Een cursist vraagt mij in de Spaanse les naar de betekenis van “El Arenal”. Die naam kwam voor in een tekst over Sevilla. Ik leg uit dat het de naam is van een wijk die vroeger zanderig was (arena=zand) door de ligging dichtbij de rivier “Guadalquivir”. Dit verklaart meteen dat zich hier de op een na grootste stierenarena van Spanje bevindt: de “Maestranza”. Het zand lag er immers al!

Hospital_Caridad

Het “Hospital de la Caridad”  met prachtige Delfse blauwe tegels is zeker een bezoek waard als je “El Arenal” in Sevilla bezoekt.

 

De beste tapas

De wijk “Arenal” staat bekend om de vele goede tapas bars die Spanjaarden, hoe goed verborgen ook, altijd weten te vinden.

Hier heb je een mooi overzicht Je kunt selecteren op: Prijs (precio) / Beste aanbiedingen (Mayores descuentos) /Meeste recensies (Más opinados) en Beste recensies (Mejor valorados). Je kunt ze ook meteen op de kaart tonen (ver en mapa) .

De “ontdekking van de bedekking”?

Het verhaal doet de ronde dat men in deze wijk voor het  eerst drankjes met een tapa begon te bedekken (tapar=bedekken) om te voorkomen dat hier zand in kwam. In Granada en Almería krijg je die tapa gratis bij een drankje waarbij je bij de rekening twijfelt of men zich niet zwaar in jouw voordeel heeft vergist. “Wat nu…?” denk je dan.

moscas

Wijs ik ze daar netjes op of hanteer ik het gezegde “En boca cerrada no entran moscas” ?, wat letterlijk betekent “in een gesloten mond komen er geen vliegen” (=zwijgen is goud).

Opeens bedenk ik dat ik het verhaal over het ontstaan van de term “tapa” eerder heb gehoord. Toen speelden vliegen de hoofdrol. Nu…zand!

 

Roodkapje in het Spaans

Roodkapje in het Spaans

Inleiding In dit bericht leer je over Kunst en Cultuur met het Catalaanse gezelschap Insectotròpics Roodkapje Galactica Wat zou er zijn gebeurd zijn als Roodkapje had besloten om haar moeder te negeren en zich, geleid door haar intuïtie, diep in het bos van haar...

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt Griekenland als vakantieland verkiezen boven Spanje voelde voor mij aan als vreemdgaan maar ik heb er géén moment spijt van gehad. Kan ook bijna niet anders gezien de vele gelijkenissen waar we hier op inzoomen. Schuld en boete Hadden ze zelf...

Campeones, ole!

Campeones, ole!

Campeones, ole! Voor de vierde keer in 10 jaar tijd en 2 keer op rij is Sevilla UEFA kampioen geworden. Wederom zongen duizenden Sevillaanse supporters gisterenavond uit volle borst deze pakkende flamencoachtige himne: El Arrebato – Himno del Sevilla Zing deze himne,...