Fiestas Colombinas – Colombus Feesten

De “Fiestas Colombinas” in Huelva vormen het belangrijkste evenement van deze zuidwestelijke Andalusische kuststad. Ze gaan traditioneel van start op de dinsdag voorafgaand aan 3 augustus maar in Huelva begint het feest al op de dag van de “alumbrado” als veel feestenten hun deuren openen.

Fiestas Colombinas - Feesten en tradities

Met deze feesten vieren we dat Columbus op 3 augustus 1492 met zijn schepen Santa María, Pinta en Niña en zo’n 90 bemanningsleden vanuit Palos de la Frontera (Huelva) richting de Nieuwe Wereld vertrok.

Op het “Recinto Colombino” worden voor deze gelegenheid feesttenten opgezet in het blauw-wit, de kleur van de stad. Zes dagen lang heerst er hier en in de straten van Huelva een feestelijke sfeer met concerten en allerlei andere activiteiten.

Fiestas Colombinas - Feesten en tradities

Aan de riviermond wordt speciaal voor deze gelegenheid een podium gebouwd met de naam “Música junto a la ría” (muziek bij de riviermond) waar optredens van bekende artiesten plaatsvinden. Daarnaast zijn er kermissen, sportactiviteiten en stierenvechten op de Plaza de la Merced.

Het zijn atypische feesten voor een regio waarin feesten meestal gerelateerd zijn aan veemarkten of patroonheiligen. De viering begon in 1880 en inmiddels zijn de “Fiestas Colombinas” uitgegroeid tot een van de populairste feesten van Andalusië met jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers.


Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht

 • van start gaan = comenzar / empezar
 • het inschakelen van de feestverlichting = el alumbra(d)o (zie ook uitleg onder de Spaanse loep)
 • feesttenten = las casetas
 • kermis = la feria
 • terrein = el recinto
 • sportactiviteiten = las actividades deportivas
 • stierenvechten = las corridas de toros
 • zuidwestelijk = del sudoeste
 • schepen = los barcos
 • bemanningsleden = la tripulación
 • richting = la dirección
 • Nieuwe Wereld = el Nuevo Mundo
 • vertrekken salir / partir
 • riviermond = la desembocadura del río / ría

Onder de Spaanse loep

Fiestas Colombinas - Feesten en tradities

De term “alumbrado” komt van het regelmatige Spaanse werkwoord “alumbrar” (alumbro, alumbras, alumbra…) wat “verlichten” betekent.

Met de “alumbrado” of “alumbrao” zoals Andalusiërs zelf zeggen wordt in heel Andalusië het startsein gegeven voor dit soort kermisachtige feesten die vaak ook “feria” worden genoemd.

Wist je dat…?

Je de “Fiestas Colombinas” prima kunt combineren met een bezoek aan de provincie Huelva. Deze streek is minder populair onder buitenlandse toeristen dan andere Spaanse costa’s en dat maakt het juist extra bijzonder en authentiek.

Kilometerslange witte zandstranden, het schitterende natuurpark Doñana waarvan een derde beschermd natuurgebied,  een voortreffelijke keuken op basis van vis en schelpdieren én de beste Spaanse ham maken Huelva de moeite van een bezoek echt waard.

Natuurliefhebbers kunnen In het noorden van de provincie genieten van het berggebied Sierra de Aracena en Picos de Aroche terwijl kunst- en geschiedenis liefhebbers de plaatsen kunnen bezoeken waar Columbus is geweest.

Deze video biedt je een korte impressie van de provincie Huelva.

Interessante links

Meer info over de provincie Huelva vind je o.a. op de site van turismo de Huelva in het Spaans, Engels en Duits: http://www.turismohuelva.org/en/

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Fiestas Colombinas - Feesten en tradities