De pittige smaak van het Spaanse weer

door | Spaanse taal en cultuur

De pittige smaak van het Spaanse weer

Met gemengde gevoelens zag ik vorige week op de Spaanse tv twee toeristen een plaatsje zoeken op een van de stranden die je op deze kaart ziet. Niet dat het druk was maar als je er de hele zomer op een kluitje hebt gezeten en opeens het zand weer ziet dan weet je zo gauw niet waar je de handdoek moet werpen.

Spaanse stranden in Andalusië

Klik op de kaart om te vergroten

Je hoort Sevillanen vaak dollen over getinte oksels” van het vele groeten op een strand waar ze ‘s zomers geen stap kunnen verzetten zonder tegen een bekende aan te lopen.

Mooi weer of ik emigreer

Maar terug naar die gemengde gevoelens want diezelfde dag was ook hier in Nederland het weer uitdagend” Hollands. Het scheen te zijn vergeten dat 2 jaar geleden een betoging plaatsvond tegen… slecht weer! Als je hier nu om moet lachen dan woon je vast elders want in Nederland nemen we zoiets bloedserieus.

 

Zo blijf ík tobben of die eis naar de weergoden eenduidig was. Niet dat het bij het verkeerde loket zou zijn aangespoeld want wat hebben weergoden behalve het weer anders nog om handen? Maar als ik het verschil met het weer in Spanje zie vrees ik dat de atmosfeer” in die betoging te soft was. Met atmosfeer bedoel ik de sfeer, het gevoel en natuurlijk niet de “dampkring”. 

protestmars in Andalusië

Het beeld van die betoging doet mij denken aan de doorgaans vrolijke manifestaties in Andalusië waarbij ik vaak vermoed dat de vreugde van de betogers eerder aanstekelijk moet werken op wie het protest is gericht. En los je zo problemen op?.

Breng weergoden aan het dansen en ketsende wolken, gelijk Sevillanen op het strand, spuwen regen. Die luchten zullen nooit het statige van Pacifische zeeën gelijken.

Weer gedonder

Dat weergoden ook slechts mensen zijn en fouten maken blijkt uit deze beelden van 2 dagen geleden waarin je mensen (en hun reacties) in een ondergelopen bus in Sevilla ziet.  De uitdrukking “nunca llueve a gusto de todos” letterlijk “het regent nooit naar de smaak van iedereen”, anders gezegd, je kunt het niet iedereen naar de zin maken, wordt hiermee weer eens bewaarheid.

 

Roodkapje in het Spaans

Roodkapje in het Spaans

Inleiding In dit bericht leer je over Kunst en Cultuur met het Catalaanse gezelschap Insectotròpics Roodkapje Galactica Wat zou er zijn gebeurd zijn als Roodkapje had besloten om haar moeder te negeren en zich, geleid door haar intuïtie, diep in het bos van haar...

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt

Vreemdgaan zonder spijt Griekenland als vakantieland verkiezen boven Spanje voelde voor mij aan als vreemdgaan maar ik heb er géén moment spijt van gehad. Kan ook bijna niet anders gezien de vele gelijkenissen waar we hier op inzoomen. Schuld en boete Hadden ze zelf...

Campeones, ole!

Campeones, ole!

Campeones, ole! Voor de vierde keer in 10 jaar tijd en 2 keer op rij is Sevilla UEFA kampioen geworden. Wederom zongen duizenden Sevillaanse supporters gisterenavond uit volle borst deze pakkende flamencoachtige himne: El Arrebato – Himno del Sevilla Zing deze himne,...