Vinylplaten

12 augustus vinilo

Vinylplaten- Discos de vinilo

Op 12 augustus wordt er naast de Internationale Dag van de Jeugd ook de Dag van het Vinyl gevierd. Deze datum is speciaal uitgekozen omdat men vandaag ook de uitvinding van de fonograaf herdenkt. Op 12 augustus 1877 maakte Thomas Alva Edison bekend dat er voortaan geluid kon worden opgenomen en afgespeeld.

Sindsdien hebben we van alles de revue zien passeren: grammofoonplaten, muziekcassettes, compact disk, mp3… en hebben we dankzij Edison al veel mogen genieten van de betoverende klanken van muziek.

Vinylplaten
Platen scoren tijdens Record Store Day

Vinyl is booming

Vintage, retro, nostalgie, geef het maar een naam, feit is gewoon dat de plaat weer helemaal hot is en het is de enige reproductie vorm van muziek die tot nu toe de tand des tijds heeft overleefd.

De redenen waarom platen weer zo populair zijn variëren. Het vastpakken van een plaat is tastbaar, een heel ander gevoel dan het virtuele downloaden van muziek via internet. Op het internet kan muziek zo weer weg zijn maar een plaat blijft voor eeuwig bij jou (als je het niet uitleent).

Het grabbelen in de platenbakken voelt voor velen als een ritueel waarbij je de adrenaline sneller voelt stromen. De hoezen van sommige platen zijn ware kunstwerken en en als er in de hoes ook nog eens een vel tussen zit met de songteksten van je favoriete artiest dan is je feestje echt compleet.

Decoratief

Zelf heb ik thuis nog een aardige collectie platen liggen die ik graag beluister en waar ik fijne herinneringen aan heb. Een tijd geleden vroeg iemand die op bezoek was heel enthousiast of ik er niet een paar kwijt wilde. Een rare vraag vond ik want platen zijn natuurlijk iets van je zelf. Maar het maakte deze persoon helemaal niet uit wélke platen het waren. Het ging niet om de muziek maar om het retro-decoratieve aspect van een kistje mét platen!

Vinylplaten
decoratieve platenkistje retro stijl

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • uitvinden inventar (regelmatig werkwoord: invento, inventas, inventa…)
 • uitvinder = el inventor
 • fonograaf = el fonógrafo
 • grammofoon = el tocadiscos
 • plaat = el disco
 • vinylplaat = el disco de vinilo
 • een plaat opnemen grabar (regelmatig werkwoord: grabo, grabas, graba…) un disco
 • een plaat afspelen poner un disco

 • compact disk – el disco compacto / el compacto
 • platenmarkt = el mercado de los discos de vinilo
 • booming / hot = en auge/ de moda
 • hoes = la funda
 • kunstwerk – la obra de arte
 • muziek downloadenbajarse música
 • vel met songteksten = la hoja con el texto de las canciones

Zoek de woorden

Vinylplaten
de fonograaf van Thomas Alva Edison was voorloper van de grammofoon

Spaanse uitdrukkingen en gezegden

Ser / Parecer un disco rayado – In herhaling vervallen

Deze Spaanse uitdrukking betekent letterlijk “een gekraste plaat zijn“. Spaanstalige bedoelen hiermee dat iemand in herhaling vervalt, alsmaar op hetzelfde onderwerp blijft terugkomen:

Otra vez con lo mismo, pareces un disco rayado – Kom je weer met hetzelfde aanzetten, je valt constant in herhaling

Meer Spaanse uitdrukkingen?

Klik hier om Spaans te leren met berichten uit onze categorie Spaanse uitdrukkingen en gezegden >>>

Wist je dat…?

 • Sommigen beweren dat de geluidskwaliteit van lp’s beter is dan van cd’s omdat een lp analoog produceert en bij digitale muziek vaak compressie wordt toegepast. Aangezien cd’s en andere digitale media vaak gebruik maken van lossy compressie (het meest gebruikt voor het comprimeren van multimedia in het bijzonder streaming media en internet telefonie).geeft een lp over het algemeen een beter geluid .
 • de groeiende opmars van de lp’s sinds 2010 is mede door een heropleving van vinyl in de hiphop en dance-scenes. DJ’s gebruiken een lp als een muziekinstrument om te scratchen en voor beat juggling: het manipuleren van twee of meer samples, om een ​​unieke compositie te creëren, met behulp van meerdere draaitafels en een of meerdere mixers. (bron: wikipedia)

Interessante links

De zoekopdracht “most beautiful lp covers” levert in google de volgende resultaten op met de fraaiste platenhoezen: https://bit.ly/2U9ezmG

Vinylplaten
error: Deze inhoud is beschermd!