Turismo – Toerisme

Vandaag vieren we, zoals ieder jaar op 27 september, Wereld Toerisme Dag. Saillant detail hierbij is dat slechts drie dagen geleden de SGR bekend maakte dat Thomas Cook Nederland, Thomas Cook International, handelend onder de naam Thomas Cook (zie Geschiedenis van het toerisme), Thomas Cook Reizen en Neckermann per direct stoppen met het uitvoeren van reizen.

Geschiedenis van het toerisme

In de 18e eeuw word het mode voor jonge aristocraten om, ter afronding van hun ontwikkeling, een Europese toer (de Grand tour) te maken naar cultureel belangrijke gebieden als Rome, Toscane, Florence, Napels en soms Griekenland.

In de 19e eeuw ontwikkelt zich het gezondheidstoerisme. Welgestelde aristocraten en industriëlen ontvluchten de door de opkomende industrieën vervuilde steden en zoeken herstel in bergen, bij mineraalbronnen of aan zee.

In 1841 begint Thomas Cook via zijn reisorganisatie groepsreizen te organiseren voor gewone mensen en opent zo de weg naar het toerisme dat voorheen slechts voorbehouden was aan de rijken.

Turismo - Toerisme

Thomas Cook (1808 – 1892) Brits ondernemer en stichter van een reisorganisatie die uiteindelijk de Thomas Cook Group werd

In 1906 richt een groep welgestelde idealistische Nederlanders de Nederlandsche Reisvereeniging (NRV) op om het toerisme ook voor de arbeider toegankelijk te maken.

In 1911 krijgen vier loodgieters voor 10 gulden per persoon een dagje Luik aangeboden inclusief een bezoekje aan een zinkfabriek die de trip pedagogisch verantwoord moet maken.

In 1913 wordt een mijlpaal bereikt. Er worden  3 reizen georganiseerd waarvoor ook andere arbeiders dan alleen loodgieters zich opgeven.

Spanje, Nederland en België

Toerisme vormt ook voor Spanje, Nederland en België een belangrijke bron van inkomsten.

In Nederland is het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verantwoordelijk voor de promotie in binnen- en buitenland van Nederland als vakantiebestemming en als bestemming voor congressen en conferenties.

Het toerisme in Amsterdam neemt jaarlijks toe en de stad staat thans op de 15e plaats van de meest bezochte steden in de wereld. Amsterdam verwacht dit jaar circa 17,4 miljoen hotelovernachtingen.

In België is behalve Vlaanderen met historische steden als Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Antwerpen ook Brussel erg geliefd onder de toeristen door de vele monumentale gebouwen, koninklijke paleizen, parken, musea, theaters, winkels en restaurants. Brussel trekt als zetel van de EU en de NAVO tevens veel zakelijke toeristen aan.

Spanje was in 2018 na Frankrijk het meest bezochte vakantieland van de wereld. Volgens de Wereldtoerismeorganisatie zal het aantal toeristen dat Spanje bezoekt met ongeveer 5% per jaar stijgen in de komende 20 jaar. In 2020 zal het land dan ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Veel bezochte plaatsen zijn hier de Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol, de Balearen en de Canarische Eilanden.

In sommige delen van Spanje, met name in Barcelona, leidt het grote aantal toeristen inmiddels tot het opkomen van protestbewegingen en demonstraties.

Overtoerisme en duurzaam toerisme

Wereldwijd zijn er zo’n 1, 8 miljard toeristen. Massatoerisme betekent voor grote vakantiebestemmingen behalve hoge inkomsten ook een bedreiging in de vorm van o.a. overlast en vervuiling (zie Wist je dat…?)

Vocabulaire Spaans

De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • toerisme = el turismo
 • gezondheidstoerisme = el turismo de salud
 • cultuurtoerisme = el turismo cultural
 • zon en strand toerisme = el turismo de sol y playa
 • congres toerisme = turismo de congresos
 • reisvereniging = las asociación de (agencias de) viajes
 • reizen viajar (regelmatig werkwoord: viajo, viajas, viaja…)
 • vliegen volar 
 • promoten promover 
 • promotie  = la promoción
 • vakantiebestemming = el destino de vacaciones
 • bezoeken visitar (regelmatig werkwoord: visito, visitas, visita…)
 • overnachten pasar (regelmatig werkwoord: paso, pasas, pasa…) la noche / pernoctar  (reg.)
 • hotelovernachtingen = las pernoctaciones hoteleras
 • meest populaire vakantielanden = los destinos turísticos más populares
 • overlast veroorzaken causar (regelmatig werkwoord: causo, causas, causa…) molestias
 • vervuiling = la contaminación

Jezelf overhoren met ons vocabulaire?

Turismo - Toerisme

Volg je een cursus of workshop Spaans bij Holandalucía dan kun je jezelf overhoren met thematische woordenlijsten van  veel onderwerpen. Ga snel naar ons lesrooster en blijf op de hoogte van onze cursussen en workshops. Je hoeft daarvoor alléén je mail hieronder achter te laten,

Wist je dat…?

 • De Wereldtoerismeorganisatie van de VN voorspelt dat het aantal internationale toeristen in 2030 bijna verdubbeld zal zijn
 • De volgende video gaat over de gevolgen van massatoerisme voor steden als Venetië, Barcelona en Amsterdam

Interessante links

De volgende 2 sites puilen uit van de gegevens over het thema toerisme. Interessant is met name de vele specifieke soorten toerisme (agrotoerisme, duister toerisme, sekstoerisme, ruimtetoerisme, zelfmoordtoerisme…).  Door dit hoofdstuk van beide sites naast elkaar te leggen leer je tevens veel Spaans.

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Turismo - Toerisme