Galicië – Galicia

Galicië is een van de autonome deelstaten van Spanje vooral bekend vanwege de Camino de Santiago. Maar Galicië heeft veel meer te bieden. Deze deelstaat heeft een eigen taal, het Galicisch, prachtige landschappen en is rijk aan tradities.

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Galicië Gewoonten

Rijke tradities, bijgeloof en hekserij

Behalve de visserij en de landbouw is er in Galicië nooit veel werk geweest waardoor Galiciërs vaak hebben moeten emigreren. Daar komt nog bij dat het een uiterst natte streek is met veel neerslag. Desondanks weten de gallegos, zoals we de inwoners van Galicië noemen,  hun tradities en gebruiken met trots in stand te houden.

De Kelten hebben een diep spoor achtergelaten in de cultuur van Galicië. Hun volksgeloof gebaseerd op de natuur, verering van planten en dieren, het water en geesten kent vele rituelen die vandaag de dag nog springlevend zijn. In Spanje is Galicië de streek die het meest geassocieerd wordt met bijgeloof en hekserij.

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Galicië Gewoonten

Noche de San Juan

De gallegos houden hun oude tradities in stand door deze op te nemen in hun folklore.  Een voorbeeld hiervan zijn de feesten van la Noche de San Juan. In La Coruña, hoofdstad van Galicië, is dit het belangrijkste feest van het jaar.

Overdag zijn er activiteiten in de stad met muziek, folklore en optochten. Iedereen gaat dan op zoek naar een krans met wilde bloemen (duizendblad, varens,  hondsroos e.a.) dat bij het ochtendgloren bescherming moet bieden aan lichaam en ziel.

Deze bos bloemen laat men vervolgens in de buitenlucht drogen zodat het het hele jaar bescherming biedt tegen heksen e.a. boosaardige geesten. ‘S avonds vult de lucht zich met het aroma van brandend hout en sardientjes. Maar ook een duik in zee schijnt de boze geesten te bezweren.

Traditionele muziek

Een van de muziekinstrumenten waarmee de gallegos hun vele feesten opvrolijken is de gaita dat ook van Keltische oorsprong is en een van de meest traditionele van de Galicische cultuur. In de video hieronder hoor je de beroemde gaita-speelster Susana Seivane met het himne van Galicië.  Vanaf minuut 1.44 zie je ook mooie beelden van Galicië.

Gastronomie

Behalve veel traditionele muziek en dans beschikken de gallegos ook over een uitstekende gastronomie. Zeevruchten uit Galicië en de “pulpo a la gallega” (zie recept hieronder) genieten wereldfaam.

Deze zeedelicatessen weten ze perfect te combineren met een eigen vermaarde wijn, de “Albariño de las Rías Baixas“.

Online Spaans leren met Spaanse recepten Pulpo a la gallega

Natafelen met orujo of crema de orujo

Bij de gastronomie van Galicië hoort ook de “orujo“, een drank dat veelal thuis wordt bereidt en maar liefst tussen 40 en 60% alcohol bevat! Deze drank speelt tevens een belangrijke rol bij het eeuwenoude ritueel van de queimada (ook van de Kelten) waarbij een toverspreuk wordt uitgesproken om de boze geesten te bezweren.

Hieronder zie je het recept van de crema de orujo, een lichtere variant om lekker na te tafelen.

Online Spaans leren met Spaanse recepten – Crema de orujo casera

Spaanstalige films gerelateerd aan het onderwerp Galicië

Online Spaans leren met Spaanstalige films La lengua de las mariposas