Poëzie

arte1

Poëzie – Poesía

Op 21 maart vieren we Werelddag van de Poëzie in diverse wereldsteden als Parijs, Amsterdam, Berlijn en Bogota. In Europa wordt het Lente van de Dichters genoemd en in Colombia Común Presencia naar de naam van de stichting die sinds 1989 zorg draagt voor de bevordering van poëzie in Latijns-Amerika (zie interessante links)

De viering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is een van de populairste in de hele wereld met meer dan 20 internationaal bekende dichters. 400 mensen brengen een toast op de poëzie, op de versen en hun boodschap die de wereld zijn rondgegaan.

Poëzie
Dichters uit diverse landen in Colombia: Andrés Neuman (Argentina); Hugo Jamioy Juagibioy (Colombia); Camila Charry (Colombia); Luis Aguilar (México); Fernando Chelle (Uruguay); Fathi Abderrahman (Marruecos); Antonio Zibara (Colombia)

Poëziemarathons

Op emblematische plekken van belangrijke wereldsteden als Parijs  (La Vache Bleue en andere) Berlijn (Brandenburger Tor), Bogotá (Gimnasio Moderno), La Plata (Pasaje Dardo Rocha), Bilbao (Café Boulevard de Bilbao), Amsterdam, Mexico-Stad en La Habana vinden er poëziemarathons plaats waar dichters zich in parken en grote theaters verzamelen om hun stem te laten horen en hun visie van een betere wereld voor ons allen te delen.

In Venezuela vieren diverse groepen deze dag met een evenement genaamd “Atentado Poético Venezuela” (Poëtische Staatsgreep Venezuela). Mensen gaan in de belangrijkste steden van het hele land de straat op om zoveel mogelijk gedichten weg te geven en spontane uitvoeringen te geven.

Wat is poëzie?

De Sevillaanse dichter Gustavo Becker (zie Spaanstalige dichters en interessante links) beantwoordt die vraag met een van zijn bekendste gedichten:

Wat is poëzie?, zeg je terwijl je jouw blauwe pupillen
aan mijn pupillen vastklampt;
Wat is poëzie! En jíj vraagt me dat?
Poëzie … dat ben jij.

Poëzie

Spaanstalige dichters

De Spaanstalige literatuur mag zich rijk rekenen aan grote schrijvers en dichters, waaronder vele Nobelprijswinnaars. Een greep onder deze grote dichters:

Spanje

Luis de Góngora (1561-1627): Geboren in Córdoba is een van de belangrijkste schrijvers van de Spaanse literatuur van de Gouden Eeuw. Enkele van zijn grote dichtwerken: Angélica y Medoro (1602), Fábula de Polifemo y Galatea (1612), Soledades (1613) o la Fábula de Píramo y Tisbe (1618) son algunas de sus obras poéticas más conocidas.

Lope de Vega (1562-1635) geboren in Madrid is ook een van de grote schrijvers van de Gouden Eeuw en van de wereldliteratuur. Hij schreef meer dan 3.000 sonnetten .

Francisco de Quevedo (1580-1645) geboren in Madrid en eveneens een van de meesters van de Gouden Eeuw. Hij was van edele afkomst.

José de Espronceda (1808-1842) geboren in Almendralejo in de provincie Badajoz en is de beste vertegenwoordiger van het Spaanse Romantisme van de XIX eeuw. Hij overleed op jonge leeftijd (34)

Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870) geboren in Sevilla behoort eveneens tot het Romantisme.
Tot zijn meest geroemde werken behoren Rimas (1871) en Leyendas (1858-1864). Becker kreeg pas na zijn dood wereldfaam.

Rosalía de Castro (1837-1885) geboren in Santiago de Compostela (Galicië)  schreef zowel in het Galicisch als in het Castiliaans. Ze word samen met Bécquer gezien als voorloper van de moderne Spaanse dichtkunst. Tot haar grote werken behoren o.a. Cantares Gallegos (1863), Follas Novas (1880) en En las Orillas del Sar “1884” son algunas de sus obras poéticas más representativas.

Antonio Machado (1875-1939) geboren in Sevilla is de jongste vertegenwoordiger van de Spaanse literaire beweging Generatie van 1898. Grote werken van hem zijn Soledades. Galerías. Otros poemas (1907), Campos de Castilla (1912), Nuevas Canciones (1924), La Tierra del Alvargonzález (1933), Poesías Completas (1936) en La Guerra (1936-37).

Vicente Aleixandre (1898-1984) geboren in Sevilla behoort tot de Spaanse literaire beweging  Generatie van 1927
Hij ontving in 1934 de nationale literatuurprijs en de Nobelprijs in 1977.

Juan Ramón Jiménez (1881-1958) geboren in Moguer (Huelva) behoort tot de Beweging van 1924. Naast zijn bekendste werk Platero y yo (1914) , heeft hij qua gedichten nog veel werken geschreven zoals Poemas májicos y dolientes (1909) en Diario de un Poeta Casado (1916). Ook Jiménez ontving in 1956 de Nobelprijs Literatuur.

Federico García Lorca (1898-1936) geboren in Fuente Vaqueros (Granada) was een van de grootste dichters van de beweging Generatie ’27 en van de hele Spaanse dichtgeschiedenis. Hij wordt gezien als de invloedrijkste Spaanse dichter van de XXe eeuw.  Enkele van zijn beroemdste werken zijn Poema del cante jondo (1921), Oda a Salvador Dalí (1926), Romancero Gitano (1928), Poeta en Nueva York (1930) en Sonetos de Amor Oscuro (1936). Hij werd doodgeschoten door het leger van Franco slechts één maand na de staatsgreep die leidde tot de Spaanse burgeroorlog.

Miguel Hernández (1910-1942) geboren in Orihuela (Alicante) behoort tot de Generatie van 1936 en was dichter en dramaturg.  Zijn belangrijkste dichtwerken zijn Perito en Lunas (1933), El Rayo que no cesa (1936), Viento del Pueblo (1937), Cancionero y Romancero de Ausencias (1938-41), El Hombre Acecha (1938-39) en Nanas de la Cebolla (1939). Hij stierf op 31 jarige leeftijd in een gevangenis van het Franco-regime na diverse ziektes te hebben geleden waaronder bronchitis, tyfus en uiteindelijk tuberculose.

Latijns-Amerika

Poëzie

Rubén Darío (1867-1916): geboren in Nicaragua. Dichter  en journalist die wordt gezien als belangrijkste exponent van het modernisme.Zijn bekendste dichtwerk is Azul.

Gabriela Mistral (1889-1957): Chileense dichteres was de eerste Latijns-Amerikaanse die de Nobelprijs Literatuur ontving  (1945).

César Vallejo (1892-1938): Peruaanse dichter die met zijn werk Trilce de poetische taal in Latijns-Amerika veranderde. Andere bekende boeken van haar: Los heraldos negros, Poemas Humanos en España, aparta de mí ese cáliz.

Jorge Luis Borges (1899-1986): Argentijnse schrijver die door velen gezien wordt als een van de grote meesters van de wereldliteratuur.

Pablo Neruda (1904-1973): Chileense dichter en een van de grote meesters van de Latijns-Amerikaanse literatuur. Onder zijn bekendste werken: Veinte poemas de amor y una canción desesperada, Residencia en la tierra y Canto general. Ook hij ontving de Nobelprijs Literatuur (1971).

Octavio Paz (1914-1998): Mexicaanse dichter en essayist wordt gezien als de grootste denker van Mexico en een van de grootste van Latijns-Amerika. Ook Nobelprijs Literatuur (1990).

Mario Benedetti (1920-2009): dichter uit Uruguay uruguayo die ook wel proza schreef maar vooral bekend werd door zijn dichtwerken waaronder Poemas de la oficina.

Wereldboekendag

Op 23 april vieren we jaarlijks Wereldboekendag op de sterfdatum van drie zeer belangrijke schrijvers uit de literatuurgeschiedenis: Miguel de Cervantes, William Shakespeare en Garcilaso Inca de la Vega


Vocabulaire Spaans

De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • poëzie- la poesía
 • dichter – el poeta
 • versen – los versos
 • poëtisch = poético
 • poëziemarathons- los maratones de poesía
 • je stem laten horen transmitir (regelmatig werkwoord: transmito, transmites, transmite…) tu mensaje 
 • je visie delen compartir (regelmatig werkwoord: comparto, compartes, comparte…) tu visión / forma de ver 
 • weggeven regalar (regelmatig werkwoord: regalo, regalas, regala…)
 • uitvoering geven ofrecer una actuación 
 • uitvoeren / optreden actuar (regelmatig werkwoord: actuo, actuas, actua…)
 • literatuur = la literatura

Zoek de woorden

Spaanstalige film gerelateerd aan dit thema 1

Klik hier om Spaans te leren met deze prachtige Spaanstalige film over dit onderwerp >>>

Poëzie

Spaanstalige film gerelateerd aan dit thema 2

Klik hier om Spaans te leren met deze film over de beroemde dichte Pablo Neruda >>>

Neruda

Wist je dat…?

Veel van de werken van de grote dichters en schrijvers kun je gratis lezen (soms als audioboek) op :

Klik snel voor een schat aan gratis Spaanstalige boeken >>>

libro total

Interessante links

Nederlandstalige blog over de poëzie van Becquer:  http://janverdonk.blogspot.com/p/de-poezie-van-becquer.html

Related Articles

Spaanstalige boeken

Spaanstalige boeken – Libros De UNESCO heeft Wereldboekendag (officieel Werelddag van het Boek en de Auteursrechten) in het leven geroepen om het publiceren en lezen…

error: Deze inhoud is beschermd!