Donante de sangre – Bloeddonor

Op 14 juni viert men Wereld Bloeddonordag. Op deze speciale dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Hiermee worden dagelijks wereldwijd vele menselevens gered.

Deze dag valt samen met de verjaardag van de beroemde arts en patholoog Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem.

Donante de sangre - Lichaam

Op de t-shirts is te lezen: “donando sangre salvamos vidas”

Woordenschat Spaans en gerelateerde termen

  • el donante – donor
  • donando – als we geven / gevende (van regelmatig werkwoord “donar” – dono, donas, dona…)
  • la sangre – bloed
  • salvamos – wij redden – (van regelmatig werkwoord “salvar” – salvo, salvas, salva…)
  • las vidas – levens

Let op! Evenals in het Nederlands gebruiken we voor goede doelen het regelmatige werkwoord “donar” (doneren) i.p.v. het onregelmatige werkwoord “dar” (geven)

Wist je dat…?

  • Karl Landsteiner (zie inleiding boven) na de WO I van Wenen naar Nederland vertrok, waar hij als patholoog van 1919 tot 1922 werkzaam was in het St. Joannes de Deo Ziekenhuis in Den Haag.
  • Organisaties als Sanguin op deze dag allerlei activiteiten organiseren in Nederland om de 400.000 bloed- en plasmadonors voor hun vrijwillige donorschap te bedanken.

 

Sanquin is een not-for-profit organisatie, die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Daarnaast produceert Sanquin geneesmiddelen uit plasma, maakt zij bloedgroep- en immuunreagentia, verricht zij wetenschappelijk en diagnostisch onderzoek en verzorgt zij onderwijs.

Bezoek voor meer informatie over dit onderwerp de website van Sanguin: https://www.sanquin.nl/

Meer gratis Spaans leren?

Klik hier voor alle berichten in ons blog >>>