“Salt of the Earth (La sal de la tierra) (1954)

Regisseur: Herbert J. Biberman

Synopsis:

In 1951 breekt er een staking uit in een zinkmijn in New Mexico. De Mexicaanse mijnwerkers zijn het zat om gediscrimineerd te worden en eisen gelijke salaris en gelijke rechten als de blanke Amerikanen.

Ook de vrouwen van deze Mexicaanse mijnwerkers willen worden gehoord. Zij willen hun eigen bijdrage leveren aan de staking maar dit stuit op tegenslag bij de mannen die hun vrouwen het liefst een traditionele rol zien vervullen.

Met name stakingsleider Ramon Quintero heeft het in dat opzicht moeilijk met zijn vrouw Esperanza. Aanvankelijk loopt Esperanza niet warm voor de staking, maar als de vrouwen hun stakingsrecht wordt ontzegd lijkt ook bij haar de emancipatiegeest te ontvlammen.  .

Opmerking: Deze film werd ten tijde van de Rode Angst op de zwarte lijst gezet in de Verenigde Staten vanwege de socialistische ondertoon met thema’s als arbeidersrechten en de vrouwenemancipatie.

Film kijken op Youtube – Engels gesproken met Spaanse ondertiteling

Klik rechtsonder op de knop “Ondertiteling” voor de Spaanse ondertiteling en houd er rekening mee dat deze niet altijd even betrouwbaar is aangezien het geen menselijke vertaling is.

Overzicht van Spaanstalige films op onze site

Klik hier om Spaans te leren aan de hand van prachtige Spaanstalige films >>>.

Salt of the Earth - La sal de la tierra