zoeter dan hun Ierse tegenhangers maar de meest gedronken stout in Engeland en de rest van de wereld is thans toch het Ierse Guinness.

(bron: wikipedia)

Spanje

Hoewel het in Spanje van regio tot regio kan verschillen wat betreft de benamingen en de hoeveelheid die je daarvoor krijgt geeft dit overzicht een goed beeld van wat algemeen gebruikelijk is. 

Naast onderstaande biertermen wordt in Spanje vaak ook het woord “litrona” gebruikt voor een literfles bier. Dit is vooral populaire bij jongeren die hun drank in groepjes op straat nuttigen. Als dit uitloopt op een feestje dan noemen we dat een “botellona“. Dit is afgeleid van het woord “botella” dat fles betekent. 

cerveza

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht .

 • bier = la cerveza
 • uitgroeien tot = convertirse en
 • lokaal feest = la fiesta local
 • over de hele wereld = mundialmente
 • smaak = el sabor
 • bierbrouwers = los fabricantes de cerveza
 • bier brouwen = fabricar (regelmatig werkwoord : fabrico, fabricas, fabrica…) cerveza
 • alcoholpercentage = el porcentaje de alcohol
 • met alcohol = con alcohol
 • alcoholvrij = sin alcohol
 • gisting = la fermentación (alcohólica)
 • gisten= fermentar (regelmatig werkwoord : fermento, fermentas, fermenta…)
 • schuim = la espuma

Overhoor jezelf

Video en Luisteroefening (half)gevorderd Spaans

Bij het leren van Spaans is het verstandig om naast het Spaans in Spanje ook vertrouwd te raken met de vele varianten van het Spaans in Latijns-Amerika.

Met onderstaande luisteroefening oefen je het Spaans uit Peru.

Cerveza artesanal del Perú

Stap 1: Luister een aantal keren naar de korte video over een klein ambachtelijke bierbrouwerij in Peru.

Tip: klik rechtsonder op de video op het wiel van de instellingen en zet de afspeelsnelheid terug naar 75 (niet nog lager want dan lijkt het of de spreker diep in het glaasje heeft gekeken!)

Stap 2: Beantwoord de vragen van de toets. De toets bestaat uit 4 meerkeuzevragen waarbij je maximaal een totaal van 100 punten (25 punten per vraag) kunt behalen.

Klaar met de toets?

 • Klik dan rechtsonder op de blauwe knop “TOETS OVERZICHT” en dan op  “TOETS AFRONDEN” om je score te zien.
 • Kies vervolgens voor de optie Bekijk vragen of Herstart toets 


Wist je dat…?

 • Bier is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld, en op water en thee na de populairste drank. Aangenomen wordt dat bier al 4500 jaar v.Chr. in het oude Mesopotamië werd gefabriceerd met behulp van bappir, een Soemerisch tweemaal gebakken gerstbrood voornamelijk gebruikt voor bierbrouwen in dat gebied.
 • Bier werd door de Romeinen, die op wijn waren overgegaan, geassocieerd met “onbeschaafde” Noord-Europese Germaanse volkeren. Romeinse schrijvers als Tacitus schrijven met verachting over het bier dat die volkeren dronken. De opvatting dat wijn hoger en beschaafder zou zijn dan bier, en bier onderontwikkeld, zou sindsdien nog lang gemeengoed blijven.

Het complete feestprogramma vind je in het Engels en Duits op: https://www.oktoberfest.de/en

error: Deze inhoud is beschermd!