Een cursist vraagt mij in de Spaanse les naar de betekenis van “El Arenal”. Die naam kwam voor in een tekst over Sevilla. Ik leg uit dat het de naam is van een wijk die vroeger zanderig was (arena=zand) door de ligging dichtbij de rivier “Guadalquivir”. Dit verklaart meteen dat zich hier de op een na grootste stierenarena van Spanje bevindt: de “Maestranza”. Het zand lag er immers al!

Hospital_Caridad

Het “Hospital de la Caridad”  met prachtige Delfse blauwe tegels is zeker een bezoek waard als je “El Arenal” in Sevilla bezoekt.

 

De beste tapas

De wijk “Arenal” staat bekend om de vele goede tapas bars die Spanjaarden, hoe goed verborgen ook, altijd weten te vinden.

Hier heb je een mooi overzicht Je kunt selecteren op: Prijs (precio) / Beste aanbiedingen (Mayores descuentos) /Meeste recensies (Más opinados) en Beste recensies (Mejor valorados). Je kunt ze ook meteen op de kaart tonen (ver en mapa) .

De “ontdekking van de bedekking”?

Het verhaal doet de ronde dat men in deze wijk voor het  eerst drankjes met een tapa begon te bedekken (tapar=bedekken) om te voorkomen dat hier zand in kwam. In Granada en Almería krijg je die tapa gratis bij een drankje waarbij je bij de rekening twijfelt of men zich niet zwaar in jouw voordeel heeft vergist. “Wat nu…?” denk je dan.

moscas

Wijs ik ze daar netjes op of hanteer ik het gezegde “En boca cerrada no entran moscas” ?, wat letterlijk betekent “in een gesloten mond komen er geen vliegen” (=zwijgen is goud).

Opeens bedenk ik dat ik het verhaal over het ontstaan van de term “tapa” eerder heb gehoord. Toen speelden vliegen de hoofdrol. Nu…zand!