Andalucía – Andalusië

Op 28 februari vieren we in Spanje de Dag van Andalusië. Op deze dag werd in 1980 via een referendum de onafhankelijkheid van deze autonome regio afgeroepen.

Stereotypebeeld

Vandaag wappert op veel plaatsen de wit-groene Andalusische vlag en staan Andalusiërs stil bij hun eigen cultuur en identiteit die gelukkig wat dieper gaat dan het stereotypebeeld van stierenvechten, sherry, siësta, flamenco, joligheid en  derderangsburgers die de media ons meestal voorschotelt. Wat dat betreft is er nog een lange weg te bewandelen.

Andalucía - Geografie

In films en televisieseries worden Andalusiërs vaak neergezet als domme, ongeletterde mensen, slaafs, crimineel, verslaafd, komisch en altijd laag op de maatschappelijke ladder.

Andalusië – Geografie

Andalusië is met meer dan acht miljoen inwoners de dichtstbevolkte van de 17 Spaanse autonome staten. Wat oppervlakte betreft komt deze regio op de tweede plaats na de autonome staat Castilla en Léon.

Guadalquivir

De rivier Guadalquivir, dat in het Arabisch “río grande” (grote rivier) betekent, is op zowel historisch als economisch vlak van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Andalusië.

Deze rivier ontspring in de Sierra de Cazorla in Jaén en passeert de provincies Córdoba, Sevilla en Huelva alvorens uit te monden in de Golf van Cádiz. Aan de monding van de Guadalquivir bevindt zich het beroemde Nationaal Park Doñana (zie hieronder beschermde natuurgebieden).

Andalucía - Geografie

Andalusisch landschap

Het Andalusisch landschap is zeer gevarieerd en wordt onder meer gevormd door valleien, bergen en kusten.  De westkust van Andalusië ligt aan de Atlantische Oceaan en oostkust aan de Middellandse Zee.

Granada en Almería

In Granada bevindt zich de Sierra Nevada.

De Alpujarra is verdeeld tussen de provincies Granada en Almería. Dit is een historische regio binnen Andalusië.  In een prachtig berglandschap met grote contrasten zijn hier mooie dorpen te ontdekken zoals Pampaneira, Bubión, Capileira en Trevélez.

Beschermde natuurgebieden

Doñana

Andalusië is de Spaanse autonome staat met het grootste aantal beschermde natuurgebieden. Een aantal van deze gebieden, waaronder het Doñanapark dat de provincies Sevilla en Huelva scheidt, is van grote ecologische waarde.

Doñana bestaat uit het Nationaal Park Doñana en het Natuurpark Doñana. Het is het grootste ecologische natuurgebied van Europa. Het grootste deel van dit park bevindt zich in de provincie Huelva en een kleiner deel in de provincies Sevilla en Cádiz.

De ligging is uiterst gunstig want het park bevindt zich tussen het Europese en het Afrikaanse continent daar waar Gibraltar de scheiding vorm tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Doñana is een zeer belangrijke plaats voor watervogels. De vele moerassen vormen in de winter een welkome plek voor zo’n 200.000 vogels. Het park biedt jaarlijks plaats aan meer dan 300 verschillende soorten vogels.

De beroemde pelgrimstocht “Romería del Rocío”, dat jaarlijks ter ere van de Rocíomaagd in Almonte wordt gevierd, doorkruist Doñana. Het is een belangrijk folklorefeest met hoge culturele waarde maar tevens ook controversieel vanwege de grote ecologische impact.

Route van de witte dorpen

Het natuurpark Sierra de Grazalema bevindt zich tussen de provincies Cádiz en Málaga. Hier zijn enkele van de beroemde witte dorpen die vallen binnen de “route van de witte dorpen”.

In de provincie Málaga zien we fraaie witte dorpjes als Ronda, Frigiliana, Casares en Gaucín en tot de provincie Cádiz behoren dorpen als Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra en Grazalema.

Spaans vocabulaire

Andalucía - Geografie

Overhoor jezelf met deze lijst

Jezelf overhoren (alleen voor geregistreerde gebruikers)

Nog geen account? Registreer hieronder door je mail in te vullen en ontvang een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je op onze leeromgeving kunt inloggen.

  • Open de oefeningen hieronder door op het beeld te klikken.
  • Klik eerst op de knop “Opnieuw” om de overhoring te starten
  • Klik vervolgens alleen nog op de knop “Tonen” om eerst de Nederlandse en dan het Spaanse woord te tonen.
  • Als je een woord al kent klik je op de knop “Dit woord ken ik“. Dat wordt dan niet meer getoond.

Let op! Oefeningen openen zich in een apart tabblad. De pagina die je nu leest met de lesstof blijft dus open in je browser en je kunt deze raadplegen door boven op de tab te klikken.

Klaar met overhoren? Sluit de oefening door op het kruisje van het tabblad te klikken. Je keert dan terug op deze pagina.

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Spaanse uitdrukkingen gerelateerd aan het onderwerp Bomen & Planten

Andalucía - Geografie

  • el alcornoque = kurkeik
  • el roble = eik
  • las raices = wortels
  • el pino = dennenboom
  • la flor = bloem
  • la canela = kaneel

Overhoor jezelf met deze uitdrukkingen

Online Spaans leren Spaanse taal en cultuur Andalusië - Binnenland en Natuur Vocabulaire

Toets je kennis van bovenstaande Spaanse uitdrukkingen

Andalusië Binnenland & Natuur

Spaans leren Holandalucía

Wist je dat…?

De uitbuiting door grootgrondbezitters heeft mogelijkerwijs een stempel gedrukt op het karakter van de Andalusiërs. Als je leven een hel is dan kun je maar beter een overlevingsstrategie ontwikkelen zoals in  “always look on the bright site of live” van Monty Pyton:

Humor is gratis en helpt je overleven. Andalusiërs staan bekend om hun sterke gevoel voor humor. In de volgende video van de Andalusische komiek “Risitas” zie je wat van deze typische humor terug.

Als je goed oplet zie je ook hier weer duidelijk voornoemde stereotypen voorbijkomen: luiheid, ongeletterdheid, sulligheid…:

Meer weten over grappen en moppen?

Klik hier voor ons bericht over grappen en moppen >>>

Chistes y bromas – Taal en herkomst

Interessante links

Formulier voor Informatieaanvragen bij TOURSPAIN (officieel  Spaans toerismebureau) over Andalusië of andere gebieden in Spanje: Tourspain 

Spaans leren is een Fiesta!

Klik hier voor meer Spaans vocabulaire in onze categorie Spaans leren is een fiesta in ons blog >>>

Spaans leren Holandalucía

Catalaanse verkiezingen 2021

Catalaanse verkiezingen 2021

Live verslag van Catalaanse verkiezingen 2021 De stemlokalen sluiten in Catalonië om 20.00 waarna de telling van de stemmen kan beginnen. Verwacht wordt dat de definitieve uitslag tegen middennacht bekend is. Zie hieronder UPDATE In de video hieronder kun je LIVE het...

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly