Eenvoud

simplicidad

Eenvoud – Simplicidad

Op 12 juli,  de Dag van de “Eenvoud” (Simplicity Day), staan we stil bij de voordelen van een vereenvoudigd levensstijl. We nemen even een stapje terug in ons hectisch bestaan om een eenvoudiger kijk op ons leven te werpen. Dit onder het motto “less is more” (minder is meer).

De “Dag van de Eenvoud” vieren we op de geboortedag van de Amerikaans essayist, leraar, filosoof, natuuronderzoeker en dichter Henry David Thoreau die ons in zijn bekendste boek “Walden” meeneemt naar een eenvoudig leven in de natuur. Thoreau, omstreden in zijn tijd, wordt nu gevierd als een van de allergrootsten uit de 19e-eeuwse Amerikaanse literatuur.

Maar waarom zou je nou voor eenvoud kiezen? Volgens aanhangers van deze filosofie omdat het idee teruggrijpt op oeroude wijsheden waarvan we in deze moderne tijden zijn vervreemd.

Kiezen voor eenvoud betekent volgens hen niet kiezen voor armoede maar op zoek gaan naar de juiste balans. Dit doe je gebaseerd op drie sleutelelementen: ecologisch bewustzijn, matige consumptie en persoonlijke groei. De keus voor eenvoud helpt mensen hun leven te veranderen en gemeenschappelijk een betere wereld te creëren.

Eenvoud

Citaten

Enkele citaten van grote denkers over het thema eenvoud:

“Simplicity is the ultimate sophistication” – Leonardo da Vinci  (Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist)


“Go confidently in the direction of your dreams! Live the life you’ve imagined. As you simplify your life, the laws of the universe will be simpler.”  – Henry David Thoreau (Amerikaans essayist, leraar, filosoof, natuuronderzoeker en dichter)


“There is no greatness where there is no simplicity, goodness and truth”. Leo Tolstoy (Russisch schrijver, filosoof en politiek denker)


Simplicity is the glory of expression” – Walt Whitman (Amerikaans dichter, journalist en essayist)

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • eenvoud = la simplicidad
 • levensstijl= el estilo de vida
 • minimalist = minimalista
 • verbruiken = consumir (regelmatig werkwoorden: consumo, consumes, consume…)
 • verbruik = el consumo
 • consumptiemaatschappij = la sociedad de consumo
 • ecologisch bewustzijn =  la consciencia ecológica
 • persoonlijke groei = el crecimiento / desarrollo personal

Zoek de woorden

Wist je dat…?

 • De amish (rigoristische protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika) hecht aan een eenvoudig leven waarbij men bijna volledig zelfvoorzienend is. Ze wonen in agrarische gemeenschappen zoals in de eerste helft van de 19e eeuw zonder moderne voorzieningen met traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk en dragen nog eenvoudige plattelandskledij uit die tijd.
 • Sinds de VN-conferentie over duurzaamheid in 1972 en de publicatie van diverse boeken als Only One Earth, De Grenzen aan de Groei, Blueprint For Survival en Small Is Beautiful is er een nieuwe economische beweging in ontwikkeling die aandacht geeft aan simpel leven
 • Er een sociale en architecturale beweging is, de Tiny House of Small House Movement die het leven in kleine huisjes propageert.
Simplicidad - Wonen / Leven
De Tiny House Movement is een beweging voor eenvoudig leven.

Interessante links

Onder de naam Growthinkers wist de populaire blogger Jelle Derckx in Nederland een groot publiek te bereiken. In 2018 verscheen zijn boek “Verlangen naar minder”.

Op zijn website gaat hij met de podcast-serie “Het groene hart van…” in gesprek met andere ‘groendenkers’ over persoonlijke groei en duurzaamheid. Dit in samenwerking met het tijdschrift Happinez. Een daarvan is voormalig 3 op Reis-presentator Dennis Storm, die in hetzelfde jaar als Derckx het boek “Weg ermee uitbracht”.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Deze inhoud is beschermd!