Dag van de Aarde – El Día de la Tierra

Als je vandaag 22 april 2018 op het internet hebt gesurft zal het je niet zijn ontgaan want Googel heeft er zelfs een Doodle aan gewijd. De periode van 22 april tot eind mei staat in het teken van de “Maand van de Aarde”  waarbij de Dag van de Aarde of Earth Day zoals deze in het Engels wordt genoemd het hoogtepunt vormt.

Dit evenement wordt wereldlijk gecoördineerd door de stichting Earth Day Association.

Populair fenomeen

De populariteit van de Dag van de Aarde – El Día de la Tierra neemt sinds 1973 toe. Inmiddels vieren al meer dan een miljard mensen verspreid over 190 landen dit jaarlijkse terugkerend evenement. Met name in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen is de viering van de Dag van de Aarde een bekend fenomeen.

Doel van deze dag is bewustwording te creëren voor de bescherming van onze Aarde en de mensen te wijzen op hun consumptiegedrag en de noodzaak te streven naar duurzaamheid.

Dag van de Aarde - El Día de la Tierra

Mooie natuurfoto van de Machapuchareberg -6997 m- in de Nepalese Himalaya (foto: Remibridot)

Viering in Nederland en België

Ook in Nederland en België worden er op deze speciale dag allerlei activiteiten georganiseerd. Meer dan op actievoeren wordt in de laatste jaren daarbij de nadruk vooral gelegd op het informeren en bewustmaken van de mensen over dit belangrijke onderwerp.

In Nederland houdt de Stichting Dag van de Aarde zich daarmee bezig. Deze stichting geeft een eigen krant uit: de Krant van de Aarde. .

In België werkt de Bond Beter Leefmilieu (BBL) nauw samen met andere partners waaronder Natuurpunt, Velt en Greenpeace

Viering in Spanje – Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad viert men el Día de la Tierra sinds 1996 met een markt op de Parque de la Ciudadela en de paseo de Lluís Companyst.  Daar zijn vele organisaties vertegenwoordigd waaronder niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Ook zijn er veel ambachtslieden met hun kraampjes.

Dag van de Aarde - El Día de la Tierra

Barcelona – Feria-Mercado por la Tierra

Er is in dit weekend altijd een uitgebreid programma van activiteiten met lezingen over persoonlijke groei, boekenpresentaties, meditatiesessies en werelddans-voorstellingen. Daarnaast is er een boerenmarkt waar kleine boeren hun producten verkopen zonder tussenkomst van derden.

Viering in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika voelen de mensen zich heel sterk verbonden met onze Aarde. Op 1 augustus wordt de Aarde daar massaal geëerd met de viering van el Día de la Pachamama. Klik hier om meer over deze belangrijke Latijns-Amerikaanse traditie te leren met video en Spaanse vocabulairelijst.. 

Dag van de Aarde - El Día de la Tierra

De muziekwereld is eveneens begaan met het lot van onze planeet. De Chileense band Newen Afrobeat heeft in het eerste nummer van hun eerste plaat genaamd Santiago  een muzikale introductie over de gevolgen van overmatige consumptie en het belang van duurzaamheid. Klik hier voor meer informatie over deze geweldige band en hun Spaanstalige songteksten.

Spaanse woordenschat over Dag van de Aarde – El Día de la Tierra

Leer de volgende Spaanse woorden.  De werkwoorden van deze woordenlijst zijn uitgelicht.

  • bewustwording creëren = crear consciencia 
  • bescherming = la protección
  • Aarde = la Tierra
  • consumptiegedrag = el comportamiento del consumidor
  • duurzaamheid = la sostenibilidad
  • lezingen over persoonlijke groei = charlas sobre el desarrollo personal
  • kleine boeren = pequeños campesinos
  • zonder tussenkomst van derden = sin intermediarios

Wijze uitspraken in het Spaans over onze Aarde

El hombre ha hecho de la Tierra un infierno para los animales / de mens heeft van de Aarde een hel gemaakt voor dieren – (Shopenhauer – Duitse filosoof)

La Tierra tiene una piel y esa piel tiene enfermedades; una de ella es el hombre / de Aarde heeft een huid en die huid kent ziekten; een daarvan is de mens  (Nietzsche- Duitse filosoof)

La Tierra es la madre y la tumba de la Naturaleza; su anto sepulcral es su seno creador / De Aarde is de moeder van de Natuur én haar graf (Shakespeare)

Meer Spaans leren met actuele onderwerpen?

Klik hier om Spaans te leren met actuele onderwerpen die jou interesseren!

Dag van de Aarde - El Día de la Tierra