Deze post is thema gerelateerd en verbonden met film en muziek om Spaans te leren met dit actuele onderwerp. Alléén via onze nieuwsbrief ontvang je alle gerelateerde berichten bij elkaar. Nog niet geregistreerd? Registreer nu snel met je mail (in tweede hokje) en mis niets meer!.


5 voor 12?

Je hebt geen master in biologie nodig om te concluderen dat het aantal insecten alarmerend afneemt. Kijk maar naar de voorruit van je auto. Daar waar deze vroeger na een tijdje rijden waarschijnlijk onder de insecten zat die je zichtbaarheid belemmerden is dit nu zelden meer het geval. Dat het zo slecht gaat met insecten komt met name door de landschappelijke verarming en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Dit is op zijn zachts gezegd verontrustend want insecten zijn van onschatbare waarde voor onze voedselketen en het bestaan van mens en dier op aarde.

Nu ontbreekt het de wereld niet aan sceptici die bij hoog en laag beweren dat, evenals met het klimaat, het ook met insecten allemaal niet zo erg is gesteld als de experten ons willen doen geloven. Mensen die dit soort problemen wegwuiven als zijnde het niet hun verantwoordelijkheid en ons voorhouden dan we niet van een mug een olifant moeten maken.

Het belang van insectenvriendelijke tuinen en balkons

Van een mug een olifant maken (uitd.) – Hacer de una mosca un elefante

Nu zijn sommige van deze mensen helaas zélf al niet meer te redden maar voor diegenen die zich wél verantwoordelijk voelen voor de aarde die ze straks aan hun nageslacht doorgeven is er gelukkig goed nieuws. Met minimale ingrepen kun je namelijk een tuin of balkon creëren waar zoemende bijen en fladderende vlinders zich weer thuis kunnen voelen.

Daarmee lever je naast het scheiden van afval en het bewust(er) omgaan met energie een belangrijke bijdrage voor een milieuvriendelijke, duurzame wereld. Ook hier geldt alle kleine bee(t)sjes helpen.(Lees verder hieronder)

Spaanse woordenschat over Het belang van insectenvriendelijke tuinen en balkons

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • insecten = los insectos
 • landschappelijke verarming = empobrecimiento de los suelos
 • bestrijdingsmiddelen = pesticidas
 • van een mug een olifant maken (uitd.) = hacer de una mosca un elefante 

Klik hier voor meer Spaanse uitdrukkingen over vliegen >>>

 • niet te redden zijn= no tener salvación
 • zich verantwoordelijk voelen= sentirse responsable / asumir la responsabilidad
 • bijen en vlinders = las abejas y las mariposas
 • het scheiden van afval = reciclar la basura
 • het bewust (duurzaam) omgaan met energie= el uso sostenible de la energía
 • milieuvriendelijk= respetuoso con el medio ambiente
 • alle kleine beetjes helpen = al menos es algo / al menos es una pequeña ayuda 

(Vervolg van de tekst hierboven)

Insectenvriendelijke tuin/ balkon is niet moeilijk. Enkele tips:

Insectenhotel

Ooit er van gedroomd hoteleigenaar te worden? Grijp nu je kans! Voor slechts een paar euro heb je bij de Action al een insectenhotel (nooit eerder was ik zo blij dat er iets was uitverkocht want dat betekent dat velen mij zijn voorgegaan). Dat hoeft écht niet duur te zijn!

Hoewel ze kant en klaar verkrijgbaar zijn in sommige winkels kun je zo ook eenvoudig zelf maken, een leuke en leerzame bezigheid met kinderen (zie video). Plaats zo’n insectenhotel altijd op een droge, zonnige plaats.


Bomen en planten

Zorg dat er van het voorjaar tot de herfst bloeiende planten zijn met voldoende variatie..Een tuin met planten die in verschillende maanden bloeien, met afwisseling van hoge en lage beplanting is niet alleen nuttig maar ook erg mooi.

Zo zijn herfstasters in de herfst fantastisch voor insecten. Gebruik allerlei soorten bloembollen (liefst onbespoten, biologisch) waaronder tulpen, blauwe druifjes, krokusjes.

Er zijn veel planten, heesters en bomen die insecten aantrekken waaronder lindeboom, meidoorn, sierappel, sierkers, wilg, kornoelje, vlinderstruik, vuilboom, zuurbes, klimop, struikklimop, klimroos, vuurdoorn, zonnehoed, stokroos, guldenroede, herfstaster, koninginnekruid, hemelsleutel, judaspenning, munt, lavendel, krokus, sedum, spireaen en winterheide.

Fruitbomen is een gouden tip. De bloesem in het voorjaar is ideaal voor insecten én je hebt onbespoten vers fruit uit eigen tuin!

Opgeruimd staat netjes?

Dat geldt niet altijd voor de natuur. Zorg voor een klein rommelhoekje waar je dood hout kunt laten liggen. Rottende boomstammen zijn ideaal voor kevers, pissebedden, spinnen, vlinders, paddenstoelen en mossen. Een aantal opgestapelde dakpannen werkt ook goed. Insecten en spinnen kruipen graag in de holtes.

Laat plantenresten staan en snoei ze pas in het voorjaar. Holle stengels geven een goede bescherming tijdens de wintermaanden.

Ruim niet alle afgevallen bladeren op. Deze beschermen planten tegen de vorst en zijn bovendien een mooie schuilplaats voor eitjes, rupsen en poppen. Al die insecten en plantenresten met zaad maken de tuin op hun beurt weer aantrekkelijk voor vogels en egels

Maai een strook (of stukjes) gras van je gazon pas later in het seizoen. En laat ergens brandnetels, zuring, klaver en distels staan. Dit zijn waardevolle planten. Rupsen van de atalanta, kleine vos, dagpauwoog en het landkaartje eten alleen brandnetel.

Heb je fruitbomen laat dan wat fruit op de grond achter. Als dat gaat rotten is dat volop voedsel voor vlinders e.a. insecten.

Gratis zaden bij jouw in de buurt

The pollinators is een organisatie met honderden voedselbanken voor bijen verspreid over heel Nederland. Kijk via deze link waar je bij jouw in de buurt gratis zaden kunt halen. 

Meer Spaans leren met actuele onderwerpen?

Klik hier en verbeter jouw Spaans met actuele onderwerpen die jou interesseren! >>>

Het belang van insectenvriendelijke tuinen en balkons