Juventud – Jeugd

De VN heeft 12 Augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd. Onder jeugd wordt iedereen in de leeftijd 15 – 24 jaar verstaan. Er lopen momenteel 1,8 miljard jonge mensen in deze leeftijd rond op deze wereld.

Deze bevolkingsgroep heeft wereldwijd veel te lijden onder problemen als armoede en werkloosheid. Het vormt een potentieel voor de arbeidsmarkt maar bevindt zich vaak in een nadelige positie. Toch wordt diezelfde jeugd geacht via participatie de oplossing voor haar eigen problemen in eigen handen te hebben.  Daarom moet ze worden beschermd en moet ze kansen krijgen.

Deze dag is dan ook bedoeld voor het ontwikkelen van kansen voor jongeren in zowel rijke als arme gebieden van de wereld. Met dit doel kiest de VN jaarlijks een speciaal thema.

Het thema van dit jaar “Transforming education” herinnert ons aan de noodzaak van (goed) onderwijs als remedie tegen armoede en alle daaruit voortvloeiende kwalen. Met onderwijs kunnen we de kansen voor de jeugd vergroten.

Juventud - Familie en gezin

Het VN-actieprogramma van 1995 moet er voor zorgen dat er extra aandacht komt voor de Jeugd met name op het gebied van onderwijs, werkloosheid en armoede maar ook op dat van gezondheid, milieu en drugsmisbruik. Het programma onderzoekt waar de uitdaging ligt op deze gebieden en komt met voorstellen voor een aanpak.

De Internationale Dag voor de Jeugd wordt op vele verschillende manieren gevierd. Wereldwijd worden er wedstrijden en prijsvragen gehouden waarbij wordt aangemoedigd dat de Jeugd zich verenigt en binnen hun gemeenschap evenementen organiseert om zo hun positieve bijdrage aan de maatschappij te tonen.

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • jeugd – la juventud
 • bevolkingsgroep = el grupo de la población
 • onder jeugd wordt verstaan por juventud entendemos / se entiende
 • bedoeld zijn om tener como objetivo
 • ontwikkelen desarrollar (regelmatig werkwoord: desarrollo, desarrollas, desarrolla…)
 • kansen = las oportunidades
 • met dit doel= con este objetivo / para eso
 • kiezen elegir
 • te lijden hebben onder sufrir bajo (regelmatig werkwoord: sufro, sufres, sufre…)
 • problemen = los problemasVideo documentaire
 • veranderen =  transformar / cambiar (regelmatig werkwoord: transformo, transformas, transforma…)
 • onderwijs = la educación

 

Wist je dat…?

MAD C is een van de grootste graffiti kunstenaars. In deze video documentaire zie je haar aan het werk in León Guanajuato (México) met een muurschildering voor de viering van de Internationale Dag van de Jeugd.

Interessante links

In Nederland vindt op maandag 7 oktober 2019 de zevende editie plaats van de Voor de Jeugd Dag. Dit is dé dag voor iedereen die samen wil werken om álle kinderen in Nederland een veilige, gezonde en kansrijke toekomst te geven.

Meer weten over dit initiatief van het ministerie van VWS, het NJi en de VNG of zelf een initiatief indienen om het een succes te maken? Klik op https://www.voordejeugddag.nl/

Meer berichten over het onderwerp Jeugd

Habilidades de la juventud – Onderwijs

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Juventud - Familie en gezin