Tips voor de lekkerste paella-variaties

paella atun lima

De lekkerste paella-variaties

Al reizend door Spanje krijgen we vaak zin in een lekkere paella maar hoe maken we nu de juiste keuze?

In ons artikel Tips voor de lekkerste paella-variaties lees je enkele tips en aanbevelingen van restaurants aan de Atlantische en Mediterrane kust. Maar allereerst een aantal aandachtspunten over dit thema.

Wat de meeste Spanjaarden paella noemen, noemen de mensen uit de regio Valencia “rijst met dingen”. De mensen in deze streek hebben de echte Valenciaanse paella uitgevonden en voor hen zijn de groente, “judiónes” (bepaalde dikke bonen), kip, konijn en varkensvlees heilige ingrediënten. Dat wil niet zeggen dat ze onderling geen felle discussies kunnen voeren over de exacte ingrediënten, hoeveelheden en bereidingswijze.

Toch laten vele Spaanse koks elders in het land hun creativiteit niet door strenge paella-regeltjes aan banden leggen en experimenteren ze graag met allerlei heerlijke variaties op het originele recept.

Tips voor de lekkerste paella-variaties
Paella de chuletón – Paella met Gallicisch rundvlees

Sa Tuna Hostal en Restaurant – Costa Brava

Een prachtige baai bij de afdaling van het dorp Begur aan de Costa Brava. Heerlijke paellas met keuze uit vegetarisch, vis en zeevruchten en langoustine van Kaap Begur (droog of bouillon-achtig). Hun specialiteit is “arroz al horno”, rijst uit de oven en dit is ook individueel verkrijgbaar, handig dus als je alleen reist.

In de streek van Ampurdán is vooral de “arros a la cassola” het meest traditioneel rijstgerecht. Dit maken ze lekker klaar in restaurant Furió de Fito. Lekker rond gegeten? Daal dan lekker even af naar de baai voor een verfrissende duik.

Tips voor de lekkerste paella-variaties
Arroz al horno del Sa Tun – Rijst uit de oven van Sa Tun

Chiringuito Kai Beach Club

Bevindt zich vóór het treinstation van Canet de Mar aan een kilometers lange strand. Uitstekende service en een heel gevarieerde menukaart waar de fideuá en andere rijstvariaties niet ontbreken. Probeer eens als voorgerecht hun “papas bravas” en probeer ook hun “arroz negro” (zwarte rijst) vol met zeevruchten en met bijbehorende alioli.

Deze eetgelegenheid aan het strand  dankt de kwaliteit aan de ervaring van de eigenaren die ook het restaurant Can Carreras leiden, een oud landhuis van eind XIXe eeuw dat in 1997 volledig werd gerestaureerd.

Tips voor de lekkerste paella-variaties
Arroz negro del Kai – Zwarte rijst van Kai

Casa Carmela

Dit is zo’n typisch familiebedrijf dat al sinds 1922 op hout gekookte paellas maakt. De zaak ging over van generatie op generatie  tot  de huidige eigenaar en chef, Toni Novo deze in 2011 overnam. Toni staat bekend als een van de beste paella-koks van Valencia. Hij weet met de gerookte smaak van het hout een unieke ervaring te creëren op het Malvarrosastrand.

Hier kun je de authentieke Valenciaanse paella bestellen met vlees en groente en deze volgens de traditie nuttigen met een houten lepel rechtstreeks vanuit de pan.  Heel lekker zijn ook de “arros del Senyoret”  met gepelde zeevruchten en de “paella met kreeft of langoustine” .

Bar Barro

In de stad Almería maakt eigenaar en chef Fran Bonilla heerlijke rijst-variaties. Of dat nu een zwarte rijst of rijst met Gallicisch rundvlees of inktvis met “pimentón de la Vera” (beroemde Spaanse paprikapoeder), een smuige rijst met zeeduivel, garnalen of kreeft of een met Iberisch vlees en  paddestoelen of rode tonijn en limoen.

Deze eetgelegenheid is erg populair dus we raden je aan om tijdig te reserveren.

Tips voor de lekkerste paella-variaties
Paella de atún con lima – Paella met tonijn en limoen

Tito Yayo

Een leuke strandtent in het natuurgebied van Almuñécar aan de Costa Tropical van Granada. Ideaal om bij de schaduwrijke vegetatie van het terras een lekkere rijstmaaltijd te genieten met uitzicht op de Alboránzee.

Erg lekker is hier de rijst met kreeft, maar ook de paella met rode reuzengarnaal, rode gamba, wilde inktvis, kabeljauw, zeevruchten of gemixt met vlees en groente en ook fideuas.

Chiringuito Feduchy Playa

Volgt met succes zijn grotere broer op die in het centrum van Conil de la Frontera zit. Onder het ronde zonnescherm die op dat van een circustent lijkt vind je het beste van de Costa de la Luz. Reserveer ook hier tijdig om je te verzekeren van de heerlijke paellas en gevarieerde stoofschotels waaronder oosterse rijst met lendenstuk van tonijn, schaaldieren en kimchi mayonaise.

Zwarte rijst met inktvis, kabeljauw, zeewier en alioli. Je bent hier op het Walhalla van de tonijn. Probeer dus de stoofpot van pasta met parpatana (deel van de tonijn) van rode tonijn en schaaldieren. Maar vergeet ook de stoofpot met rijst met reuzengarnaal en schaaldieren of die van de “stoofpot señorito” niet te proeven.  En kijk vanuit daar naar Cádiz, de laatste plek op het schiereiland waar de zon ondergaat.

Tips voor de lekkerste paella-variaties
Zwarte rijst met inktvis, kabeljauw, zeewier en alioli van feduchy

Sa Platgeta

Een strandtentje verborgen in de schaduw van de dennenbomen van de platja d’Es Migjorn op Formentera min of meer in het centrum van deze prachtige en meest maagdelijke eiland van de Balearen.

Hier kun je reserveren en zwemmen in de turkooiskleurige wateren met posidonia (soort schaaldieren) die de wateren beschermen tegen onze menselijke vervuiling en dan een overheerlijke paella met zeevruchten gaan eten of rijst met kreeft, een typische “bullit de peix” van de Balearen of een zeer smakelijke zwarte rijst met zelfgemaakte aliolis waar je niet van af kunt blijven.

In het centrum van de Middellandse Zee smaakt alles veel beter. Eindig tenslotte je maaltijd met een shotje kruidenlikeur van het eiland en zorg daarmee voor een betere vertering.

Gerelateerd aan dit bericht

Klik hier voor ons bericht Spaanse Paella >>>

paella1

Meer heerlijke Spaanse recepten?

Klik hier voor een overzicht van alle recepten in ons blog >>>

Tips voor de lekkerste paella-variaties
error: Deze inhoud is beschermd!