Música jazz – Jazz(muziek)

Het is 100 jaar geleden dat jazz voet aan wal zette in Rotterdam. De havenstad viert dat nu met een uitgebreid jazzprogramma.

Op 27 en 28 juni is Rotterdam tijdens de InJazz dagen de belangrijkste ontmoetingsplek voor jazzprofessionals en jazzliefhebbers die hier komen netwerken, kennis uitwisselen, of om ontdekt te worden. In de avonden vindt het gratis toegankelijke festivalprogramma inFestival plaats.

Daarnaast kun je van 27 juni tot en met 14 juli in de stad terecht voor het Fringe Festival NN North Sea Jazz. In twee en een halve week vinden er, op meer dan 125 speciale locaties, ruim 365 bijzondere concerten plaats in Jazz City Rotterdam.

La música jazz - Muziek en dans

Jules Deelder en Boris van der Lek zijn er bij. Ze combineren stukken uit een glorieus jazzverleden met mooie verhalen en gedichten van Deelder

Jazz in Nederland en België

Nederland en België kunnen beiden bogen op een rijke jazztraditie met bekende orkesten, jazzmusici en componisten. In 1926 maakten deze landen kennis met twee groten uit de Amerikaanse Jazz: klarinettist Sidney Bechet en het orkest van Paul Whiteman die hier op tournee waren.

Met name Paul Whiteman fungeerde toen als jazzambassadeur. Via interviews introduceerde hij jazz aan het Nederlandse en Belgische publiek: “Het gaat hier niet om zomaar een dans, maar om niets minder dan een nieuwe kunstvorm!“.

Door op zijn programma naast het nummer ‘Rhapsody in Blue’ van George Gershwin  (zie hierboven) ook jazzbewerkingen van klassieke componisten zoals Liszt en Wagner op te nemen, zorgde Whiteman ervoor dat jazz als ernstige muziekvorm ingang vond bij een breder publiek.

De Nederlandse radio-omroepen waren, met uitzondering van de VARA, aanvankelijk niet erg happig om jazz te draaien.

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

  • la música jazz / el jazz  – jazz(muziek)
  • los músicos de jazz / jazzmuzikanten
  • tocar jazz – jazz spelen (regelmatig werkwoord: toco, tocas, toca…)
  • el aficionado al jazz – jazzliefhebber
  • la orquesta / el grupo de jazz  – jazzgroep / jazzorkest
  • la big band – big band
  • el compositor – componist
  • componer componeren / schrijven
  • el concierto / la actuación de jazz – jazzconcert / jazzoptreden
  • el conservatorio – conservatorium

Wist je dat…?

De term “jazz” zeer waarschijnlijk gerelateerd is aan de Original Dixieland Jazz Band,  Tijdens een optreden in Chicago in 1916 van Johnny Stein´s Band, zoals deze band eerst heette, riep een dronken gast: “Jass it up, boys!”.

“Jass” werd destijds alleen door zwarte mensen in het zuiden gebruikt om te refereren aan “seksueel genot in bordelen”.  Nooit eerder was die term in muzikale context gebruikt.

Die man werd ingehuurd om iedere avond ergens in het optreden “jass it up, boys” te roepen. Die term werd uiteindelijk zo populair dat de band de naam veranderde, eerst in Stein´s Dixie Jass Band en later in Original Dixieland Jass Band.

Het vervangen van de “ss” door “zz” kwam later ongetwijfeld om voorgenoemde link naar de prostitutie te vermijden.

Interessante links

In Nederland en België is er op jazzgebied veel belovend jong talent. Hier zie je de Nederlandse band SMANDEM tijdens de finale van het International Keep an Eye Jazz Award.

Voor het eerst in 9 jaar haalde een Nederlandse jazzformatie CvA studenten hier de finale.

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

La música jazz - Muziek en dans