“El Río y la Muerte (1955)

Regisseur: Luis Buñuel

Synopsis:

De synopsis van deze film die je overal op internet leest doet dit meesterwerk te kort: “Er heerst dood en verderf in een Mexicaans dorp aan een rivier. Er lijkt geen einde te komen aan de eeuwigdurende vendetta’s tussen de verschillende families“.

Veel interessanter is daarentegen het eerste commentaar op de film op youtube afkomstig van een Mexicaanse kijker:

Wat had Buñuel (de regisseur) een scherpe blik op de werkelijkheid. Het is inmiddels al meer dan 60 jaar geleden en het onderwerp van deze film is nog altijd actueel.

Ik kom uit Mexico (staat) en het onderwijs is daar over het algemeen zo primitief en basic dat ik opgroeide met grote vooroordelen aangezien mijn ideeën en gevoelens gebaseerd waren op onwetendheid of valse opvattingen.

Later slaagde ik ondanks vele obstakels erin om filosofie te studeren op de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM). Er ging toen als het ware een wereld voor mij open…cultuur, kunst, wetenschap…

Dankzij de universiteit verliet ik mijn grot en nu is het taak om, zoals het ook in de film gebeurt, de rede door te laten dringen in onze donkere en geïsoleerde gemeenschappen.  

Film kijken op Youtube