Extremadura en Asturië

8

Extremadura en Asturië – Extremadura y Asturias

Op 8 september wordt in Spanje de Dag van Extremadura én de Dag van Asturië gevierd, twee van de 17 Spaanse autonome regio’s.

Extremadura > Geschiedenis

Extremadura ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst o.a. aan Portugal en Andalusië. De twee grootste steden zijn de hoofdstad Mérida en Badajoz.

Mérida was ten tijde van het Romeinse Rijk een van de belangrijkste steden van dit Rijk.

Extremadura en Asturië
Romeins theater in Mérida waar jaarlijks in juli en augustus het Internationaal Festival van Klassiek Theater plaatsvindt

Vele conquistadores waaronder Hernán Cortés en Francisco Pizarro kwamen uit Extremadura. Hierdoor komen in de Nieuwe Wereld veel plaatsnamen voor uit deze regio waaronder Mérida in Mexico, Medellín in Colombia en Alburquerque in New Mexico.

Asturië > Geschiedenis

Het “Principado de Asturias” (prinsdom Asturië) ligt in het noordwesten van het land tussen de regio’s Galicië en Cantabrië en grenst in het zuiden aan Castilië en León. De twee grootste steden zijn de hoofdstad Oviedo en Gijón.

Het kruis op de vlag van Asturië herinnert aan het feit dat Asturië in de middeleeuwen het enige christelijke gebied in het Iberisch Schiereiland was dat niet in Moorse handen was gevallen.

Het Koninkrijk Asturië ontstond in de 8e eeuw na de mythische Slag bij Covadonga. Onder leiding van Pelayo luidde dit de Reconquista in met als doel de herovering van het gehele Iberisch Schiereiland. Het koninkrijk maakte toen een ware bloeiperiode mee zoals nu nog blijkt uit de architectuur en edelsmederij.

De mijnbouw en de staalindustrie die zich vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ten zuiden van Oviedo ontwikkelden trokken veel mensen naar de stad. Tegelijkertijd emigreerden in die tijd veel Asturianen van het arme platteland naar Zuid-Amerika.

Asturië was in de Spaanse burgeroorlog het toneel van een van de wreedste en bloedigste hoofdstukken. Toch kenden de mijnbouw en de metaalindustrie enige bloei onder Franco.

Extremadura en Asturië

Na de toetreding van Spanje tot de EG in 1986 moesten belangrijke productieve sectoren als de landbouw, mijnbouw, staalindustrie, visserij en scheepsbouw worden aangepast. De negatieve effecten hiervan werden verzacht door de structurele EU fondsen.

Asturië > Cultuur > Gastronomie

De fabada asturiana is een schotel van witte bonen en vleeswaren zoals chorizo, bloedworst en varkensvlees waarvoor in principe Asturische bonen gebruikt. Sommige van deze boonsoorten hebben zelfs een beschermde oorsprongsbenaming. Dit recept is uiterst populair binnen de traditionele Spaanse keuken.

Asturië staat bekend om haar koeien- en geitenkazen kazen, met name de “cabrales”, een blauw geaderde koeienkaas.

Extremadura en Asturië
Het inschenken van cider vanaf grote hoogte in het glas is een kunst

Maar Asturië staat vooral bekend om de cider van verschillende soorten cider die door het speciale fermentatieproces geen koolzuur bevat. De cider wordt vanaf grote hoogte in het glas geschonken en krijgt hierdoor eventjes een sprankelende smaak zoals champagne. Het glas moet dan ook snel leeggedronken worden.

Spaans vocabulaire

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • autonome regio = la comunidad autónoma
 • zuidwesten = el suroeste
 • grenzen aan = limitar con (regelmatig werkwoord: limito, limitas, limita…)
 • noordwesten = el noroeste
 • veroveraars = los conquistadores
 • veroveren conquistar (regelmatig werkwoord: conquisto, conquistas, conquista…)
 • heroveren = reconquistar (regelmatig werkwoord: reconquisto,reconquistas, reconquista…)
 • christelijke herovering van het Iberisch schiereiland op de moren – la Reconquista
 • prinsdom = el principado

 • in handen vallen van = caer en manos de
 • slag = la batalla
 • edesmederij = la orfebrería
 • mijnbouw = la minería
 • staalindustrie = la industria del acero
 • scheepsbouw = la construcción naval
 • traditionele bonenschotel in Asturië = la fabada Asturiana
 • blauw geaderde koeienkaas – el (queso) cabrales
 • cider = la sidra

Zoek de woorden

Video

Wist je dat…?

Het oude stadscentrum van Cáceres, het archeologisch terrein van Mérida én het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe In Extremadura staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ook in Asturië staan op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO een aantal gebouwen die nog resteren uit de bloeiperiode van het koninkrijk.

Interessante links

Ontdek wat Extremadura (video 1) te bieden heeft en maak kennis met een aantal pittoreske dorpjes van Asturië (video 2) in Noord Spanje.

error: Deze inhoud is beschermd!