Exclavitud – Slavernij

De afschaffing van de slavernij wordt landelijk op verschillende data herdacht. Nederland herdenkt op 1 juli dat het land in 1863 formeel de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dit vindt plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam

De Internationale Dag van de afschaffing van de slavernij is op 2 december. De VN herdenkt echter ook op 23 augustus de tragedie van de slavenhandel omdat in de nacht van 22 op 23 augustus 1791 een oproer in Santo Domingo de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel inleidde.

Naar schatting 15 miljoen Afrikanen werden tussen 1700 en 1850 uit hun land gehaald om als slaaf in o.a. de Verenigde Staten en Engeland te werken. Engeland schafte als eerste land de slavernij af in 1816 waarop de VS een invoerverbod op nieuwe slaven proclameerde.

In het Verdrag inzake de slavernij van 1926 werd de slavenhandel illegaal verklaard en werden er internationale afspraken gemaakt om deze te vervolgen.

Exclavitud - Slavernij

Moderne slavernij

Helaas moeten we in de 21e eeuw concluderen dat deze onmenselijke praktijken, zij het in andere gedaanten, blijven voortbestaan (zie interessante links voor cijfers per land) . Van miljoenen mensen die wereldwijd als slaaf worden gebruikt worden de rechten en waardigheid ontnomen.

Vele vrouwen zijn dagelijks wereldwijd het slachtoffer van mensenhandel. Ze worden verkocht en opgesloten in bordelen waar ze seksueel worden misbruikt. Jonge meisjes worden gedwongen om te trouwen. Ze worden seksueel misbruikt en gedwongen om als huishoudslaaf te werken. Sommige kinderen worden gedwongen met explosieven in de mijnen te werken waar ze blootgesteld worden aan giftige gassen.

Ook worden er kinderen gekidnapt en getraind als soldaten en vervolgens gedwongen om te martelen en te doden. Mannen worden bij hun families weggehaald en gedwongen om in plantages te werken of opgesloten in illegale fabrieken zonder enig loon om zo eeuwige “schulden” te vereffenen.

De VN biedt met bepaalde fondsen humanitaire, financiële en juridische hulp aan de slachtoffers van slavenhandel.

Exclavitud - Geschiedenis

Vocabulaire Spaans

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

 • afschaffing = la abolicíón
 • afschaffen = abolir (regelmatig werkwoord: abolo, aboles, abole…)
 • slavernij = la esclavitud
 • moderne slavernij = la exclavitud moderna/ contemporánea)
 • slavenhandel = la trata de esclavos
 • oproer = la revuelta
 • inleiden dar lugar al comienzo 
 • rechten = los derechos
 • waardigheid – la dignidad
 • ontnemen = quitar (regelmatig werkwoord: quito, quitas, quita…)
 • dwingen = obligar  (regelmatig werkwoord: obligo, obligas, obliga…)
 • seksueel misbruik = el abuso sexual
 • misbruiken = abusar (regelmatig werkwoord: abuso, abusas, abusa…)

Wist je dat…?

Abolitionisme de term is voor het streven naar afschaffing van de slavernij.

Het woordenboek geeft in het Spaans bij het werkwoord “abolir” de volgende verklaring: “Suspender o dejar sin vigor una ley o una costumbre mediante una disposición legal”.(Opschorten of opheffen van een wet of gebruik middels juridische beschikking)
abolir la pena de muerte – de doodstraf afschaffen

Interessante links

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Exclavitud - Geschiedenis