Andalusië

Andalucia3

Andalusië – Andalucía

BELANGRIJKE ACTUALISATIE juni 2023! Natuurpark Doñana ERNSTIG BEDREIGD zie hieronder

Andalusië is met meer dan acht miljoen inwoners de dichtstbevolkte van de 17 Spaanse autonome staten. Wat oppervlakte betreft komt deze regio op de tweede plaats na de autonome staat Castilla en Léon.

De hoofdstad van deze zuidelijke Spaanse deelstaat is Sevilla. Andere bekende steden en provincies in Andalusië zijn Granada, Córdoba en Málaga (zie kaart hieronder).

Andalusië
Andalusië kent 8 provincies: Sevilla, Córdoba, Jaen, Málaga, Cádiz, Huelva, Almería en Granada

Guadalquivir

De rivier Guadalquivir, dat in het Arabisch “río grande” (grote rivier) betekent, is op zowel historisch als economisch vlak van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Andalusië.

Deze rivier ontspring in de Sierra de Cazorla in Jaén en passeert de provincies Córdoba, Sevilla en Huelva alvorens uit te monden in de Golf van Cádiz. Aan de monding van de Guadalquivir bevindt zich het beroemde Nationaal Park Doñana (zie hieronder beschermde natuurgebieden).

Andalusisch landschap

Het Andalusisch landschap is zeer gevarieerd en wordt onder meer gevormd door valleien, bergen en kusten.  De westkust van Andalusië ligt aan de Atlantische Oceaan en oostkust aan de Middellandse Zee.

Granada en Almería

In Granada bevindt zich de Sierra Nevada.

De Alpujarra is verdeeld tussen de provincies Granada en Almería. Dit is een historische regio binnen Andalusië.  In een prachtig berglandschap met grote contrasten zijn hier mooie dorpen te ontdekken zoals Pampaneira, Bubión, Capileira en Trevélez.

Beschermde natuurgebieden

Doñana

BELANGRIJKE ACTUALISATIE juni 2023 – NATUURPARK ERNSTIG BEDREIGD!

Doñana dreigt volledig uit te drogen door wanbeleid van Spaanse politici. Via een wet willen politici van de rechtse partij PP boeren die nu clandestien water pompen uit dit gebied wettelijk toestaan dit te doen. Dit puur om hun partijbelangen te behartigen.

Hierdoor dreigt echter een van ‘s werelds meest bijzondere natuurparken verloren te gaan! Vele natuurorganisaties en ook de EU hebben hierop kritisch gereageerd. In Duitsland heeft men zelfs een verbod op Spaanse aardbeien uitgevaardigd. 

Help ons het unieke natuurpark Donana te redden!

Natuurbeschermingsorganisatie Birdlife heeft een petitie opgesteld om dit unieke natuurpark te redden. Klik hier en onderteken deze petitie om Donana te redden! 


Andalusië is de Spaanse autonome staat met het grootste aantal beschermde natuurgebieden. Een aantal van deze gebieden, waaronder het Doñanapark dat de provincies Sevilla en Huelva scheidt, is van grote ecologische waarde.

Doñana bestaat uit het Nationaal Park Doñana en het Natuurpark Doñana. Het is het grootste ecologische natuurgebied van Europa. Het grootste deel van dit park bevindt zich in de provincie Huelva en een kleiner deel in de provincies Sevilla en Cádiz.

De ligging is uiterst gunstig want het park bevindt zich tussen het Europese en het Afrikaanse continent daar waar Gibraltar de scheiding vorm tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Doñana is een zeer belangrijke plaats voor watervogels. De vele moerassen vormen in de winter een welkome plek voor zo’n 200.000 vogels. Het park biedt jaarlijks plaats aan meer dan 300 verschillende soorten vogels.

De beroemde pelgrimstocht “Romería del Rocío”, dat jaarlijks ter ere van de Rocíomaagd in Almonte wordt gevierd, doorkruist Doñana. Het is een belangrijk folklorefeest met hoge culturele waarde maar tevens ook controversieel vanwege de grote ecologische impact.

Route van de witte dorpen

Het natuurpark Sierra de Grazalema bevindt zich tussen de provincies Cádiz en Málaga. Hier zijn enkele van de beroemde witte dorpen die vallen binnen de “route van de witte dorpen”.

In de provincie Málaga zien we fraaie witte dorpjes als Ronda, Frigiliana, Casares en Gaucín en tot de provincie Cádiz behoren dorpen als Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra en Grazalema.

Spaans vocabulaire

interior naturaleza voc

Overhoor jezelf (alleen voor ingelogde gebruikers)

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Spaanse uitdrukkingen gerelateerd aan het onderwerp Bomen & Planten

Andalusië
  • el alcornoque = kurkeik
  • el roble = eik
  • las raices = wortels
  • el pino = dennenboom
  • la flor = bloem
  • la canela = kaneel

Overhoor jezelf (alleen voor ingelogde gebruikers)

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Toets je kennis van bovenstaande Spaanse uitdrukkingen

Andalusië Binnenland & Natuur

plaatselijke bevolking

Belangrijke rol van humor in Andalusië

De uitbuiting door grootgrondbezitters en de achtergesteldheid t.a.v. andere rijkere regio’s heeft mijn inziens een stempel gedrukt op het karakter van de Andalusiërs. Als je leven een hel is dan kun je maar beter een overlevingsstrategie ontwikkelen. Blijven lachen ondanks alles is dan het motto zoals in  “always look on the bright site of live” van Monty Pyton:

Andalusiërs staan dan ook bekend om hun sterke gevoel voor humor. In de volgende video van de Andalusische komiek “Risitas” zie je wat van deze typische humor terug.

Als je goed oplet zie je ook hier weer duidelijk voornoemde stereotypen voorbijkomen die helaas, naast het feestkarakter en de humor, vaak toegekend worden aan het Andalusisch volk: luiheid, ongeletterdheid, sulligheid…:

Meer weten over Andalusië ?

Klik hier voor meer info over Andalusië >>>

Andalucia

Interessante links

De volgende webpagina bevat veel info over Andalusie in Spaans, Engels, Frans en Duits >>>

error: Deze inhoud is beschermd!