Spanje in vuur en vlam!

Spanje in vuur en vlam!

España está que arde” oftewel Spanje in vuur en vlam. Afgelopen week waren er protesten in diverse Spaanse steden waaronder Barcelona, Madrid en Valencia naar aanleiding van het vastzetten van rapper Pablo Hasél.


We zetten de actualiteit hier voor je op een rijtje en ja…ook bij mij zijn de stoppen nú volledig doorgeslagen zoals je in dit artikel kunt lezen!

Overleg Ministerraad

De Ministerraad is de wekelijkse bijeenkomst waarin de huidige ministers nieuwe wetten en voorstellen indienen die ze vervolgens in een persconferentie presenteren waarin journalisten hun vragen kunnen stellen. Dit vindt plaats op dinsdag en is mijn inziens de beste manier om op de hoogte te blijven van de actualiteit in Spanje en hoe de huidige regering daar mee omgaat.

Congres van Afgevaardigden

Daarop volgt dan het Congres van Afgevaardigden waarin alle partijen kunnen reageren op de gemaakte afspraken binnen de Ministerraad.

De rechtse en extreem rechtse oppositie in Spanje grijpt die bijeenkomst al ruim een jaar aan om de huidige Spaanse regering te wraken. In plaats van mee te werken met het COVID-19 stopt men liever alle energie in het tegenwerken van belangrijke noodzakelijke afspraken zoals de staatsbegroting, het proberen tegenhouden van de Europese Fondsen voor de herstructurering van het land of het blokkeren van de vervanging van rechters die al jaren ongrondwettelijk zijn en waarmee de vrijheid van het volk (nog steeds) sterk kan worden ingeperkt zoals ook nu pijnlijk duidelijk wordt.

Korte samenvatting

Zie hieronder korte samenvatting van de belangrijkste punten overleg Ministerraad van dinsdag 16 februari j.l. waarbij ministers Carmen Calvo (Cultuur) en María José Montero (Financiën) aanwezig waren.

  1. De regering is blij met het rustige verloop van de Catalaanse verkiezingen.
  2. Wat Covid-19 betreft vraagt de regering om geduld en om de aandacht niet te laten verslappen omdat de resultaten nog niet gunstig genoeg zijn. Meer vaccins zijn onderweg.
  3. Dankzij een wet uit ’96 (ley hipotecaria) onder president Aznar (PP) heeft de Kerk abusievelijk veel gebouwen ingeschreven als eigendom Duizenden van deze gebouwen hadden helemaal niets te maken met de confessionele taak van de katholieke kerk. De totale lijst van “foute gebouwen en plaatsen” wordt nu door deze regering openbaar gemaakt.
  4. Februari 22 (vandaag dus) is uitgeroepen als Dag voor de Gelijkheid voor Salariëring om aandacht te vragen voor de grote verschillen tussen mannen en vrouwen op dit gebied in Spanje.
  5. De Spaanse bank Bankia wordt nog twee jaar extra ondersteunt. Zo wil de regering garant stellen dat het geïnvesteerde alsnog door de bank terugbetaald kan worden
  6. De Europese fondsen worden ingezet in overleg met de EU voor de herstructurering van Spanje. Met dit doel is een ministerieel commissie in het leven geroepen die inmiddels de eerste zitting heeft gehouden.

De actualiteit in Spanje

Onder de demonstrerende jongeren voor de vrijlating van rapper Pablo Hasél bevinden zich ook jongeren die erg gefrustreerd zijn over hun verloren toekomst. Veel van hen hebben hun oudere broers en zussen zien emigreren. Ook jongeren die Covid-19 helemaal beu zijn zien hier soms kans om hun ongenoegen op gewelddadige wijze te uiten. Lang niet alle jongeren keuren het geweld goed maar de frustratie onder hen is enorm.

De Spaans rechtse en extreem rechtse oppositie regering (VOX, Ciudadanos en PP) probeert ook hier weer munt uit te slaan door deze jongeren aan te duiden als RELSCHOPPERS, SEPARATISTEN en TERRORISTEN.

Feit is echter dat er in Spanje sinds Franco al geen ECHTE vrijheid is van meningsuiting. Of je nu een politicus bent of een kunstenaar, uiteindelijk beland je wel in de gevangenis als je kritiek hebt op het bewind en de enorme corruptie aan de kaak stelt. Een andere Spaanse rapper Valtònyc houdt zich al jaren in België schuil.

Valtonyc tegen rechtse demonstrant: En jij noemt je vaderlandslievend door een beetje met een k.t. Spaanse vlag te zwaaien? Waarom ga je niet met je vlag protesteren tegen de enorme armoede in Spanje, tegen de huisuitzettingen, tegen de grootschalige corruptie van je partij en van de monarchie, tegen het verbod op vrije meningsuiting…? – Let op het kruis op de borst van de voorzitter van VOX in Gerona.

De band KERK-FASCISME is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Beiden houden elkaar een hand boven het hoofd.

Rechtspraak Spanje met twee maten

Diezelfde rechtspraak die andersdenkenden de mond snoert heeft de grootste moeite met het vervolgen van corrupte politici hoe onweerlegbaar de bewijzen ook zijn.

Neem nou de gevluchte Spaanse koning Juan Carlos verdacht van diverse (bewezen) corruptiescandalen maar ingedekt door de Spaanse Justitie en zelfs de regerende Arbeiderspartij PSOE (dit tot grote ergernis van de andere coalitiepartij PODEMOS)

De Spaanse monarchie wordt een hand boven het hoofd gehouden terwijl iedereen weet dat de koning met miljoenen uit de illegale wapenhandel uit het land is gevlucht en verdacht wordt van corruptieschandalen als de sneltrein naar Mekka. .

Spanje in vuur en vlam!
De puzzel over de totstandkoming van de Spaanse sneltrein naar Mekka begint in elkaar te vallen. Een megaopdracht van 6.700 miljoen. Er zijn aldus het OM voor Corruptiebestrijding duidelijke aanwijzingen dat de Spaanse Koninklijke Familie hier achter zit.

Ook gevallen zoals de vervalsing van masters door diverse leiders van regio Madrid (Cifuentes en de huidige PP voorzitter) worden uiteindelijk niet vervolgd

Video: De ex-hoofd van de deelstaat Madrid wordt vrijgesproken door het Spaans Gerechtshof hoewel deze bewezen acht dat de Master is vervalst. Gevangenisstraf van drie en anderhalf jaar gaat wel naar twee andere personen die het vuile werk moesten opknappen.

Ley Mordaza / Spaanse wet tegen vrijheid van meningsuiting

Er is veel te doen over de Spaans «Ley mordaza», officieel de “Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana”  uit 2015. In deze wet worden vrijheid van meningsuiting, informatie en protest als delict aangemerkt.

Daarin zijn er sancties opgenomen tegen protesteren in de buurt van het Congres en de Senaat. Ook mag je geen politiemensen fotograferen, een huisuitzetting trachten te voorkomen of dierenleed waaronder stierenvechten bekritiseren.

Wist je dat?

Amnesty International

Amnesty International heeft zich herhaaldelijk tegen deze wet gekeerd en de Spaanse regering opgeroepen om deze onderdrukking onmiddellijk te stoppen. Er zijn bewijzen dat Spaanse politiekorpsen zich vaak ook schuldig maken aan marteling.

Buitenland zwijgt over blind geschoten demonstrant

Een jonge demonstrant tijdens de afgelopen protesten een oog is verloren. Dit is door de media in binnen en buitenland waaronder Nederland en België praktisch verzwegen wellicht uit angst voor sympathie voor de demonstranten en voor het bekennen van politieke kleur.

How long to see the sun?

Hoelang kunnen deze “bondgenoten” zich nog aan hun verantwoordelijkheid onttrekken om het fascisme in Spanje te veroordelen? Hoelang nog hypocriet jaarlijks allerlei HERDENKINGEN aan oorlogsslachtoffers van het HITLER regime organiseren terwijl ze Spanje in handen van fascisten (hebben) achtergelaten nadat hun eigen regimes dankzij de hulp van buitenaf zich VEILIG STELDEN?

Zelf leggen ze de focus liever op RELLENSCHOPPERS, SEPARATISTEN EN TERRORISTEN maar we weten al te best dat wie zwijgt toestemt. Zelfs de vrees in BRUSSEL voor een onafhankelijk Catalonië kan dit niet goed praten. Hoogste tijd dat die het BLOED van hun handen gaan wassen!

Spanje in vuur en vlam!

Spanje staat Fascime toe met steun van de Katholieke Kerk

Spanje heeft anderzijds geen enkele moeite met het toestaan van openlijke fascistische manifestaties zoals deze van DIVISIÓN AZUL die jaarlijks wordt georganiseerd en waaronder antisemitische leuzen worden gescandeerd. Op de beelden zijn ook kerkelijke lijders te zien die zich hier bij aansluiten.

Het is bekend dat in Spanje de kerk altijd de kant heeft gekozen van het FASCISME (zie ook bericht hierboven over schandaal met duizenden “kerkelijke eigendommen” die nu door de regering is blootgelegd).

Nog meer recentelijk politiegeweld

Veel protesten waren er afgelopen week tegen de twee politieagenten in burger die een vader en een dochter zwaar hebben mishandeld.

Deze video is opgenomen door de oom van het mishandelde meisje. Daarop is een van de 2 politieagenten te zien onder invloed, dreigend en uitdagend. De oom vraagt hulp aan andere politieagenten die daar nauwelijks aandacht aan besteden. Wel staan ze de dreigende houding van de politieman zonder meer toe.

Uiteindelijk lopen ze weg met hem als gewone collega’s zonder in te gaan op het verzoek van de oom om een alcoholtest te laten uitvoeren. Die proef speelt een belangrijke rol voor het opmaken van het proces verbaal. Over klassenjustitie gesproken?

“Una cerveza, por favor!”

Na een felle discussie op Facebook met beheerder Andre Heethuis die op z’n eigen pagina regeert op een wijze waar Franco, Hitler en Mussolini nog jaloers op zouden zijn heb ik besloten voorlopig niet meer in te gaan op onzinnige discussies met mensen die over deze thema’s een zeer uitgesproken mening hebben, vaak zelfs in Spanje wonen maar met de taal niet veel verder komen dan “una cerveza!”.

Zeg nu zelf, zou jij als Nederlander of Vlaming dit soort politieke discussies wel aangaan met een niet Nederlandsprekende buitenlander die de Nederlandse of Vlaamse politiek bekritiseert? Ik heb het i.i.g. geprobeerd. Maar nu is het SCHLUSS!

Bloed onder de nagels

Dit soort discussies haalt bij mij het slechtste naar boven waaronder kritiek op iemands spelfouten. Daar waar het juist mijn taak is als leraar om kennis uit te dragen en mensen te helpen en te verdedigen die daar moeite mee hebben. Toch komt er een moment dat ook bij mij de stoppen doorslaan.

In mijn geval uitte dit zich in kritiek in mijn FB commentaar jegens Nederlandstaligen die wel de weg naar een tweede huis in Spanje weten te vinden zonder de taal te spreken en bovendien een zeer uitgesproken mening hebben tegen de huidige regering op basis van wat ze van vernemen van de corrupte media waar ik constant voor waarschuw. Ik noemde ze “lui” en dat meen ik. De échte Hollander leert een taal voordat ie emigreert. Dat weet ik omdat ik mijn hele leven al in Nederland woon en velen van hen met trots en passie mijn taal en cultuur heb mogen leren!

Mijn excuus

Dit geldt niet voor mensen die om andere redenen (ouderdom of andere beperkingen) zich niet goed kunnen informeren. Daar kunnen zij niets aan doen en ik hoop van harte dat die mensen zich niet aangesproken voelen. Mijn welgemeende excuses daarvoor. 

Mijn inziens doen sommigen het Spaanse volk die hen omarmd geen goede dienst door zich zo afzijdig op te stellen. Ook is hier geen fatsoenlijk gesprek mee mogelijk en in het geval van deze trieste mijnheer komt het uiteindelijk zelfs tot dit soort dreigementen waar ik overigens geen minuut van wakker lig.

Waar ik wél van wakker lig, Andre Heethuis, is het lot van mijn volk en van Facebook groepen waar alleen maar leugens worden verkocht door clowneske figuren als jij. Als je ook maar het geringste gevoel voor ethiek had dan zou JIJ daar van wakker moeten liggen!

Spanje in vuur en vlam!

Related Articles

Europa

Europa Op 9 mei, de Dag van Europa herdenken we dat de EU organisaties moet beschermen die onze Democratie voorstaan.  Op deze Dag dienen we…

error: Deze inhoud is beschermd!