Persconferentie Spaanse Ministers extreme weersomstandigheden 11/1/21

Persconferentie extreme weersomstandigheden 11/1/21

Aanwezig op deze persconferentie zijn de minister van defensie Margarita Robles, minister van BZ Fernando Grande-Marlasca en minister van transport José Luís Ábalos

Storm Filomena

De storm Filomena heeft in Spanje met name regio Madrid het hardst getroffen. Het is de ergste storm van de laatste 50 jaren in Spanje die nu door het samenvallen met COVID-19 extra zwaar is. De eerste stap was om de mensen te bevrijden die vast waren gelopen in de sneeuw. Daarna was het vrijmaken van wegen aan de beurt.

Huidige stand van zaken

De situatie op de wegen begint langzaam te normaliseren. Met name veel binnenwegen zijn nog slecht begaanbaar waarvan sommige alleen met sneeuwkettingen. De bevoorrading van elektriciteit, gas en water in hele land zijn gegarandeerd. Er zijn slechts incidenteel in regio Madrid wat lokale problemen hiermee die momenteel worden verholpen.

Logistiek belangrijke plaatsen worden met prioriteit sneeuwvrij gemaakt. Een voorbeeld is Merca Madrid dat erg belangrijk vanwege de distributierol voor veel mensen in de regio.

In Castellón en diverse andere plaatsen zijn er enkele ongelukken geweest met omgekiepte sneeuwruimers. Op sommige plaatsen kan men geen machines inzetten en moet dat werk handmatig worden verricht.

Van de 13.000 vrachtwagens die vast zaten zijn inmiddels zo’n 8.000 weer onderweg.

Barajas, het vliegveld van Madrid is inmiddels weer operatief. Er zijn tot nu toe 14 vluchten vertrokken en 8 gearriveerd. Het opschonen van een vliegveld vergt veel meer precisie dan een gewone weg.

Er wordt alles aan gedaan om de publieke diensten zo goed mogelijk te laten functioneren.

Vooruitzicht

De vooruitzichten zijn dat het ergste nog niet achter de hand is. Het kwik is tot -11 graden gezakt en kan morgen zelfs tot -13 graden zakken. De sneeuw zal dan plaatsmaken voor ijsvorming (het gaat vannacht flink vriezen) en dit maakt de situatie gevaarlijker. We moeten dus alert blijven. Alle ministers roepen het volk op om zich niet te verplaatsen tenzij dit hoogst noodzakelijk is

COVID-19

Afgelopen nacht zijn er op diverse Spaanse vliegvelden 350.000 Pfizer vaccins aangekomen

Enkele opmerkingen van de ministers

We moeten trots zijn op de samenwerking tussen de centrale en autonome regering die goed functioneert. Er is lof voor de vele militairen en particuliere initiatieven die al 4 dagen meehelpen en ons tonen dat Spanje een solidair land is.

De minister van Defensie benadrukt dat het niet ethisch is om de storm evenals de pandemie te gebruiken met politieke doeleinden.

Related Articles

error: Deze inhoud is beschermd!