Andalucía – Andalusië

Op 28 februari vieren we de Dag van Andalusië dat met meer dan acht miljoen inwoners de dichtstbevolkte van de 17 Spaanse autonome staten is. Wat oppervlakte betreft komt deze regio op de tweede plaats na de autonome staat Castilla en Léon.

De rivier Guadalquivir, dat in het Arabisch “río grande” (grote rivier) betekent, is op zowel historisch als economisch vlak van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Andalusië.

Deze rivier ontspring in de Sierra de Cazorla in Jaén en passeert de provincies Córdoba, Sevilla en Huelva alvorens uit te monden in de Golf van Cádiz. Aan de monding van de Guadalquivir bevindt zich het beroemde Nationaal Park Doñana (zie hieronder beschermde natuurgebieden).

Andalusië - Geografie

Andalusisch landschap

Het Andalusisch landschap is zeer gevarieerd en wordt onder meer gevormd door valleien, bergen en kusten.  De westkust van Andalusië ligt aan de Atlantische Oceaan en oostkust aan de Middellandse Zee.

In Granada bevindt zich de Sierra Nevada.

De Alpujarra is verdeeld tussen de provincies Granada en Almería. Dit is een historische regio binnen Andalusië.  In een prachtig berglandschap met grote contrasten zijn hier mooie dorpen te ontdekken zoals Pampaneira, Bubión, Capileira en Trevélez.

Beschermde natuurgebieden

Doñana

Andalusië is de Spaanse autonome staat met het grootste aantal beschermde natuurgebieden. Een aantal van deze gebieden, waaronder het Doñanapark dat de provincies Sevilla en Huelva scheidt, is van grote ecologische waarde.

Doñana bestaat uit het Nationaal Park Doñana en het Natuurpark Doñana. Het is het grootste ecologische natuurgebied van Europa. Het grootste deel van dit park bevindt zich in de provincie Huelva en een kleiner deel in de provincies Sevilla en Cádiz.

De ligging is uiterst gunstig want het park bevindt zich tussen het Europese en het Afrikaanse continent daar waar Gibraltar de scheiding vorm tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Doñana is een zeer belangrijke plaats voor watervogels. De vele moerassen vormen in de winter een welkome plek voor zo’n 200.000 vogels. Het park biedt jaarlijks plaats aan meer dan 300 verschillende soorten vogels.

De beroemde pelgrimstocht “Romería del Rocío”, dat jaarlijks ter ere van de Rocíomaagd in Almonte wordt gevierd, doorkruist Doñana. Het is een belangrijk folklorefeest met hoge culturele waarde maar tevens ook controversieel vanwege de grote ecologische impact.

Route van de witte dorpen

Het natuurpark Sierra de Grazalema bevindt zich tussen de provincies Cádiz en Málaga. Hier zijn enkele van de beroemde witte dorpen die vallen binnen de “route van de witte dorpen”.

In de provincie Málaga zien we fraaie witte dorpjes als Ronda, Frigiliana, Casares en Gaucín en tot de provincie Cádiz behoren dorpen als Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra en Grazalema.

Spaans vocabulaire

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Overhoor jezelf met deze lijst

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Spaanse uitdrukkingen gerelateerd aan het onderwerp Natuur

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

  • el alcornoque = kurkeik
  • el roble = eik
  • las raices = wortels
  • el pino = dennenboom
  • la flor = bloem
  • la canela = kaneel

Overhoor jezelf met deze uitdrukkingen

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Jezelf overhoren (alleen voor geregistreerde gebruikers)

Nog geen account? Registreer hieronder door je mail in te vullen en ontvang een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je op onze leeromgeving kunt inloggen.

  • Open de oefeningen hieronder door op het beeld te klikken.
  • Klik eerst op de knop “Opnieuw” om de overhoring te starten
  • Klik vervolgens alleen nog op de knop “Tonen” om eerst de Nederlandse en dan het Spaanse woord te tonen.
  • Als je een woord al kent klik je op de knop “Dit woord ken ik“. Dat wordt dan niet meer getoond.

Let op! Oefeningen openen zich in een apart tabblad. De pagina die je nu leest met de lesstof blijft dus open in je browser en je kunt deze raadplegen door boven op de tab te klikken.

Klaar met overhoren? Sluit de oefening door op het kruisje van het tabblad te klikken. Je keert dan terug op deze pagina.

Toetsen

Andalusië Binnenland & Natuur

Wist je dat?

Interessante links

 

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur