Libertad de prensa – Persvrijheid

De Internationale Dag van de Persvrijheid wordt jaarlijks gevierd op 3 mei. Dit om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid en regeringen eraan herinneren hun plicht te vervullen inzake het handhaven van het eraan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens en de Verklaring van Windhoek uit 1991.

Internationale Prijs voor Persvrijheid Guillermo Cano

De UNESCO onderstreept jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.

Libertad de prensa Deel 1 - Werk en beroep

Redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador vermoord vanwege zijn berichtgeving over de drugsbaronnen


Dit jaar (2020) gaat de Prijs voor Persvrijheid Guillermo Cano naar de eveneens Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya Lima die op 25 mei 2000 door Colombiaanse paramilitairen werd gemarteld en verkracht (zie trailer documentaire Wist je dat?)

Libertad de prensa Deel 1 - Werk en beroep

Jineth Bedoya Lima: Ik werd gemarteld en verkracht vanwege mijn journalistiek werk


Censuur op Sociaal Media in 2020

Gisteren nog plaatste ik een bericht op Facebook dat door mijn eigen Spaanse landgenoten gecensureerd werd, een goed voorbeeld van het manipuleren van de berichtgeving. In het bericht pleitte ik voor het recht van onze ouderen op een goed leven en een warme plaats in onze maatschappij.

Tevens vroeg ik daarin aandacht voor de nalatigheid van (extreem) rechtse Spaanse politici die verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor het niet assisteren van ouderen tijdens COVID-19. Die mensen hebben  moorden op hun geweten die logischerwijze vervolgd en bestraft moeten worden. Er kan geen sprake zijn van “Recht” als dezelfde rechters die in Spanje andersdenkende politici in de gevangenis stoppen deze witteboordencriminelen ongestraft hun misdadige praktijken laten uitoefenen.

Maar even verder over de censuur, want hoewel het op de diverse FB pagina’s hartjes en likes regende verwijderde een FB pagina gericht aan Spanjaarden in het buitenland het bericht direct:

Libertad de prensa Deel 1 - Werk en beroep


Wat bewijst deze censuur nou?

Nou ken ik dit soort groepen met in het buitenland (Engeland, Nederland en Duitsland) werkende jongeren wel dus ik kon het wel zien aankomen. Sommige van deze jongeren zitten in een fase van sterke onzekerheid, woede, gevoel van verlating en sterke ontworteling die ik zelf van vroeger goed herken. Die gevoelens leiden tot ontkenning, onze eerst wapen om diepgewortelde pijn te maskeren.

De werkelijkheid is dat Spanje voor veel van deze jongeren slechts nog een soort relikwie is. Druk met overleven in hun nieuwe gastland (taal, huisvesting, werk) krijgen ze de veranderingen in hun eigen land niet of nauwelijks meer mee. Ze verzetten zich er tegen en drijven steeds verder af richting hun nieuwe thuishaven dat het in hun ogen bij verre na niet haalt bij het rosse beeld dat ze koesteren van hun Heimat.

Zo heb ik het zelf ook ervaren tot ik in 2001 terugging naar Spanje en pas toen een werkelijk beeld kreeg van zowel mijn oude als mijn nieuwe thuisland, een verschijnsel dat helaas inherent is aan migratie.

Bewustwording en het ter discussie stellen van deze gevoelens kan mijn inziens bijdragen aan het actueel debat over migratie. Van emigranten zelf kunnen we dat niet verwachten. Het is iets dat beleidsmedewerkers en wereldverbeteraars (zie Non-conformisten verander de wereld) gezamenlijk moeten oppakken.

Enkele andere “vreemde” reacties

Soms zijn reacties op sociaal media zo vreemd dat je jezelf bijna afvraagt of je niet daadwerkelijk iets fout hebt gedaan! Ook valt mij de vaak verscholen angst op in dit soort reacties. In de psychologie hebben ze daar vast een mooie term voor: aanvallend reageren op iets wat je volledig uit je comfort zone haalt!

Wat een flauwekul over politici verkoop je daarbij (bij het filmpje). Ik hoop dat deze groep geen plek wordt om nare ‘anti virus’ discussies te houden


Graag alleen relevante opmerkingen. heb een reactie verwijderd .Ja serieus, de groep gaat niet over politiek.


¿Sinds wanneer neem jij het kritiekloos op voor Spaanse politici en helemaal wanneer deze van extreem linkse of separatistische signatuur zijn? Onthoud je a.u.b. van dat soort berichtgeving, we zijn volwassen genoeg om zelf te bepalen wat waar is en wat niet. (redactie: over censuur gesproken, deze onverschrokken reactie was nota bene op mijn eigen nieuwe pagina! – zie hieronder)

Kleurbekennen – minder opportunisme en hypocrisie

Maar die censuur kan soms ook puur opportunistisch van aard zijn. Ik ervaar dat regelmatig op diverse Facebook sites over Spanje voor Nederlanders en Vlamingen waar sommige beheerders mijn berichten censureren.

Vaak zijn dat beheerders met een andere politieke ideologie en/of mensen die een beetje jongleren tussen hun vele lezers op zoek naar allerlei commerciële diensten: makelaars, B&B, transporteurs, taalhulp e.a. en de behoefte van andere lezers om hun zegje te doen. Daarbij moet de sfeer vooral zo goed mogelijk zijn en is er nauwelijks plaats voor diepgaande discussies.

Voor deze beheerders tellen de likes en hartjes zwaarder dan het content. Ze hanteren geen ander criterium dan hun eigen gewin en plaatsen je berichten rustig naast hun eigen berichten of die van anderen die (extreem)rechtse media als bron gebruiken zoals EL MUNDO, ABC, 20 MINUTOS of EL PAÍS.

Soms voel je op je klompen aan dat ze die ideologie ook aanhangen maar ze zullen nooit kleurbekennen. Niet als dat betekent dat ze daarmee volgers verliezen. Zoals gezegd vind ik die houding ronduit verwerpelijk opportunistisch en hypocriet.

Kleurbekennen en minder opportunisme en hypocrisie

Spaans leren én meer met de nieuwe Facebook pagina “Spanje”

De censuur van sommige van die sites beu besloot ik onlangs de pagina “Spanje” te maken, een plaats waar hispanofielen met een kritisch oog kunnen lezen wat er écht gebeurt in ons mooie Spanje zonder daarvoor afhankelijk te zijn van de manipulerende Spaanse media grotendeels in handen van mediagiganten met een uitgesproken rechtse ideologie.

Deze nieuwe site biedt je daarnaast ook de mogelijkheid om je Spaans flink te boosten. Veel berichten zijn met video’s ondertiteld in het Spaans vaak met een beschrijving in het Nederlands. Zo oefen je dus diverse vaardigheden.

Klik hier om naar de nieuwe FB pagina Spanje te gaan >>> 

Waarom zwijgen geen optie is

Omdat alle slachtoffers van onrechtvaardigheid een stem moeten hebben om zich te kunnen verdedigen. Zelfs als ze al lang onder de zoden begraven liggen zoals de vele politieke en burgerslachtoffers van het Franco-regime.

Zwijgen lijkt de makkelijkste manier om discussies uit de weg te gaan maar daarmee maak je het alleen maar erger. Mensen die je de mond willen snoeren zijn namelijk onwijs gewiekst in het omdraaien van de slachtofferrol waardoor slachtoffers uiteindelijk de schuldigen lijken.

De reacties op sociaal media die je eerder hierboven zag illustreren dat. Het is dan ook van belang om je niet laten overdonderen door scheldpartijen of ander getier. Als je niet uitkijkt is het al gauw wie het hards schreeuwt heeft gelijk.

Vloeken en tieren: Martin praatte heel hard en nu heeft hij gelijk!

“Het ziet er niet uit als kaas, dus het is geen kaas!” Door deze woorden hard te roepen wist Martin (25) gisteren een discussie te winnen. Zijn harde stemgeluid bleek opnieuw voldoende om zijn vrienden van de juistheid van zijn argumenten te overtuigen.

Omdat hij dat standpunt op luide toon meerdere malen herhaalde (auteur: de kracht van de media – zie Virussen, virusscanners en firewalls) wist Martin het gelijk naar zich toe te trekken. “Ze hadden absoluut geen weerwoord op mijn steekhoudende geschreeuw”.

Martin’s retorische vaardigheden zijn welbekend in zijn vriendengroep. Vorige week nog wist hij zijn vrienden er al tierende ervan te overtuigen dat frietsaus en mayonaise niet verschillen.

Bron: De Speld satirisch online nieuwsmagazine

Non-conformisten verander de wereld!

Onlangs deed ik op Facebook een zeer eenvoudige enquête om te peilen hoe in het kader van de COVID-19 de bereidheid was om nu onze wereld te verbeteren. Vraag was of deze pandemie de mensen extra aan het denken had gezet en wellicht zelfs tot actie (non-conformisten) of dat ze liefst alles weer snel willen vergeten en het liefst snel op de oude voet weer verder willen zoals het was (conformisten).

Als ik de resultaten (zie hieronder) mag geloven zal de meerderheid weinig energie stoppen in het behalen van de SDG-doelen (zie duurzame ontwikkelingsdoelen).

Toch lijkt een aanzienlijk deel wel bereid om kritischer naar de wereld te kijken. En dat zijn nou juist de mensen die onze wereld kunnen verbeteren en die we nu zo hard nodig hebben.

Ik geef toe erg in hokjes te hebben gehandeld met deze termen. Niet iedereen die vóór de pandemie tevreden was met onze wereld en het leven nu graag snel weer oppakt zal graag een conformist worden genoemd.

Maar als ik kijk naar de betekenis van het Spaanse werkwoord “conformarse” (tevreden zijn) dan zou ik niet weten welke termen beter van toepassing zijn. Een vriendin van mij kwam met de termen behoudend en nieuwsgierig maar ik weet niet of dit de lading wel dekt.

Virussen, virusscanners en firewalls

We kunnen er niet omheen. Wij zijn er vatbaar voor. Als je iets maar vaak genoeg hoort en toelaat dan ga je dat vanzelf geloven. De kracht van herhaling heet dat. Onze hersenen erkennen iets wat ze al kennen en worden euforisch omdat dit ons zo weinig moeite kost: 1+1=2 / we mogen relaxen / op de automatische piloot / Yuppie! applaus voor jezelf. En juist hier speelt met name de media handig op in met hun herhaaldelijke propaganda fors gefinancierd door politieke partijen die op hun beurt weer door grote concerns en banken worden gesteund.

Wanneer je je zelf kritisch opstelt dan wordt het voor die virussen meteen een stuk lastiger om zich in je hoofd en hart te nestelen. Ook voor jezelf wordt het lastiger want je kunt dan niet meer achteroverleunen en je geweten als een varken in een modderpoel van laksheid dompelen.


Woordenschat Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht

 • persvrijheid = la libertad de prensa
 • (hoofd)redacteur = el director
 • krant = el periódico
 • berichtgeving = la información
 • drugsbaronnen = los narcos
 • vermoord = asesinado
 • journalist(e) = el/la periodista
 • gemarteld = torturado/a
 • verkracht = violado/a
 • censuur = la censura
 • censuur opleggen =  censurar (regelmatig werkwoord: censuro, censuras, censura…)

 • bericht = la noticia
 • plaatsen =  poner 
 • aandacht vragen =  pedir la atención 
 • reactie = la reacción
 • kleurbekennen mostrar tu verdadero yo
 • opportunisme = el oportunimo
 • opportunist = el/la oportunista
 • hypocrisie = la hipocresía
 • hypocriet = el/la hipócrita
 • tevreden zijn =  conformarse

Wist je dat…?

Lenny Schouten wilde met haar roman “De Wetten van de Stilte” de slachtoffers van seksueel geweld, wijdverspreid in Colombia, een stem geven.  De “heldhaftige vrouwen” die erover vertellen hebben er een bondgenoot bij. Schouten schreef het boek op basis van haar masteronderzoek.Van het boek verscheen de korte documentaire met de gelijknamige titel waarvan je hieronder de trailer ziet:

Interessante links

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Subjuntivo in Spaans en Nederlands – Taal en herkomst

Subjuntivo in Spaans en Nederlands – Taal en herkomst

Subjuntivo - Aanvoegende Wijs Zo'n 10 jaar geleden riep het blog WieZegtDatBlog 1 september uit tot Dag van de Aanvoegende Wijs. Dit blog vond het jammer dat de aanvoegende wijs in het Nederlands (leve, men neme, het zij zo) steeds minder werd gebruikt en riep daarom...

Spanje: nonnen maken kapjes (documentaire)

Spanje: nonnen maken kapjes (documentaire)

“Spanje: nonnen maken kapjes”  (2020) Metropolis (VPRO) Synopsis: Hoe gaat de wereld om met de coronacrisis? In Sevilla, Spanje, leven nonnen altijd al afgezonderd in een klooster. Daar verschilt het dagelijks leven dus nauwelijks. Normaal bakken de nonnen koekjes om...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly