“El amor en tiempos del cólera (2007)

Regisseur: Mike Newell

Synopsis:

Als de jonge telegrafist Florentino Ariza (Unax Ugalde) de mooie Fermina Daza (Giovanna Mezzogiorno) voor het eerst ziet in het huis van haar vader slaat zijn hart op hol. Ze worden verliefd op elkaar en sturen elkaar in het geheim liefdesbrieven. Florentino beloofd haar zijn eeuwige liefde maar als Fermina’s vader hun liefde ontdekt is het meteen afgelopen want in zijn ogen is Florentino’s niet goed genoeg om zijn dochter te mogen trouwen.

De vader van Fermina heeft een andere man voor haar dochter op het oog: dokter Juvenal Urbino (Benjamin Bratt) die haar komt onderzoeken wegens vermeende cholera en eveneens verliefd op haar raakt. Als de twee trouwen en voor langere tijd op huwelijksreis gaan blijft Florentino (nu Javier Bardem) terneergeslagen achter en zoekt troost bij zijn moeder. Met de tijd lukt het Florentino met vele honderden vrouwen het bed te delen (hij houdt zelfs de aantallen bij), maar zijn emotionele liefde blijft hij voor de onbereikbare Fermina bewaren.

El amor en tiempos del cólera is het eerste boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez dat in het Engels is verfilmd. Pas na twee jaar kreeg producer Scott Steindorf de rechten van het boek. In eerste instantie wilde de auteur García Márquez namelijk niet dat de film Engelstalig zou worden. Volgens hem (en hij staat daarin niet alleen), is de Zuid-Amerikaanse literatuur namelijk niet te verfilmen in het Engels. Maar na een bod van 3 miljoen dollar ging hij uiteindelijk overstag.

Het is geen sinecure om dit zeer gedetailleerd boek van meer dan 520 bladzijdes om te zetten naar een film van twee uur.  Regisseur Mike Newell (Harry Potter en de Vuurbeker, Four Weddings and a Funeral, Donnie Brasco) slaagt erin een redelijk goede adaptatie van het boek te maken en de grote lijnen van het verhaal erin te verwerken.Toch is de film minder poëtisch als het boek en moet je bij het bekijken ervan het boek eigenlijk direct loslaten.

Film kijken op Youtube deel 1

Film kijken op Youtube deel 2

Overzicht van Spaanstalige films op onze site

Klik hier om Spaans te leren aan de hand van prachtige Spaanstalige films >>>.

El amor en tiempos del cólera