“Pablo’s winter  2012

Regisseur: Chico Pereira

Synopsis:

“Hoe meer je naar dokters luistert, hoe eerder je dood gaat”, meent Pablo, een grumpy old man die de zeventig is gepasseerd en naar eigen zeggen in blessuretijd leeft na een aantal hartaanvallen. De goedbedoelde adviezen van zijn huisarts en familie slaat hij dan ook achteloos in de wind.

Pablo’s Winter, opgenomen in het Spaanse Almadén, oogt qua beeld en structuur als een gepolijste arthousefilm. De fraaie zwart-witfotografie en commentaarloze presentatie van ogenschijnlijk weinig opzienbarende gebeurtenissen geven een rake karakterschets.

Hoewel de titelfiguur blasé overkomt en voortdurend klaagt dat vroeger alles beter was, weet hij toch de sympathie van de kijker te winnen. Want hoewel zijn levenshouding ronduit negatief en passief is, geeft Pablo blijk van een droog gevoel voor humor.

Zeer herkenbaar zijn scènes waarin hij kibbelt met zijn vrouw, op wie hij altijd tergend lang moet wachten voor ze de deur uit kunnen, of waarin zij hem na lang aandringen overhaalt om met zichtbare tegenzin een dansje te maken.

Toch draagt Pablo het tere hart op de juiste plek, zoals blijkt als hij zijn kleinzoon leert fietsen, een kaartje legt met zijn maten, een verdronken schaap op het droge trekt of mijmert over zijn verleden in de kwikmijnen.

bron: https://www.idfa.nl/

Handige achtergrondinformatie bij deze film

Het Erfgoed van kwik in Almadén en Idrija representeert de historische kwikmijnbouw en de intercontinentale kwikhandel. Kwik is relatief schaars, en is door de eeuwen heen maar op een paar plaatsen ter wereld geproduceerd.

Het speelde vanaf de 16e eeuw een beslissende rol bij de winning van zilver in Amerika. Almadén (Spanje) en Idrija (Slovenië) waren de twee grootste kwikmijnen ter wereld. Beide mijnen zijn nog tot aan het eind van de 20e eeuw actief geweest.

De specifieke industriële en sociale infrastructuur die de winning van het giftige kwik met zich meebracht, is in beide steden nog goed zichtbaar.

bron: https://elsslots.wordpress.com/

Trailer

Deze film zien op snagfilms met Engelse ondertiteling?

Klik op deze link of op plaatje hieronder

Online Spaans leren met Spaanstalige films Pablo's winter

Overzicht van alle Spaanstalige films op onze site

Klik op het plaatje om Spaans leren aan de hand van mooie Spaanstalige films.Online Spaans leren met Spaanstalige films Pablo's winter

Spaans vocabulaire, uitspraak en uitdrukkingen aan de hand van actuele onderwerpen

Leer Spaans met onderwerpen die jóu interesseren. Klik op het plaatje en maak een selectie.

Online Spaans leren met Spaanstalige films Pablo's winter