Spaans met humor door Holandalucía

Ik had geen plannen om vandaag een bericht te plaatsen met tips om Spaans te leren maar toen ik net met de voorbereidingen van mijn Spaanse lessen aan de slag wilde zag ik op Facebook een grappig bericht voorbijkomen die perfect aansluit bij wat ik vanochtend vroeg op televisie zag.

Het televisiebericht beweerde namelijk dat de Brexit er voor zorgt dat veel Britten nu Nederlander willen worden terwijl het berichtje in Facebook juist een komisch filmpje van Monty Pyton toonde waarin Britten opeens massaal Schots worden. Dit filmpje is Spaans ondertiteld.

Het Nederlands  “WORDEN”

Toen ik in Spanje woonde verwonderde ik mij vaak over de vele advertenties in winkels en lantaarnpalen waarin studenten andere studenten bijles aanboden in een hele rij vakken. Met alle respect voor de geniën vraag ik mij af of dat niet de reden is waarom Spanje op onderwijsgebied in Europa zo laag scoort.

Nederlanders daarentegen danken hun positie en aanzien in de wereld juist aan hun brede talenkennis. Ook staan ze er om bekend waar voor hun geld te willen. Toch zie ik in mijn dagelijkse praktijk in Nederland vaak mensen zonder enige ervaring Spaanse les geven, soms zelfs op publieke plaatsen!. Goed, het is een vrij beroep, maar waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?

Als jij Spaans op een redelijk niveau studeert of dat ooit hebt gedaan dan weet jij vast dat in de Spaanse taal het Nederlands “WORDEN” niet zo eenvoudig is als in het filmje hierboven van Monty Pyton. Ook vele andere items als het werkwoord “ZIJN” (drie vormen in het Spaans),  de TIJDEN (met name de verleden tijden imperfecto/indefinido) of het SUBJUNCTIEF zijn voor anderstaligen best lastig.

Die items leer je bij voorkeur van ervaren docenten (liefst) tweetalige native speakers. Doe je dat van de eerste de beste dan krijg je alleen maar taferelen zoals in dit filmpje :