Kom je Spanje straks nog wel IN of UIT ?

door | Spaanse taal en cultuur

Waarschuwing !

Het volgende bericht is niet geschikt mensen met hartklachten. De auteur neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor wat hij schrijft suadeantur nedum voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van zijn lezers.


Aangeraden word tot het einde te lezen vanwege de HULPVRAAG aan het eind van dit artikel!

Toeristen, meer dan zat!

De laatste jaren had Spanje meer dan zat toeristen. Nu is Spanje toeristen meer dan zat. Het massatoerisme heeft het land volgens een zojuist gepresenteerd  rapport van de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) meer ellende opgeleverd dan wat anders: speculatie langs de hele kustlijn met ware gedrochten als Benidorm tot gevolg, vervuilde stranden, .dronkenmanstoerisme met de nodige overlast enz.

Wil Spanje ook in de toekomst zijn concurrentiepositie op de felle toeristenmarkt behouden met landen als Griekenland, Italië, Egypte of Turkije dan dient het land direct de aanbevelingen van het UNWTO ter harte te nemen.

De organisatie raad Spanje aan, in het kader van de COVID-19 realiteit, de toelatingseisen aanzienlijk te verscherpen en strengere grenscontroles toe te passen.

Kom je Spanje straks nog wel IN of UIT ?

foto: Spaanse verkeersagenten gaan vanaf nu strenger controleren aan de grens en op vliegvelden

Secretaris-generaal Taleb Rifai van het UNWTO raad Spanje aan snel een strenge selectie toe te passen op grond van criteria als kennis van de Spaanse taal en cultuur, inkomensniveau en onderlinge verhoudingen tussen de land van herkomst en Spanje.

Wet op de bescherming van het Spaanse volk en territorium

Kom je Spanje straks nog wel IN of UIT ?


De nieuwe Spaanse coalitieregering, inmiddels aardig bedreven in het snel invoeren van nieuwe wetten, heeft direct gereageerd met een blitzwet die het merendeel van de aanbevelingen van de UNWTO omarmt. De wet wordt de komende uren gepubliceerd in de Spaanse Staatscourant BOE (spreek uit boe) en wordt met onmiddellijke ingang van kracht.

Extract van het concept wetsvoorstel dat door alle partijen unaniem is aangenomen:


Met het oog op de bescherming van alle Spaanse onderdanen zal de Spaanse regering met onmiddellijke ingang een selectie maken uit de landen die ons mogen bezoeken. Daarbij worden de volgende criteria gehanteerd:

  • De strengheid van het COVID-19 beleid dat door een land wordt gevoerd om de veiligheid van het eigen volk te garanderen. Alleen zo kan de Spaanse regering ook de veiligheid van het Spaanse volk garanderen.  
  • Test van algemene kennis van onze taal en cultuur met speciale aandacht voor “bulos“. 

Toeristen met de Duitse nationaliteit vallen niet onder deze wet. Met  hen worden vanaf 15 juni landelijk diverse pilots gestart waarvan de eerste in de Balearen Eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza…).


Guardia Civil en Bulos

Belangrijk onderdeel van de toelatingstest wordt de kennis van “bulos“: berichten die in de Spaanse Staatscourant BOE worden gepubliceerd. Was de term “bulos” je hiervoor vreemd, lees dan dit artikel met speciale aandacht om niet bij voorbaat, zoals vele anderen, al buiten de boot te vallen.

Naleving van de nieuwe wet komt in Spanje voor rekening van de Guardia Civil. Dit korps biedt als geen andere absolute garantie dat de regels strikt worden nageleefd. Ook heeft dit korps zelf al de nodige ervaring met “bulos“, zowel in positieve als negatieve zin.

Kom je Spanje straks nog wel IN of UIT ?

Voor de naleving van de nieuwe wet is In Spanje de Guardia Civil verantwoordelijk

Toen de dagelijkse persconferenties van de COVID-19 in Spanje meer op een militaire parade leken dan op een informatieve verschijning, liet Generaal Santiago van de Guardia Civil geen enkele kans schieten om zijn volk te waarschuwen voor het gevaar van “bulos“.

De Generaal pronkte graag met een special voor dit doel gecreëerde informaticateam dat zich uitsluitend bezig hield en houdt met het detecteren en vervolgen van bulos“.

Over naar de volgende fase?

En toch, ergens moet het fout zijn gegaan want uit onderzoek bleek onlangs dat dit militaire team van de Guardia Civil zo gedreven met die “bulos” was geworden dat het zelf óók “bulos” is gaan verspreiden puur uit nieuwsgierigheid om te zien in welke fase van het “spelletje” zij nou precies zitten. 

.Vertaling: En vriend…wat denk je, gaan we over na de volgende fase of niet? 

Bulos voor dummies

Hoe bedenkelijk dan ook, het is wel de eer aan deze Guardia Civil om u straks aan de tand voelen over uw kennis van bulos en te bepalen of u ons mooie landje nou wel of niet mag bezoeken. De Guardia Civil heeft met dit doel alvast het boekje “bulos voor dummies” uitgegeven.

Dit boekje is in digitale vorm verkrijgbaar online in de webshop van de Guardia Civil of in een van de vele winkels verspreid over het hele land. Tijdelijk ontvangt u bij bestelling maar meer dan 10 exemplaren een gratis sticker met het GC symbool.

Oefenen met Bulos

Wacht niet langer en begin vandaag al met het oefenen in het herkennen van “bulos” aan de hand van onderstaande selectie van “klassieke bulos” die gegarandeerd in iedere test voorbij komen.

Test vragen

Hier zie u een video van het nieuwsagentschap Europa Press. Op wikipedia staat dat het hoofd van dit agentschap  Francisco Martín Fernández Heredia ooit een brief stuurde aan Carrero Blanco, die Franco zou opvolgen, om steun te vragen voor het behoud van Europa Press.

Maar of we daardoor nou moeten gaan twijfelen aan de onafhankelijkheid van deze mediagigant? Toegegeven, de de felheid van hun vragen op persconferenties van de regering zijn opvallen, maar daarin staan ze niet alleen.

Oefening

Bekijk de video aandachtig van Europa Press en geef antwoord op de meerkeuzevragen daaronder. Let op! meerdere antwoorden kunnen goed zijn…of fout…of goed fout:


Vraag 1: De demonstranten op deze video gebruiken eetlepels en pannen om de regering duidelijk te maken dat:

a. hun pannen nu echt wel leeg zijn en dat ze al dagen honger lijden (is ook wel te zien aan de magere gezichtjes)

b. ze de armen nu ook hun pannen hebben afgenomen. De regering kan nu wel pronken met het nieuwe basisinkomen waarmee armen hun koelkast kunnen vullen, maar wat moeten deze nou als ze geen pannen hebben?


Vraag 2: De demonstranten gebruiken de Spaanse vlag omdat:

a. ze daarmee willen aantonen de enige Spanjaarden te zijn met hart voor hun land. Vlaggelozen zijn communisten, terroristen, bolsjewieken, onafhankelijkheidsstrijders of aanhangers van de Venezolaanse president Maduro of misschien wel dat hele zooitje bij elkaar.

b. het zijn gepassioneerde aficionados van stierenvechten.  In Madrid, waar uit elke hoek van de straat een stier tevoorschijn kan komen, staan zij met hun vlag klaar om met hun sierlijke bewegingen de stier zijn plaats in het doek te wijzen

Een vlag zwaaiende Madrileen wees deze stier zijn plaats op het doek


Vraag 3: Waarom doet de vrouw op minuut 1.35 zo opgewonden tegen de politieman?

a. ze klaagt erover dat het filmpje hieronder op youtube een “bulo” is verspreid door perverse blote radicalen heidenen om de ware nette bulo- of stierendans te bezoedelen. De vrouw laat de politieman met haar sierlijke pasjes even zien dat de echte “bulo-dans” een stuk minder aanstootgevend is dan wat je op dit walgelijke filmpje ziet.

b. de vrouw markeert haar terrein en geeft aan dat de prijs van de grond waarop ze nu staat per vierkante meter maar liefst 5.400€ bedraagt en zelfs 5.675 €.als het nieuwbouw is  Mag ze dan een beetje aandacht vragen of moet ze daarvoor zoals haar vrienden op haar Mercedes (zie video) of cabrio stappen om met een megafoon het aftreden van de regering te eisen? De politieman mag kiezen!


Vraag 4: Wat doet de jongeman in het busje op minuut 2.50?

a. hij groet een vriend van hem die daar tegenover in een klein flatje woont met een groep illegalen

b. hij gebruikt een groet die populair is onder deze Lacoste-Jugend. Een groet die ons pijnlijke herinneringen breng want:

laten we nou eerlijk zijn, fascisme is niet overal hetzelfde hé?. Het fascisme wat we kennen in Nederland, België of Duitsland keuren we radicaal af. Ook houden we regelmatig herdenkingen om die nooit meer te beleven.

Maar het fascisme in ons lievelingsvakantieland  daar doen we al decennia de ogen voor dicht want deze is…hoe zal ik het zeggen?…lichter?,… latenter?,…minder storend…?…verre weg? ik weet niet, zeg jij het maar!


Bittere waarheid en schreeuw om hulp!

Het mag nu wel duidelijk zijn dat “bulo” niets anders is dan het Spaanse woord voor “fake nieuws”. Wat nu komt is echter bittere waarheid:

Vandaag kondigt de huidige Spaanse coalitieregering een wetsvoorstel aan dat kinderen die het slachtoffer zijn geworden van geweld, beter moet beschermen en de vervolging van de daders moet vergemakkelijken. Reeds eerder werden er andere wetten aangenomen allemaal met een sociaal karakter en slechts één doel: niemand mag achterblijven!

Ondanks deze vooruitgang in zo’n korte periode op sociaal maatschappelijk vlak zien we de rechtse partijen PP en Ciudadanos en de extreem rechtse VOX er alles aan doen om de stoelpoten van deze regering af te zagen. Niet één maar een hele batterij “bulos” wordt dagelijks met dat als enige doel verspreid.

Met die “bulos” alléén zullen ze het waarschijnlijk niet redden en ook niet door te propageren dat deze regering illegaal is.  Deze regering is namelijk door het volk gekozen en het laat voor het eerst, na vele jaren van een tweepartijenstelsel (PSOE en PP), zien dat het wel degelijk mogelijk is om een land te besturen zonder het volk te vernederen en kaal te plukken.

Vele Spanjaarden koesteren deze dagen hoop en velen houden tevens hun adem in. Door ons hoofd spookt het hoe militairen bij escalerende politieke conflicten in het verleden het geschil met harde hand beslechtten.

Mocht Spanje ooit weer zo’n pijnlijk moment in de geschiedenis moeten doormaken (wat niemand van ons hoopt) dan zou het fijn zijn als ook u zich tegen deze barbarie keert en openlijk manifesteert dat de vrijheid van diegenen die u de paella, de cerveza of de cortado serveert u minstens zoveel waard is als dat mooie donkere tintje na uw vakantie.

Bloedbad Catalonië

Tenslotte wil ik nog even kwijt dat ik de dag voor het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië al voorzichtig waarschuwde voor het bloedbad wat de Spaanse strijdmachten zouden kunnen aanrichten. Ik zat er helaas niet ver naast.

Nou heb ik als Andalusiër geen enkel belang bij de onafhankelijkheid van Catalonië. Ik wilde toen alleen, net als nu, de ogen van de wereld richten op het feit dat in Spanje de vrijheid van meningsuiting nog altijd geen vanzelfsprekende zaak is.

In een land zonder zo’n principieel recht zou je eigenlijk niet op vakantie moeten willen. Maar dat is uiteraard aan een ieder om zelf te beslissen.

Ik zou het uiteraard waarderen als je dit artikel wilt delen zodat het onder de aandacht komt van een breed publiek. Gracias!


Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

  • Bicicleta - Transport
Roodkapje in het Spaans

Roodkapje in het Spaans

Inleiding In dit bericht leer je over Kunst en Cultuur met het Catalaanse gezelschap Insectotròpics Roodkapje Galactica Wat zou er zijn gebeurd zijn als Roodkapje had besloten om haar moeder te negeren en zich, geleid door haar intuïtie, diep in het bos van haar...

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt Griekenland als vakantieland verkiezen boven Spanje voelde voor mij aan als vreemdgaan maar ik heb er géén moment spijt van gehad. Kan ook bijna niet anders gezien de vele gelijkenissen waar we hier op inzoomen. Schuld en boete Hadden ze zelf...

Campeones, ole!

Campeones, ole!

Campeones, ole! Voor de vierde keer in 10 jaar tijd en 2 keer op rij is Sevilla UEFA kampioen geworden. Wederom zongen duizenden Sevillaanse supporters gisterenavond uit volle borst deze pakkende flamencoachtige himne: El Arrebato – Himno del Sevilla Zing deze himne,...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly