Van gek naar gek en coronabesmet! Da’s pech!

door | Spaans leren met humor

Spaanse humor & ernst in tijden van Corona

Achtergrondinformatie: Om de Spaanse woordspeling in de strip van vandaag te begrijpen moet je bekend zijn met dit zinnetje van Spanjaarden bij het ganzenbordspel: “de oca a oca y tiro porque me toca“. Dit betekent letterlijk “van gans naar gans en ik speel opnieuw omdat ik aan de beurt ben” of…als je het zoals in het Spaans wil laten rijmen: “van gans naar gans en ik speel omdat ik kan“.

Van gek naar gek en coronabesmet! Da's pech!


Vertaling naar het Spaans/Nederlands van Luis Dávila’s Galicische strip hieronder:

   • ¡Yo con el virus me hago la loca! ¡De loca a loca y rebrote para quien le toque!
   • Ik trek mij van COVID-19 weinig aan! Van gek naar gek en coronabesmet da’s pech!

Van gek naar gek en coronabesmet! Da's pech!

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • ik = yo
 • met = con
 • virus = el virus
 • hacerse el loco  = zich gedragen alsof er niets aan de hand is 
 • van gek naar gek = de loco/a a loco/a (zie achtergrondinformatie)
 • en = y
 • opleving = el rebrote
 • voor = para
 • wie = quien
 • aan de beurt zijn = tocar (regelmatig werkwoord: toco, tocas, toca…)

Russische roulette

Deze hele COVID-19 crisis doet mij denken aan een ander “spelletje”: de Russische roulette. Bij dat “spelletje” weet je van te voren al dat je het nodige geluk nodig hebt om te overleven als is dat wel een heel ander geluk dan bij ganzenbord.  Heb je pech dan is het voorgoed “adiós amigos!“.

Pro en anti en anti pro

Wereldwijd is er nu een groep opgestaan die meer “vrijheid” opeist en daarmee juist dit gevaarlijke spelletje lijkt te omarmen. Daar tegenover staat een, noem het maar behoudende groep, die helemaal niet van spelletjes houdt en al helemaal niet met het leven als inzet.

En dan hebben we nog de mensen die massaal protesteren tegen discriminatie, beperking van de vrijheid van meningsuiting, imperialistische beelden van overheersers en tirannen, LGBT-rechten en ga zo nog maar even door.

En om het makkelijker te maken hebben we ook mensen die zich dáár weer tegen verzetten en alles maar kul vinden…

Help, ik kom er niet uit!

Niet dat ik in het ganzenbord in de gevangenis ben geraakt, maar mijn wanhopige poging om in bovengenoemde chaos een ordening te creëren bracht me tot nu niet veel verder dan de volgende indeling:

 • conformisten (aanhangers, discipelen, medestanders, partijgenoten, supporters, volgelingen, voorstanders)
 • non-conformisten (andersdenkenden, andersgezinden, dissidenten)

En nu vrees ik dat dit te simpel is. We weten namelijk niet of die twee groepen mooi synchroon lopen of volledig dwars door elkaar.

Ik kan mij best voorstellen dat iemand die nu de staat aanklaagt wegens inperking van zijn/haar vrijheid tegelijkertijd racistische betogingen overdreven vindt en misschien zelfs bestempelt als complottheorieën. Daar gaat mijn mooie theorie over wereldverbeteraars.

  • Van gek naar gek en coronabesmet! Da's pech!

En welke woorden leg je die mensen nou in de mond? Ik kan wel een poging wagen …

Conformisten: Wel,dan blijf je toch lekker thuis in je grotje? / Non-conformisten: What the..F..k?  Dat bepaal ik toch zeker zelf wel!

We kennen allemaal het gezegde “waar twee honden om een bot vechten…”  Lachende derde in deze chaos zouden zo maar onze ijverige  pleitbezorgers kunnen zijn. Die wrijven zich nu in hun handen bij deze batterij aan kansen van het soort zaken waarmee advocaten van de duivel zich in hun element voelen.


Na mij de zondvloed

Zelf reken ik mij tot de non-conformisten. Als ik denk aan het werk die verpleegkundigen (om maar een groep aan het front te noemen) wereldwijd vaak onder mensonterende omstandigheden hebben moeten verrichten om jou en mij te redden dan kan ik maar één conclusie trekken: als je geen dankbaarheid kunt tonen voor dit soort gebaren dan moet je even hard in jezelf knijpen om te kijken of je überhaupt nog leeft.

Deze wereld heeft veel rotte plekken en als we die niet snel weghalen dan laten we onze kinderen en kleinkinderen een wereld achter waar zij niets mee aankunnen. Bovendien geven we daarmee het signaal af dat het ons niks kan schelen hetgeen zij kunnen interpreteren als een vrijbrief.  na mij de zondvloed.

Onder de Spaanse loep

Dit artikel had ook heel interessant kunnen worden als ik in plaats hiervan in was gegaan op de veelzijdige toepassingen van het werkwoord TOCAR (in bovenstaande strip vertaald als aan de beurt zijn). Maar dat hou je dan voor een volgende keer tegoed. Beloofd!

Meer Spaanse humor?

Klik hier voor de nieuwe categorie Spaans met humor in ons blog >>>

Van gek naar gek en coronabesmet! Da's pech!

 

Superhelden!

Superhelden!

Spaanse humor in tijden van Corona Achtergrondinformatie: Werd precies een week geleden op 12 mei de Internationale Dag van de Zorg gevierd, vandaag krijgen we de kans om onze huisartsen eens in het zonnetje te zetten op Wereld Huisartsendag! In deze periode van...

Wij staan voor je klaar!

Wij staan voor je klaar!

Spaanse humor in tijden van Corona Achtergrond informatie: Op 12 mei wordt wereldwijd de Dag van de Verpleging / Dag van de Zorg gevierd. Een mooie gelegenheid om onze helden in het zonnetje te zetten, zeker nu. In Galicië gaan ze er prat op de beste verplegers te...

Una cerveza, por favor!

Una cerveza, por favor!

¡Por fin lunes - Eindelijk maandag Vele Spanjaarden moesten er niet aan denken om hun consumpties langer thuis te moeten nuttigen. Je kunt ons veel ontnemen maar een cafébezoek? dat zit, evenals de "picaresca", behoorlijk diep in ons DNA! Overdrijven we nu niet een...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Niets meer missen? Registreer nu!

Profiteer direct van vele voordelen waaronder GRATIS Spaans en onze nieuwsbrief!

Je bent met succes geregistreerd! Welkom en bedankt!